Контузии - предотвратяване и лечение

Публикувано от Лидия Костова 29/10/2011 0 Коментари Фитнес,

Предотвратяването на контузии и тяхното лечение


За да станете успешен спортист, трябва постоянно да се стремите да надминете физическите си ограничения. Но винаги има шанс, прекомерното натоварване на тялото да доведе до контузия.

Някои контузии са толкова леки и общи, че може почти .да не ги забележите, други обаче са сериозни и може да изискват лекарска намеса. Нараняванията и контузиите може да доведат до сериозна пречка, така че е важно да се научите как да ги предотвратите, да тренирате с тях и да ги третирате.

контузии

Контузиите обикновено се появяват в най-слабата точка в структурата на тялото: в мускулите или в сухожилията. Те също могат да се появят, когато в продължение на период от време се получава свръхнатоварване или от неправилното трениране с много големи тежести.

 

 

Предотвратяването на контузии


 

Интензивните тренировки може да доведат до мускулна болезненост или болка в сухожилията.

Този ефект от  прекомерното трениране не е травма и повечето спортисти,  го приемат като знак, че те са тренирали достатъчно добре и тежко. Но ако болката е толкова голяма , че едва може да се движите и това намалява интензивността на последващите тренировки, вероятно сте прекалили.

Уморени, невъзстановени и незагряти, мускулите са по-уязвими към нараняване, така че ако вие настоявате за тренировка при тези условия, има добър шанс за нараняване. Най-добрата превенция при тези обстоятелства е постепенно разтягане, добро загряване на цялата мускулатура, или дори по-лека тренировка.

* Стречинга  намалява  шанса от контузиите. Препоръчва се да правите стречинг и между всяка серия.

* Загряването с лека тежест напомпва с кръв и кислород мускулите и буквално  повишава тяхната температура, което им позволява да се свиват с по-голяма сила.

Най-добрият начин да се избегнат наранявания от тренировките е като се внимава да се разтягате  и загрявате при спазване на правилната техника. Често силата на мускулите нараства с по-бързи темпове от сухожилията, като по този начин се създава дисбаланс, който може да предизвика проблеми. Трябва да позволите на себе си постигане на напредък в разумен размер и не се опитвайте да тренирате твърде интензивно или с прекалено голяма тежест, без правилната подготовка.

 

 

 Лечение на контузии


Първоначалното лечение за всички контузии е почивка, като наранените области трябва да бъдат защитени срещу по-нататъшно увреждане. Чрез трениране на контузената мускулна група, може да направите само по-голям проблема. Загрявка, почивка, по-леки тренировки и да се избягва упражнението, което е причинило вредата. Това може да бъде единственото лечение и е необходимо, докато  се възстановите напълно.

При много тежки наранявания на мускулите и сухожилията, с пълно разкъсване на някой от компонентите, трябва да бъде възстановена целостта на тези компоненти и може да се наложи хирургични корекции. Дори в тези тежки случаи, принципите за оказване на първа помощ са едни и същи, както е описано:

Почивка за насърчаване на възстановяването.
Повдигане за подпомагане на притока на кръв от пострадалият мускул.
Лед - да се намали диаметърът на кръвоносните съдове и намаляване на кръвоизлива.
Компресия за намаляване на кръвоизлив и оток.
Обездвижване за да се предотврати по-нататъшно увреждане.

Препоръчва се да използвате хранителни добавки за стави и сухожилия с цел предотвратяване на бъдещи проблеми.

 

Напишете вашия коментар