Ашваганда против умора и стрес

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Стресът и умората са състояния, които неминуемо съпътстват вашето ежедневие. Можете ли да се справите с тях? И то без медикаменти? Отговора и на двата въпроса е “да“. За щастие, природните средства са  в изобилие. С едно от тях ще Ви запознаем в тази статия. Нарича се Ашваганда, и с нейна помощ можете да преборите стреса и умората! Звучи Ви екзотично, и може би се чудите как ще си я набавите? За щастие, днес на пазара можете да откриете Ашваганда, под формата на хранителна добавка, така че всички Вие можете да се възползвате от нейните чудни свойства.

ашваганда

Ашванда – подмладяващата билка


 Ашваганда или т. нар. “Индийски женшен”, е най-популярната и използвана  подмладяваща билка в Аюрведа медицината. Ашваганда  може да съдейства за подобряване на  психологическата  Ви устойчивост  и способността на тялото Ви  да се справя със стрес, умора и безсъние. Трябва да знаете, че индийската билка е богата на фитохимикали и се отличава с мощно антидепресивно и антиоксидантно действие. Ашваганда  неслучайно е  синоним и фактор за дълголетие. Чрез силно си  адаптогенното  действие тя може да Ви помогне да сте в още по – добра  физическа и психическа форма, което пък ще Ви помогне успешно да се справяте  със стреса на ежедневието.

Кое  свойство на Ашваганда  я прави толкова успешно средство  срещу стреса?

Тайната на билката е в нейното умение да стимулира и да засилва вашата имунна система и организма Ви като цяло, като по този начин го прави устойчив на напрежение и способен да се бори с тревожността и раздразнението.  Според експерти в областта на аюрведическата медицина билката може дори да удължи живота Ви. Редица изследвания доказват, че билката е много ефективна  при нарушения  в нервната система. Ашваганда помага и в борбата срещу болестите предизвикващи загуба на памет. Билката е полезна за костите, органите, мускулите, надбъбречните жлези и репродуктивната система. Едно от най-хубавите неща, свързани Ашваганда  е, че може да бъде използвана като антидепресант без евентуалните  от странични ефекти.

 

Полезни свойства на Ашваганда


Безпокойство и депресия
Както казахме, Ашвагадна може да се изполва като природен антидепресант. Билката  постига успех, сходен с този на медикаментите  със специфично предназначение като антидепресанти и транквиланти, но е природно средство и няма да причини отрицателните ефекти на тези медикаменти. Ашваганда може да  понижава нивата на кортизол (хормона на стреса) и да премахва чувството  за умора, прави сънят качествен и пълноценен, повишава тонуса и самочувствието.

Невродегенеративни заболявания и сексуални нарушения

Ашваганда спомага за регенерацията на аксоните и дентритите на мозъчните клетки, след мозъчна травма. Това я прави подходящо лечебно средство при подобни състояния, както и при  когнитивни разстройства в следствие на деменция и Алцхаймер. Относно либидото, смята се, системното приемане на Ашваганда  значително подобрява сексуалната функция.

Ракови заболявания

Ашвагандата се смята че  затруднява развитието на ракови заболявания като възпрепятства възпроизводството на раковите клетки и изхранването на раковата тъкан. Но както и при другите природни лекове за тази коварна болест, са нужни още изследвания и доказателства за да се подкрепи това твърдение.

 

Напишете вашия коментар