Билката Котешки нокът

Публикувано от Лидия Костова 20/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Все по – голяма популярност добиват суплементите с Котешки нокът. Можете да намерите доста противоречива информация за тази билка, но едно нещо е сигурно – Котешкият нокът е една, от така наречените чудодейни билки! Тази статия ще Ви даде повече информация, относно произхода, значението и ползите от приема на тази билка, под формата на хранителни добавки.

котешки нокът

История на билката котешки нокът


 Котешкия нокът е увивно растение,  произхождащо  от семейството на Rubiaceae. Най-разпространено е  в Амазонската джунгла, а индианските племена, живеещи в перуанската част на тази  джунгла, са употребявали котешкия нокът още преди 3000 години за лечение на астма, остеоартрит, ревматизъм, възпаление на уриналния тракт, следродилно възстановяване, дълбоки кожни рани.  Името на билката е дадено, заради  завитите шипове, които се подават от стеблото. Котешкия нокът е патентован като  лечебна билка,  през 70-те години на миналия век. През последните 40 години неговата употреба се увеличава.

 

 Какво прави билката Котешки нокът толкова полезна


 Котешкият нокът дължи своите имуностимулиращи  и антиракови свойства,  на алкалоидите които съдържа. Алкалоидите са много важна група химически съединения. Открити са приблизително 55 вида. Те са тетрациклични оксиндол-алкалоиди. Тези алкалоиди са изцяло физиологично активни продукти.Има много възможности за лечевното приложение на билката,  включват лечение на левкимия, автоимунни заболявания и в часност ХИВ-инфекция. Най-висока концентрация на алкалоиди се открива в корените и кората на растението, които са и частите използващи се за приготовлението на лечебните екстракти.

Котешкия нокът е много ефективно средство, за  понижаване на  кръвното налягане, и нормализиране на дейността  на сърцето. Как става това? Ккато казахме, Котешкия нокът е богат източник на алкалоиди. Благодарение на това, растението подобрява кръвообръщението, и пречи на натрупването на плаки по артериалните стени и кръвосъсирването в мозъка, сърцето и артериите. Ето защо, Котешкия нокът  може да бъде полезен за предотвратяване на пристъпи и намаляване на риска от сърдечен удар.

Котешкият нокът съдържа още и  квиновикова киселина. Това е пентацикличен тритерпеноид, дикарбоксилинова киселина, неразтворима във вода, но разтворима в алкална среда заради две карбоксилни киселинни групи.Квиновиковата киселина притежава  ясно изразени антивирусни качества, което прави самата билка отлично лечебно средство при вирусни заболяванея. Освен това, квиновиковата киселина има и антитумопни свойства – пречи на нарастването на карцином на белите дробове, на яйчника, на кожата, мозъчен тумор, карценом на дебелото черво.

Котешкия нокът притежава  и стеролна фракция, в която бета-ситостеролите са най-важни заедно със стигмастеролите и компестеролите.  Типично за подобните на Котешкия нокът билки,  флавоноидите също присъстват тук, основно катехините и някои флавоноли. Котешкият нокът може също да бъде категоризиран като ликално вещество за отслабване, въпреки, че това приложение е относително маловажно в сравнение с потенциала на продукта.

 

Каква е ползата от Котешкия нокът?


Билката Котешки нокът, основно се използва като  силен имуностимулатор, който също  помага и при хипертония, тъй като успокоява сърдечния ритъм. Билката освен това подобрява мъжката плодовитост. Котешкият нокът се смята и за една от най-ефикасните билки при лечение на онкологични заболявания, тъй като потиска туморния растеж….но това все още подлежи на изследвания и доказателства.

С Котешки нокът успешно се лекуват и други  заболявания, като например някои такива  на очите -  конюктивит. Котешкият нокът притежава способността,  да прочиства токсините от червата, което го превръща в ефикасен лек при болести на дебелото черво и храносмилателната система като цяло. Билката помага и при  астма,  като успокоява пристъпите й. Котешкият нокът помага още при синузит, диария, главоболие. Билката можете да намерите на пазара, под формата на хранителна добавка!

Напишете вашия коментар