6 задължителни добавки за всеки бодибилдър

Публикувано от Лидия Костова 15/01/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Като сериозен бозибилдър, Вие  искате всичко: по-висока производителност, по-голяма загуба на мазнини, и експлозивен растеж.  Не можете да постигнете нищо от това, без помощта на хранителните добавки. Добавките са от  първостепенно значение за растежа на мускулите Ви. Напредването на възрастта, адаптирането на тялото и други негативни фактори, водят до по – бавен напредък. Включването на подходящ суплемент, може да поднови изграждането на мускулите.

Вие сте активен бодибилдър, който тренира интензивно. Това означава, че всеки ден тялото Ви губи важни хранителни вещества и макронутриенти. За да не попаднете в катаболния капан, са Ви необходими някои хранителни добавки. Те ще запълнят липсите, и  не само това. Погрешното  схващане, че добавките  не са  наистина необходими,  е продължило доста време. В наши дни, след напредъка в технологиите за производство на различните суплемени, стана ясно, че онова които могат да осигурят те, не може да се сравнява с нищо друго.

Подходящите добавки, могат да Ви помогнат да качвате чиста мускулна маса по – бързо, докато едновременно с това сваляте килограми. Също така, те ще Ви осигурят пълноценно възстановяване след изтощителната тренировка, и ще Ви предпазят от катаболните процеси. Не на последно място, хранителните добавки ще се грижат за вашето здраве, защото все пак диетите и тренировките са един шок за вашия организъм. В тази статия ще Ви представим 6 добавки, които според нас са най – важните, и всеки уважаващ себе си бодибилдър трябва да ги опита.

6 задължителни добавки за фитнес

1. Суроватъчен протеин

Протеинът е основният градивен елемент на мускулите, поради което  качественият протеин е незаменим. Суроватъчният протеин има висока биологична стойност и е изключително удобен за прием. Докато протеините , получени  от хранителни източници се  усвояват бавно, суроватъчният протеин осигурява бързо усвоими протеини, които се абсорбират бързо от мускулите, където  упражняват  своите мощни анаболни ефекти. Суроватъчния протеин може да се приема непосредствено след тренировката и сутринта след събуждане. Това е много важно, защото след тренировка и след сън, мускулите Ви се нуждаят от бърз прилив на протеини, а само суроватъчният протеин може да Ви го осигури.

2. Аминокиселини с разклонена верига

Повечето бодибилдъри смятат, че приемайки достатъчно протеини, си  осигуряват необходимото количество аминокиселини с разклонена верига. Но в действителност не е така. ВСАА, или аминокиселините с разклонена верига, са единствените аминокиселини, които се метаболизират директно от мускулната тъкан. Тези аминокиселини  се използват за изграждане на нови протеини след усилени тренировки. Те подпомагат пълноценното възстановяване на мускулите, предпазват от катаболни процеси и засилват мускулния растеж.

3. L-глутамин

L-глутаминът е условно есенциална аминокиселина, която  е от решаващо значение за възстановяването на мускулите. След интензивна тренировка, запасите от  L-глутамин в тялото са почти наполовина изчерпани. За тази цел е добре да приемате по  5 грама от тази аминокиселина,  3-4 пъти на ден, така че тялото Ви да  има постоянна доставка. Може да добавите съответната доза   L-глутамин, към вашия протеинов шейк.

4. Креатин

Когато креатина  излезе на пазара в началото на 90-те години на миналия век, той  бързо се превърна в една от най – използваните добавки в световен мащаб. Креатиновите добавки, могат да увеличат мускулният размер и сила, а също така повишават значително енергийните нива в организма.Креатинът  увеличава мускулната енергия, което позволява по – интензивна и резултатна тренировка, за максимални резултати. Естествено произвеждан  в бъбреците, панкреаса и черния дроб, креатина  се транспортира до мускулната тъкан, където  се превръща в креатин фосфат, чрез който се синтезира АТФ. Въпреки, че се образува естествено  в организма Ви, тези нива на креатина  са достатъчни само за поддържане на клетъчните функции на тялото. Единствено креатиновите добавки, могат да Ви осигурят необходимото количество креатин, за да растат вашите мускули.

5. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните  киселини, могат  да поддържат  циркулацията на кръвта, за да се гарантира  че  хранителните вещества като протеини и въглехидрати, ще достигнат   до мускулите Ви, където ще изпълнят своите полезни функции. Омега-3 мастните  киселини, също така  могат  да помогнат  за изгарянето на излишните мазнини, чрез максимално увеличаване на скоростта на метаболизма и спомагане на термогенезата. Добавките с омега-3 мастни киселини, предпазват от сърдечно – съдови заболявания и осигуряват нормалното функциониране на нервната система.

6. Витамини и минерали

Мултивитамините и минералите са добавка, която е нужна на всеки бодибилдър. Причината за това е, че при тренировката тялото се поти обилно, а заедно с потта изхвърля много витамини и минерали. Някои лекари твърдят, че идеалното съотношение между  витамини и минерали може да се постигне, чрез  диета  богата на  плодове и зеленчуци. В днешно време обаче е почти невъзможно да се осигурите такъв  хранителен режим. Много е важно, да изберете максимално изчистена мултивитаминна добавка. Витамините действат най – добре когато са заедно, така че не ги приемайте поотделно.

Напишете вашия коментар