Чесън - здраве за всеки

Публикувано от Лидия Костова 09/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Чесънът (Allium sativum L.) се причислява към зеленчуците. Той е честа подправка и билка, използвана в рецепти от целият свят . Чесънът е всъщност част от семейството на лука и е едно от най-универсалните лечебни растения в природата.


чесън

Има няколко различни видове, най-разпознаваемите са:  Обикновен чесън и чесън Elephant (слон).

Обикновенния чесън е този, който повечето хора използват. Той се предлага в бял или виолетови тонове.

Чесънът "Слон" е много по-голям като размер и малко по-мек на вкус. Видовете кухни, които са по-известни с използването на чесън са италианските, китайските и като цяло тези от ориенталското готвене . Употребата на чесън може да се проследи по  целия път до Централна Азия.

Чесънът, използван за готвене, се използва и в градината. Използва се в градината? Как да го разбираме ?

Е, много органични градинари използват чесъна за отблъскване на  насекоми, защото силната му миризма е естествен репелент. Това е и причината, поради която се смята ,че чесъна има силата да пази от демони и вампири.

 Чесънът е много издръжливо растение и се отглежда много лесно. Нужни са му само малко по-плодовита почва и достатъчно слънчева светлина.Един от големите му плюсове, е че заема съвсем малко място.

Чесънът е чудесен за много неща. Той се  изпозлва  още от древни времена, за лечението  на широк спектър от заболявания.

Nature's Bounty Garlic

Проучванията са показали, че приемането на чесън може да помогне за намаляване на холестерола. Според едно от тях , яденето на половин до една пълна скилидка чесън на ден намалява нивата на холестерола с 9%. Друго изследване, спонсорирано от Американската асоциация за сърдечни заболявания сочи, че чесъна може да помогне за поддържането на еластичността на стареене на кръвоносните съдове. С течение на времето, кръвоносните съдове губят своята еластичност и се втвърдяват, което води до  високо кръвно налягане при възрастните хора. В това проучване, средният прием на чесън е малко по-малко от половин скилидка на ден.

Има други изследвания, за ползата  за намаляване на сърдечно-съдови заболявания, превенцията на рака  и дори някои предполагат, че той  помога за облекчаване на симптомите при настинка и грип. Чесън също така  спомага за намаляването на високото кръвно налягане, предотвратява  и спира растежа на някои бактерии, служи като диуретик и ще ви помогне в продължително лечение на интермитентно накуцване (ограничен кръвнен поток на крака, който причинява болка при ходене).

Ако приемате каквато и да е лекарство за разреждане на кръвта  или редовно вземате аспирин, консултирайте се с вашия лекар преди да започнете приемате  чесън като хранителна добавка. Чесънът има антикоагулант свойства, което  по същество означава, че разрежда кръвта.

Напишете вашия коментар