Повишете енергийните си нива преди тренировка

Публикувано от Лидия Костова 21/01/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Готови ли сте за поредната интензивна тренировка? Готвите се да поемете към фитнес залата, когато изведнъж осъзнавате, че Ви липсва енергия.Това е много неприятно, защото липсата на енергия води до лошо представяне във фитнес залата, ниска интензивност и почти никакви резултати от тренировката. В тази статия, ще Ви дадем няколко конкретни съвета, с чиято помощ можете да повишите вашите енергийни нива, непосредствено преди тренировката. Надяваме се да Ви помогнем да сте винаги готови и във форма за вашите тренировки!

енергия преди тренировка

 Мотивацията


Мотивацията е  най-лесният и най-евтиният начин да си осигурите повече  енергия, когато трябва да отидете на фитнес. Мотивацията е много силен фактор, който може да Ви помогне да постигнете целите си. Разбира се мотивацията зависи само от Вас. Ако се стремите да отслабнете, можете например да гледате свои стари снимки когато сте били слаби, или пък да си мислите за всички онези хубави дрехи, които ще Ви стоят супер секси когато отслабнете. Всичко онова, което можете да видите и помислите, и което може да Ви накара да тренирате с хъс, може да бъде вашата мотивация.

 

 Мултимедиите


Друга форма на мотивация са мултимедиите. Много хора смятат, че  могат да се подготвят за тренировка, като слушат любимата си музика. Дали това ще е хардрок, рап, техно или класическа музика, щом работи за Вас, слушайте го.  Друг вариант е да  гледате някое видео с  хора, вдигащи като луди в залата.

 

 

 Кофеинът


Той е един от най-популярните енергийни източници. Лесно достъпен е, и можете да го получите от енергийни напитки като  кафе, зелен чай, кола и други. Кофеинът  е изключително ефективен за  увеличаване на вашата енергия непосредствено  преди тренировка, тъй като е бързодействащо вещество.Кофеинът повишава пъргавината на ума и способността за концентрация. Въпреки това, имайте едно на ум, защото кофеина осигурява  само временен тласък на енергия. Някои хора дори започват да се чувстват още по – уморени, след като ефекта от кофеина отмине.

Енергийните хранителни добавки

На пазара има много хранителни добавки, които са така формулирани, че да  могат да повишат вашият енергиен приток, като заедно с това да Ви помогнат да се напомпате максимално. Стимулантите  в тези продукти са бързо действащи и мощни. За разлика от кофеина, енергийните добавки няма да Ви накарат да се чувствате като парцал след като спрат да действат. Не свиквайте с тези добавки. Взимайте ги само когато се чувствате наистина изцедени. Големите мускули, които сте постигнали без помощта на никакви странични добавки, ще бъдат добра мотивация да се върнете в залата.

 

 Витамините и конкретно  витамин В


Витамин B се нарича още  енергийния витамин, тъй като  играе съществена роля за  химичните  реакции, чрез които се прехвърля  енергията  от хранителните  елементи към тялото. Заедно с витамин B, тялото Ви използва множество други витамини и минерали. Липсата на някой от тях, може да Ви накара да се  чувствате уморени.

 

 

 Храната

Храната е  най-големият източник на енергия. Всяка част от храната  която консумирате, съдържа енергия за вашето тяло. Количеството енергия в храната се изразява в калории.Така че, колкото повече калории приемате, толкова повече енергия си осигурявате. Ако обаче приемате прекалено много калории, които не можете да изразходите, тялото Ви ще ги складира като излишни подкожни мазнини. Някои храни представляват наистина бързи източници на енергия. Такива са например плодовете, които съдържат също и много витамини и минерали. Пълнозърнестите храни също  са отличен източник на бърза енергия.

 

 

 Водата

Водата е най-важният хранителен елемент за вашето тяло. По време на тренировка, Вие  губите около 4-8 чаши вода чрез потта. Ако тялото Ви изгуби много вода, и тя не бъде възстановена, може да започнете да се чувствате замаяни. Дехидратацията е много опасна и не бива да се подценява. Ако тялото Ви е в състояние на дехидратация, не само ще се чувствате слаби физически, но със сигурност няма да постигнете никакви резултати във вашата тренировка.

 

 

 

Колко енергия и мотивация може да се постигне, само 1-2 часа преди тренировка?


Няма ограничение. Това  зависи само и единствено от Вас. С правилна мотивация, можете да преминете от полузаспало състояние в пълен спринт,  в рамките на секунди. За  1-2 часа, можете да придобият достатъчно енергия, за да  отидете  на фитнес, и да направите една пълноценна тренировка.

 

Какво трябва да направите, ако  продължавате да се чувствате уморени?


Уверете се, че почивате достатъчно дни в седмицата, най – вече между тренировките. Няма смисъл да отидете невъзстановени на фитнес, и да направите една слаба тренировка. По добре починете няколко дни, за да се възстановите напълно. И още нещо – не прекалявайте с храната сутрин, защото тялото Ви изразходва много енергия за да я смели.

 

 

 

 

Напишете вашия коментар