Възползвайте са от анаболния прозорец

Публикувано от Лидия Костова 15/05/2013 0 Коментари Хранене,

Какво представлява “анаболния прозорец“?


Всеки който тренира е наясно с понятието “анаболен прозолец“, особено бодибилдърите. Това е период от време след тренировката, в което тялото буквално изсмуква всичко полезно, за да възстанови изразходваното. Това което се случва по време на анаболния прозорец е доказано с факти, но много хора не знаят как правилно да го използват в своя полза.

анаболен прозорец

Концепция за анаболния прозорец

Концепцията  определя, че трябва да се  консумира  известно количество въглехидрати (въз основа на телесното тегло) веднага след тренировка. Тази  масивна доза от въглехидрати е предназначена,  за бързото  попълване на гликогена  в тялото. Също така трябва да се приема  умерено количество протеини, за да се  улесни  транспорта   на аминокиселини към мускулите, за техния  ремонт и възстановяване.

Оптималното количество е 1.2-1.5 грама въглехидрати на килограм телесно тегло в рамките на 30 минути след тренировка. Забавянето с повече от  два час, може  да окаже  пагубно въздействие върху натрупаните до този момент мускули. От друга страна, анаболния прозорец трябва да се използва правилно. Консумирането на твърде много калории от въглехидрати и протеини в един момент може да предизвикат  огромен скок  на инсулина и натрупването на излишни мазнини.

Концепцията обаче зависи от типа тяло който притежавате. Тъй като тези с по-високи нива на телесни мазнини имат обикновено повишено  ниво на инсулинова резистентност, консумацията на въглехидрати през анаболния прозорец  се превръща в проблем. Тялото не може да се справи тази вълна от хранителни вещества, които  не се абсорбира в мускулите и черния дроб, а  основно биват съхранени  под формата на мазнини. Хората с по-ниски нива на телесни мазнини (15% или по-малко) имат по-ниска  инсулинова резистентност. Това означава, че те ще реагират по – добре, на рязкото увеличаване на инсулина след тренировката, при приема на въглехидрати.

Колко въглехидрати да приемате по време на “анаболния прозорец“?

Висок  прием на въглехидратиТози тип хранене  ще Ви позволи лесно да използвате  анаболния  прозорец за положителен  ефект. Просто следвайте концепцията описана  от нас и запомнете, че приемът на въглехидрати  след тренировката Ви,  не трябва да е драстично по-висок  от обичайният Ви въглехидратен прием. Ако консумирате прекалено много въглехидрати след тренировка, в крайна сметка ще надвишите калорийния си баланс, и ще натрупате излишни мазнини.

Изключително нисък към нулев  прием на въглехидрати

Концепцията за  изключително ниския, или нулев прием на  въглехидрати след тренировка е била подкрепяна доста дълго време. В резултат на тази концепция, е била създадена диетата Аткинс, която обаче не е много разумно решение, особено след тренировката по време на анаболния прозорец. Очевидно е, че когато въглехидратите са ограничени,  анаболния  прозорец става малко неефективен. Няма да можете да попълните  гликогеновите запаси в тялото си, а в крайна сметка тялото Ви ще си ги набави от мускулите – знаете какво означава това.

Тази статия в никакъв случай не цели да “очерни“ различните диети. Спазвайте ги както трябва, за да можете да постигнете целите си. Хубаво е да знаете за предназначението на анаболния прозорец, но в никакъв случай не се увличайте в него. Ако за Вас прозореца не действа, има други начини за възстановяване на гликогена – стига да са съвместими с вашата диета.
 

Напишете вашия коментар