Бета-Аланин и ефекта върху мускулите

Публикувано от Лидия Костова 01/02/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Ккаво представлява бета-аланина?


 Бета-аланинът  представлява неесенциална, естествено съществуваща аминокиселина, която се отличава с проста химична структура,  лесно  разграждаще се  до глюкоза. Правилното й химично наименование е 3-аминопропионова киселина.Тази аминокиселина не участва в биосинтезата на биологичните протеини. Формира се при  разпадането на дихидроурацил и карнозин. Компонент е на натуралните олигопептиди карнозин и ансерин.

бета аланин

В нормални условия бета-аланинът се метаболизира до оцетна киселина. Това представлява прекурсор на карнозина, което означава, че  метаболитните нива на карнозина  зависят от количеството на наличния бета-аланин. Бета-аланин  технически e  несъществена  аминокиселина, но бързо се е превърнал в незаменима такава, в света на бодибилдинга. Известен е най – вече със способността си да  повишава нивата на мускулния  карнозин и да увеличава количеството на работата, която можете  да изпълнявате с  най-висок интензитет.

Бета-аланин е от вида на неесенциалните аминокиселини, който трудно се набавя от познатите диети с пилешко, телешко, овес или риба. Този факт го прави труден за приемане в нужната доза, само чрез храна.Когато се приеме, бета-аланина се превръща в карнозин, който спомага за увеличаване на издръжливостта, силата, както и мускулното развитие. За тези от Вас, които тренират здраво във фитнеса, това ще спомогне за по-добрата тренировка, а в резултат и за по-бързото увеличаване на мускулната маса. Освен това, карнозина увеличава издръжливостта и скъсява времето за възстановяване, което е перфектно ако правите малки почивки между сериите.

С помощта на ензимът карнозин синтетаза, бета-аланинът се комбинира с незаменимата аминокиселина Хистидин, и образувар карнозин. Именно това преобразуване в карнозин е от значение за трениращите, тъй като карнозинът увеличава издържливостта, повишава силата и спомага за натрупване на чиста мускулна маса, подобрява възстановяването.

 

 Какво прави за мускулите и представянето Ви бета-аланина?


 Мускулите  Ви  използват бета-аланин за производството на карнозин. По този начин се стимулира генерирането на по-голямо количество енергия, а това ще Ви  осигури  максимална физическа издръжливост. Бета-аланинът е най-известен със способността  си да подобрява работоспособността по време на тренировка, като намалява натрупването на водородни катиони и  киселини, в мускулната тъкан.

Когато млечната киселина започне да се увеличава в тялото ви, интензивноста на тренировките намаляват, от там и крайните резултати. А ние не искаме това, нали?
Карнозина, когато е наличен в тялото, действа като един вид клетъчен буфер, който стабилизира мускулното pH и „изсмуква“ излишните хидрогенни йони, които се произвеждат по време на тренировка. Следователно, колкото повече карнозин има в тялото, толкова по-малък е шанса да повишите нивото си на млечна киселина.Понеже не можете да приемате карнозин в чистия му вид, бета-аланина идва на помощ.

Бета-аланинът действа като прекурсор за производството на азотен оксид (NO) и съдейства  за намаляване на окисляването в мускулите, което се получава като резултат  от интензивните упражнения и тежките тренировки. По-просто казано, това означава, че бета-аланин помага да се буферират рН нивата в мускулите и предотвратява натрупването на  киселинността  по време на тренировка. Понижаването на рН баланса, както и  повишаването на мускулната киселинност води претоварване на мускулите. Бета-аланинът  Ви предпазва от  всичко това.

Бета-аланинът  изпълнява и някои  по-неизвестни функции в организма. Той е  аминокиселина с антиоксидантно действие, което означава че неутрализира действието на свободните радикали. Бета-аланинът също така  предпазва  черния дроб от токсичните ефекти на различни лекарствени агенти. Приемът на бета-аланин ще донесе и определени ползи за  мозъка Ви, защото  увеличава количествата на карнозина там, и особено в хипокампуса – зоната, отговорна за обучителните способности и паметта. Във връзка с това бета-аланинът спокойно може да се нарече „умен избор”.

Бета-аланин може да осигури бърз отговор стимулант и затова е добър кандидат за се консумира преди тренировка. Ако сте приели преди тренировка добавка, вече може да се приема по този начин. Въпреки това, предимствата от бета-аланин се основават на повишаване на концентрациите на мускулни карнозин с течение на времето. По този начин, времето на деня ще ви изтреби бета-аланин, не е толкова важно, колкото последователно отнема бета-аланин всеки ден.

 

 

Напишете вашия коментар