Мускулна дисморфия

Публикувано от Лидия Костова 16/09/2013 2 Коментари Здраве и красота,

Какво е мускулна дисморфия ?


Тъй като социалното и медийното налягане продължава да подтиква мъжете да градят идеалния тип тяло, то явлението, при което се счита, че мускулатурата е прекалено малка или тънка, се увеличава. Терминът за такъв вид недоволство спрямо тялото ни се нарича мускулна дисморфия.

мускулна дисморфия

Хората с това заболяване се стремят към изграждане на тяло, което е голямо, изчистено и мускулесто. Понякога медиите нарича това "обратната анорексия" или " бигорексия".

Мускулната дисморфия най-често се наблюдава при мъжете, участващи в даден спорт, за който се счита, че по-големият мускулен размер е изгоден (като футбол, културизъм и борба). Дисморфията на мускулатурата може също така да подложи страдащите от нея на риск от злоупотреба със стероиди или хранителни добавки, ако те не са в състояние да постигнат желаната мускулатура сами чрез тренировка.

Какви са симптомите на мускулната дисморфия?


В момента няма официални критерии за диагностицирането на мускулната дисморфия, но някои изследователи смятат, че това е форма на телесно дисморфично разстройство. Критериите за това включват следното:

- Прекалена обсебеност с даден дефект на външния вид
- Това  предизвиква увреждане или стрес в различни области на функциониране (взаимоотношения, работа, училище и т.н.)
- Наличието на друго разстройство увеличава проблема (например анорексия невроза)

Повече изследвания трябва да бъдат направени, за да се определи дали мускулната дисморфия е отделна диагноза, но има някои изследователи, които са предложили конкретни критерии за това. Те са :

=Лицето е обсебено от убеждението, че тялото му трябва да бъде по-мускулесто  и посвещава много време на преследването на тази цел (чрез вдигане на тежести или специфични диети)
-Най-малко две от следните неща са налични:
=Този фокус и режим, за да стане по-мускулест пречи на другите му дейности
=Лицето предпочита да избягва ситуации, които водят до телесна експозиция
=Представянето в работата и в социалните области е засегнато
=Лицето може да преследва опасни или вредни схеми за тренировка или диети (включително използването на стероиди)
=Лицето вярва, че тялото му е малко или не е достатъчно мускулесто

С една дума, ако човек преследва по-голяма мускулатура до точката, в която другите области на живота му - включително и работните взаимоотношения - страдат, то тогава той може да се страда от мускулна дисморфия.

Трябва ли да търсите лечение?


Ако Вие или някой Ваш познат страда от вида на тялото си, изпитва телесно недоволство или мания за промяна на начина, по който изглежда, до степен която пречи на другите области на живота му, то тогава трябва да се потърси професионална оценка и лечение. За съжаление, има ограничени изследвания за лечението на мускулната дисморфия, но антидепресантите и когнитивната поведенческа терапия са показали обещаващи резултати. Предизвикателство е и промяната на начина, по който човек гледа на себе си, като това ще бъде неразделна част от успешното лечение.

Вие може да искате да потърсите терапевт или психиатър, който има опит с мускулна дисморфия, телесна дисморфия  и / или лечение на хранително разстройство.