Какво да правите и какво не, по време на диета

Публикувано от Лидия Костова 15/05/2013 0 Коментари Хранене,
Когато спазват диета, много от Вас непрекъснато четат списания или статии в интернет, които дават препоръки и забрани относно диетичния режим. Много често обаче, тази информация е подвеждаща, противоречива и объркваща….дори измамна. Ето защо, в нашата статия ще Ви предложим два списъка, които да Ви ориентират за нещата които са забранени и позволени по време на диета.

диета правила

Списък 1: Какво може да правите по време на диета

Четете етикетите

Те ще Ви покажат какво съдържа даден продукт, а Вие ще сте в състояние въз основа на това да вземете правилното решение – дали да го включите в диетата си или не. Освен това, на почти всички етикети в наши дни, са посочени калориите които продукта съдържа. Това също е важно, защото както знаете, калориите определят дали ще отслабвате или не….не толкова храната сама по себе си.

Яжте  въглехидрати 

Бъдете спокойни - въглехидратите не са страховита храна. Ако ги приемате в разумни количества и не ги комбинирате с прекалено много мазнини. Мазнините забавят храносмилането, а тялото Ви няма да може да преработи въглехидратите и ще ги складира като излишни мазнини.

Яжте мазнини 

Разбира се, трябва да се придържате към полезните мазнини. Избягвайте транс мазнините, а приемайте достатъчно ненаситени мазнини. Това включва консумацията на ядки, мазна риба, зехтин, ленено масло и т.н. Трябва да разберете, че тялото Ви има нужда от тези мазнини, за да функционира правилно, а и също така за да отслабва. И тук умереността е важна!

Яжте  повече протеини 

Опитайте се да приемате около 1 грам протеини на килограм телесно тегло, на всяко хранене. Повече от това не Ви е необходимо – изключение правят спортистите, за които високия прием на протеини е задължителен.

Яжте преди лягане

Не е важно кога, а е важно какво и колко ядете. Ако хапвате чипс или пък сникърс преди лягане, това със сигурност ще е голям проблем за тялото Ви. Един протеинов  шейк с малко  фъстъчено масло, със сигурност ще запази вашите мускули захранени  през цялата нощ.

Какво да не правите по време на диета

Не се заблуждавайте от рекламите

Маркетинга в наши дни е една нечестна игра, в която производителите и бизнесмените печелят за сметка на потребителя. На кутията  може да пише “без глутен“, или пък рекламата да казва “без мазнини“, но продукта да съдържа други вредни съставки, които ще попречат на вашата диета. Както вече казахме – четете внимателно етикета, вместо да се доверявате сляпо на рекламите.

Не пропускайте закуската 

Тялото Ви се събужда гладно сутринта, и е абсолютно грешно да пропускате първото хранене. Вашето тяло се нуждае от това гориво, а не от  кафе или енергийна напитка.  Ако се чувствате слаби сутрин, това не е защото Ви се пие кафе, а защото тялото Ви е гладно. Закуската може да окаже положително влияние, а нейната липса отрицателно такова, върху останалите Ви хранения за деня.

Не яжте преработени храни

Има твърде много от тях на пазара, а всъщност са претъпкани с консерванти и вредни съставки. Консервантите удължават срока им драстично, но вредят на организма Ви. Тези храни съдържат и различни други съставки, които също са вредни. Понякога, етикета със съставките е доста дълъг. Избирайте хранителни продукти със нормален срок на годност и с не повече от 10 съставки.

Не постете  без основание 

Ако религията Ви налага да постите, а здравословното Ви състояние го позволява, правете го. Останалите от Вас, просто не трябва да постят без причина. Да, ако не ядете  ще отслабнете, но  също така  ще си възвърнете  теглото, а вероятно ще качите и  повече. Какво се случва, когато гладувате  в продължение на няколко часа? Ядете повече отколкото бихте яли по принцип.

Слушайте тялото си! Познавайте тялото си! Обичайте  тялото си! Останалото ще дойде с времето. Това е важно за всички нас и ще ни помогне  да разберем нашето собствено тяло. Не позволявайте на другите да Ви казват кое е най – добре за Вас! Четете и се учете да разбирате нуждите на тялото си. Ако придобиете здравословни хранителни навици, диетата вече няма да Ви се струва затормозяваща и скучна.

 

Напишете вашия коментар