Видове Глюкозамин - кои са 3те вида Глюкозамин

Публикувано от Лидия Костова 19/03/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Кои са 3те вида глюкозамин?


Артритът е един от най-разпространените хронични здравни проблеми в САЩ и една от най-честите причини за увреждания. Освен това, остеоартритът, който се характеризира с разграждане на хрущяла най-често срещан, засягащ близо 27 милиона американци. За вероятна причина за поява на остеоартрит се смята напредването на възрастта и намаляване на способността на организма да лекува хрущялите и другите ставни тъкани. Добавката глюкозамин е предшественик на съединения, които спомагат за поправяне на хрущялите и ставните връзки в ставите, заради което се използва за лечение на остеоартрит.

глюкозамин

 

Глюкозамин сулфат


Глюкозамин сулфатът е най-честата форма на глюкозаминова добавка. Повечето продукти се получават от смилане на черупки от миди, скариди, раци, омари, а след това стабилизиране на съединението с натриеви или калиеви соли. Глюкозамин сулфатът не се препоръчва за хора с алергии към черупчести животни.Добавката най-често се произвеждат под формата на таблетки, но може да се намери и в капсули или в течна форма, която често се смесва с други добавки като хондроитин и МСМ.

Глюкозаминът е естествена молекула, намираща се в организма и произведена от хондроцитните клетки в ставите, при нормални условия. Веднъж произведени, глюкозаминовите молекули се използват като градивен елемент, за да се създаде гликозаминогликанови и протеогликанови молекули, които се съчетават с колаген за произвеждане на хрущял. Продуктите на глюкозаминова основа също поддържат правилния вискозитет на ставните течности, които поддържат правилното смазване и смекчаване на ставната капсула.

Глюкозамин сулфат е формата на глюкозамин най-използвана за проучвания ефектите на глюкозамина върху хората и животните. Повечето от ползите като например намаляване на артритни болки, намаляване на възпаления, намаляване на прогресивната деструкция на хрущяла и увеличаване гъвкавостта на ставите, са били приписани на продукти на глюкозамин сулфатна основа.

 

 

Глюкозамин хидрохлорид


Друга форма на добавката глюкозамин е глюкозамин HCL, който не е толкова успешен в клиничните прочувания за разлика от глюкозамин сулфата. Въпреки че има по-висок процент използваем глюкозамин в състава си (83% в сравнение с 80% за сулфатния тип) и по-добра стабилност като молекула, глюкозамин HCL няма постоянни добри ефекти в клиничните проучвания. Една теория защо глюкозамин HCL е по-малко ефективен от глюкозамин сулфат при лечение на остеоартроза е, че сярата в глюкозамин сулфата е на ставната капсула с цел ефективно производство на хрущял. Някои глюкозамин на HCL основа са произведени от растителни източници вместо от черупчести, така че няма опасения за потенциални алергични реакции.

 

Н-ацетил-глюкозамин


Третата форма на глюкозаминова добавка се нарича Н-ацетил-глюкозамин, или НАГ, и този тип е най-малко произвеждан и използван от трите основни форми. НАГ не е ефективен за лечение на състояние или симптоми на остеоартрит, но е уникален в сравнение с другите форми на глюкозамин с това, че не съдържа сяра, хлорид или калиеви молекули. Вместо това, НАГ е по-голяма и по-сложна молекула, която тялото преработва по различен начин. Конкретно, НАГ се разгражда бързо в червата и бива абсорбиран, така че не може да достигне до ставите чрез кръвния поток във форми, които могат да бъдат използвани за производството на глюкозаминогликани и протеогликани.

 

 

Напишете вашия коментар