Бърз или бавен протеин да изберем

Публикувано от Лидия Костова 22/01/2013 0 Коментари Фитнес добавки,
За да повишите чистата мускулна маса,  вашият хранителен режим трябва  да е с високо съдържание на белтъчини. Това което е от особено голямо значение,  е броят на храненията, изборът на подходящия момент за приемане на протеин, както  и количеството на този протеин. Ако искате  да увеличите значително мускулно-изграждащият ефект на приемания протеин, е необходимо  да  се съобразявате не само с количеството но и с вида на протеина.Нивото на аминокиселините в кръвта Ви,  не се променя твърде много през деня. Консумирането  на храна богата на протеини,  повишава тези нива, но не много – особено през нощта, когато тялото Ви гладува.

бърз или бавен протеин


В този случай се стимулира секретирането на катаболни хормони, които предизвикват разграждане на мускулния протеин. За да сведете до минимум катаболните поражения през нощта, е добре да си осигурите  равномерно захранване с аминокиселини за 5-7 часа. Източника на тези аминокиселини,  трябва да съдържа колкото е възможно по-малко въглехидрати и мазнини, за да не се стигне до натрупване на излишни подкожни мазнини. Имайте предвид, че по време на сън тялото е в покой, метаболизма се забавя, а енергийните потребности са сведени до минимум. Най – доброто  решение за тази ситуация са бавноусвоимите протеини (казеин, млечен, яйчен, соев), с високо съдържание на белтък (80-90%) и много ниско съдържание на въглехидрати и мазнини (под 5%).

Бърз(анаболен) протеин, или бавен (антикатаболен) протеин?


Това дали даден протеин е  “бърз” или “бавен”, зависи от  скоростта на разграждане на този  протеин. Типичен бърз протеин е суроватъчния, а най-характерен бавен протеин е казеина. Млечният протеин се доближава в най - голяма степен до казеина. Соевия протеин също се определя  като “бавен”. Яйчният протеин се разгражда по-бавно от суроватъчния, но по-бързо от казеина.Суроватъчният протеин и казеинът се различават доста по своите  мускулно изграждащи качества, но едновременно с това, взаимно се допълват. Наскоро проведено  изследване показва, че приемането на 30г суроватъчен протеин, изключително  бързо повишава нивата на аминокиселините в кръвта.

В резултат на това,  анаболизма се повишава с 68%. За съжаление този ефект на суроватъчния протеин е краткотраен. Бързото повишаване на нивата на аминокиселините в кръвта е последвано и от бърз спад, който определя несъществените анти-катаболни качества на суроватъчния протеин. Същото изследване доказва, че  приемането на 30г казеин, води до по-бавно, но  много по-продължително повишаване, на  нивата на аминокиселините в кръвта.  Може да се обобщи, че анаболният ефект на казеина е 30% по-нисък в сравнение със суроватъчния протеин. Но може би най-важното предимство на казеина, е неговият продължителен антикатаболен ефект.

Кога е най – необходим протеинът?


Следтренировъчното хранене е с най – голяма важност за Вас като бодибилдъри, защото неговата главна  задача е да достави по най-бързия начин аминокиселини и глюкоза до мускулните клетки. В резултат на това, катабололните процеси ще се прекратят, а анаболните ще стартират само когато пристигнат хранителни вещества. След тренировка, вашите  мускули са  изтощени, с изразходвани енергийни запаси, и в катаболно състояние. Точно в този момент, болезнено се нуждаят  от  хранителни вещества – много повече отколкото в който и да е друг момент от денонощието. При всяко друго хранене през деня, способността   на мускулите  Ви да поемат бързо, големи количества хранителни вещества са много по-малки.

В заключение


Бързоусвоимите протеини, каквито са суроватъчния  протеин концентрат, суроватъчен протеин изолат и протеиновите  хидролизати, са най-доброто решение  сутрин за закуска и непосредствено след тренировка, когато има най-голяма нужда от стимулиране на анаболизма. Бавноусвоимите  протеини като  казеина, млечния, соевия, и яйчния п ротеини, са най – подходящият  избор по всяко време на деня и най-вече вечер преди сън. Освен по отделно протеините могат да се смесват и в произволни комбинации – с цел получаване на оптимален ефект, подходящ вкус или цена. Трябва да се има предвид, че усвоявянето на всеки протеин се забавя ако се приеме заедно с мазнини и/или фибри.

 

Напишете вашия коментар