Водата - често пренебрегван, но ключов фактор

Публикувано от Лидия Костова 07/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Водата и нейното значение


Водата е нужна за всеки един метаболитен процес, включително синтеза на протеини. Така че, ако вашата интензивност на трениране е висока, едно от най-простите неща, които можете да направите за вашето тяло е да пиете повече вода. Това е нещо толкова просто, но често бива пренебрегвано. Вода. Неща от живота. Около 70% от земята е покрита с нея, същото количество, което се намира и в тялото Ви. Протеиновия синтез  е процесът, чрез които азотът от аминокиселини е линейно подреден в структурни протеини чрез участието на РНК и различни ензими. Протеиновия синтез  осигурява мускулния растеж.

вода здраве


Колкото по-ефективен е  този процес,  толкова по – бързо и лесно  може да се изградят мускули. Може би си мислите че получавате достатъчно вода, чрез напитките които приемате през деня? Содата и кафето не се броят. В действителност, въпреки че те са течни напитки, кофеинът в двете може да увеличи загубата на течности чрез диурезата. Когато това се случи, тялото започва да съхранява вода. Повечето специалисти ще Ви кажат, че 6 - 8 чаши  вода са достатъчни на ден. Тъй като обаче Вие тренирате интензивно, имате нужда от повече вода. Стремете се към най-малко 2 до 4 литра на ден, в зависимост от вашите нужди.

 Водата пречиства от токсините от вашето тяло

Водата премахва токсините и други метаболитни отпадъчни продукти от организма. Тя е особено важна, когато  спазвате високопротеинова диета, защото помага за премахване на излишния азот, уреята (токсично вещество) и кетоните. Ако  пък се храните много, за да наддавате на тегло, тогава имате нужда от още повече вода, за да се подпомогне  бъбреците Ви, да си вършат работата пълноценно и нормално.

 Водата помага да изгаряте мазнините

Без достатъчно вода бъбреците не могат да функционират правилно. Когато това се случи, част от товара се прехвърля към черния дроб. Той преработва съхранените мазнините в енергия. Ако черният дроб върши част от работата на бъбреците, се изгарят по-малко мазнини. Освен това водата всъщност може да намали чувството за глад. Ето защо, в основата на всички диети стои правилото да пите много вода! Особено ако сте спортисти и тренирате всеки ден. Тогава тялото Ви изхвърля течности, и ако не пиете достатъчно вода, може да стигнете до дехидратация, която всъщност може да бъде много опасна.

Водата намалява задържането на течности

Противно на общоприетото схващане, пиенето на вода всъщност може да Ви помогне да премахнете  излишните подкожни  течности, които тялото Ви задържа и Ви карат да изглеждате подпухнали.  Когато водата е в недостиг, тялото разбира това, и започва да се презапасява. Тази вода се съхранява в допълнителни клетъчни пространства. С други думи, кожата Ви започва да изглежда мека и пухкава.

 Водата Ви поддържа във форма

Твърде малкото количество вода, кара тялото ви да краде от органи като дебелото черво. Когато това се случи, имате запек. Освен това, водата  позволява ефективно да се преработи храната. Особено когато се приемат повече от 4000 калории на ден.

 Водата помага на тези, които прекаляват със солта

Ако задържането на вода Ви  е хроничен проблем, той може да бъде породен,  от прекаленото съдържание на сол в храната Ви. Колкото по-голям е приема на сол, толкова повече тялото се опитва да задържи вода (да се разреди концентрацията му). Така че намалете приема на сол, или пийте повече вода.

Водата спомага за по – ефективното действие  на добавките

Добавки като креатина например понякога не работят достатъчно ефективно, защото “дърпат“ вода от  мускулните клетки. За да се създаде  анаболна среда, необходима за растежа на мускулите, трябва обилно количество вода. Плюс това, ако тренирате усилено, тогава имате нужда от основните  витамини. Това е така, защото много витамини са разтворими във вода, и водата отключва тяхната сила, което не може да стане ако в тялото Ви няма достатъчно вода!

     

Напишете вашия коментар