Как да предотвратим забавянето на метаболизма

Публикувано от Лидия Костова 09/05/2013 0 Коментари Фитнес,
Забавянето на метаболизма е често срещано явление в бодибилдинга, и обикновено е “продукт“ на прекаленото ограничаване на калориите, и прекаляването с кардио тренировките. За един фитнес инструктор е доста неприятно, когато започва да тренира нов бодибилдър, чийто метаболизъм е просто “разбит“. Още по – неприятно е, когато въпросният инструктор разбере, че клиента му е докаран до това положение, от съветите на негов колега.

Защо е неприятно? Защото в този случай, не може дори да се мисли за топене на мазнини и качване на мускули, преди метаболизма на въпросния бодибилдър да се “поправи“.Това не е лесна задача и може да отнеме месеци, или дори  една година. Жените спортисти са особено засегнати от този проблем. Те не свалят килограми така лесно както мъжете, затова понякога се престарават в усилията си да отслабнат, като по този начин забавят драстично метаболизма си.

забавяне на метаболизма

Как се случва забавянето на метаболизма?


Нека Ви представим един доста често срещан сценарий: Да речем, че имаме атлет, който се подготвя за предстоящото бодибилдинг състезание. Нашият състезател е натрупал  прекалено много мазнини  извън сезона, и има риск да не е готов навреме. Тъй като времето е от съществено значение, нашият състезател започва с агресивни съкращения на неговия калориен прием .Той е  поддържал прием от  3000 калории на ден  извън сезона, така че сега се налага да ги съкрати на  1600 калории, а заедно с това започва да прави  един час кардио на ден. Това наистина задвижва загубата на тегло през първите седмици, но в крайна сметка нещата започват да се забавят.

След още няколко седмици, загубата  на мазнини е почти в застой, така че нашият състезател, който вече яде много малко, решава да отстрани  всички въглехидрати, и да понижи своя прием на мазнини до 20-30 грама на ден. Това задвижва нещата отново , но не толкова бързо, колкото в началото. След още няколко седмици, загубата  на мазнини спира отново. Тъй като той наистина не може да яде по-малко, отколкото  в момента, няма друг избор  освен да  добави още един час кардио на ден. Свалянето на килограми  едва пълзи  през следващите няколко седмици, а накрая  спира напълно. Нашият състезател е изчерпан, не разполага с енергия, храни се  без въглехидрати,с  много малко мазнини, и прави  2-3 часа кардио на ден, но без резултат.Все още има  мазнини, които трябва да изгори, но това няма да стане. Просто всички тези действия са довели до едно драстично забавяне на метаболизма.

Как да предотвратим забавянето на метаболизма?


Като начало, не бива да бързате с горенето на мазнини. Стремете се да сваляте не повече от 2 кг. мазнини на седмица. Това ще гарантира, че загубата  на мускулна маса е сведена до минимум. Не забравяйте, че мускулната тъкан е метаболитно активна и  използва калории само за да съществува. Нужно е търпение, тъй като ще извървите дълъг път към здравословния и добър метаболизъм.  Не отричаме, че ако искате да станете слаби понякога трябва да намалите приема на въглехидрати. Това означава да останете без енергия. Хубаво е да правите високовъглехидратен ден.

Високовъглехидратния ден  веднъж на 4-8 дни може да повиши нивата на лептин, тъй като лептина  е много отзивчив към метаболизма на глюкозата. Добавянето на такъв ден, също така  ще доведе до един по – добър  хормонален профил като цяло. Може да повищи синтеза на някои важни за отслабването хормони, а дори и на тестостерона, което ще спомогне вашето отслабване. Мазнините също са важни и независимо какво сте чули, или чели, не бива да ги ограничавате драстично.  Когато тялото усети  изключително ниския  прием на мазнини, то естествено ще се опита да съхрани намиращите се в него. Като приемате мазнини в  умерено количество  си  гарантирате, че калориите които получавате са достатъчно ниски за загуба на мазнини, но тялото Ви не го възприема  като глад.

И да не забравим да отбележим така наречената обратна диета. Тя  е от съществено значение за предотвратяване на  метаболитно  забавяне или  спиране, ако разбира се то вече не е налице.   Само защото диетата е приключила обаче,  не означава, че е време да започнете  да яде  всичко в големи количества. А обратната диета означава, че започвате  да  добавяте  калории обратно в диетата си бавно, по същия начин както сте ги намалявали. Това ще попречи на натрупването на мазнини през първия месец след диетата, както обикновено се случва. Процес познат още като “йо – йо ефект“.

 

Напишете вашия коментар