Диета според типа тяло

Публикувано от Лидия Костова 15/05/2013 0 Коментари Хранене,
“Отслабнете с 15 килограма за  4 седмици!“ “Станете стройни за 6 седмици!“ Тези видове заглавия са безкрайни, а диетите които предлагат  са смешни. Защо една диета работи за вашия приятел, а за Вас не? Това е така, защото диетите са насочени към специфичнитие  видове тяло. Знаейки от кой тип е вашето, можете да изберете най – подходящата диета, която ще работи за Вас. Има три основни типа тяло - ECTOMORPH, MESOMORPH и ENDOMORPH.

диета според типа тяло

ECTOMORPH

Тези хора са високи и стройни, с дълги крака и ръце, с бърз метаболизъм, но пък със затруднения  в качването на мускули. Хората с този тип тяло, трябва непрекъснато да увеличават калорийния си прием, за да наддават на тегло.

MESOMORPH

Това са атлетични хора спортен тип, отличаващи се с широки рамене, тясна талия,и мускулести   крака. Обикновено са с бърз метаболизъм, лесно отслабват, но и лесно качват мускулна маса.

ENDOMORPH

Хората с този тип тяло обикновено имат излишни мазнини. Лесно ги трупат, тъй като метаболизма им е бавен. Обикновено тези хора са ниски, набити и пълни, но не винаги. Това са хора които не спортуват.

Много хора не попадат в рамките на нито един от тези типове  тяло, или пък телата им са комбинация от два типа. Има много и различни видове диети. Отново ще повторим, че тези диети фокусират върху специфичните  видове тяло.Нека да ги разгледаме:

Ectomorphs

Както казахме, хората с този тип тяло  имат  бърз метаболизъм и се затрудняват с качването на килограми. Така че  на тези хора не им трябва специална диета. Ако все пак се нуждаят от такава, ограничаването на калориите ще бъде достатъчно. Те са склонни да горят калории от въглехидратите които приемат, така че ограничаването им няма да е добра идея. Най – ефективно би било, ако намалят  калориите в равни количества от протеините, мазнините, и въглехидратите които консумират.

Mesomorphs

Тези хора  изгарят  мазнините  сравнително лесно. Нискокалоричната  диета ще бъде най-добрият избор за тях. При хората с този тип тяло, мускулите са повече  в сравнение с мазнините. Така че би било разумно да запазят по – висок прием на  протеините, а да намалят приема на  мазнините  и въглехидратите – тоест, висок прием на протеини, умерен на  въглехидрати, умерено-нисък на  мазнини.

Endomorphs

Тези хора трудно и бавно свалят килограми, а  диетата  която ограничава въглехидратите ще бъде най-добрият избор за тях. Хората с този тип тяло често имат известна  инсулинова резистентност. Това означава че трудно преработват въглехидратите и трудно контролират кръвната си захар. Тяхната диета трябва да е бедна на мазнини, а циклирането на въглехидратите би било от голяма полза за тях.

Ecto-Meso

Хората с такъв смесен тип тяло изграждат мускули доста по – бързо от тези които са само Ecto. Бързият  метаболизъм позволява на тези хора да ядат повече. Типичната диета на този тип тяло  се фокусира върху ниско калорична  храна, но с висок прием на протеини.  Намаляването на калориите и  акцентирането  върху здравословните  храни ще бъде най-добрият избор за хората с този тип тяло.

Meso-Endo

Изглежда че това е  най-често срещаният тип тяло. Метаболизмът на тези хора е  средно бърз и диетата трябва да се фокусира точно върху това. Тъй като този тип хора качват лесно килограми, диетата им трябва да е с ограничен прием на въглехидрати.  Подходяща е кетонната диета или тази с циклиране на въглехидратите.

 

 

 

Напишете вашия коментар