Тренировка когато сме болни - добра или лоша идея?

Публикувано от Лидия Костова 09/11/2011 0 Коментари Фитнес,

Няма нищо по-лошо от това да се събудите с болки в гърлото и да осъзнаете, по дяволите, аз съм болен. Това е особено гадно, когато тренирате сериозно и не може да си позволите да спрете точно сега. Въпросът сега e, може ли да тренирате докато сте болен или трябва да лежите и да чакате болестта да премине?

тренировка при болест

Трябва ли да тренирате, когато сте болен?


Всичко зависи от това какъв вид болест сте развили. Практиката показва, че при някои болестта преминава много по-бързо ако тренират, вместо да лежат вкъщи на дивана и да пият прахчета и парацетамоли. Когато обаче сте болни от нещо по-сериозно като грип, това вече е друга история.

По принцип, ако симптомите Ви са над врата, като хрема, главоболие, кашлица, тогава можете да продължите да тренирате, но ще трябва да тренирате малко по различен начин. Не трябва да се преумаряте, тренирайте по-полека и ако имате  чувство, че главоболието ви или кашлянето се влошава, тогава спрете и опитайте отново утре. Когато симптомите са под шията, като стягане в гърдите или висока температура, трябва да отделите по-голямо внимание на въпроса дали да отидете да тренирате или не. 

Особено ако имате белодробна инфекция, нещата могат да станат опасни, когато вашата тренировка е твърде интензивна  може да попречи на бързото възстановяване. Все още можете да отидете в залата, но тренирайте много леко и бавно, като почивката трябва да е най-малко 3 минути между всяко упражнение и да се спре, когато се чувствате дори малко по-зле. Даже по-мъдро е, когато имате тежко заболяване, да спрете напълно тренировките, докато не се възстановите напълно.

 

Предимства на тренирането докато сте болни


Да, всъщност има ползи от това човек да тренира, когато е болен. Тъй като тялото ви е промито с антитела всъщност ще бъдете малко по-силни, когато тренирате. Вие ще бъдете в състояние да вдигате повече, но вашата издръжливост ще бъде много по-ниска. Така че не се надценявайте.

Тренировката, когато сте болни също може да ви помогне да се възстановите по-бързо, тъй като с  изпотяването ще изкарате най-много токсини извън тялото и ще накарате вашата кръв да тече по-бързо в тялото за да помогне за увеличаване на разпространението на антитела, които да помагат в борбата с болестта.

На последно място, тренирайки, когато сте болен  ще ви  даде психически тласък да се излекувате по-бързо. Седейки у дома, оплаквайки съдбата си и депресирайки се,  ще има отрицателен ефект върху тялото ви и ще отнеме повече време, за да се възстановите. Това е доказано, отново и отново. Това е същото, когато депресия може да ви направи физически болни. Така че измъкнете се от леглото и отиде на тренировка (ако се чувствате готов за това)!

Казано накратко, тренирайте, без да се пресилвате и ако се чувствате достатъчно добре. Това ще ви помогне за по-бързо оздравяване! А за да не се разболявате често, не забравяйте да приемате витамини и мултивитамини.

 

Напишете вашия коментар