Храни богати на витамин Б комплекс

Публикувано от Лидия Костова 23/01/2012 1 Коментари Здраве и красота,

Б комплекс витамините помагат на енергийното извлечение от храната, така че те са от решаващо значение за всеки процес в организма. Тъй като Б витамините са водоразтворими, това означава, че тялото не може да ги съхранява и е важно да се гарантират във вашата диета чрез достатъчно количество от тези хранителни вещества всеки ден. Много храни съдържат един или повече от витамин Б комплекс.
 

Зърнени храни


Целите и обогатените зърнени продукти са добър източник на всички витамини Б комплекс, с изключение на витамин B12 и биотин. Опциите включват пълнозърнесто брашно, кафяв и див ориз, пълнозърнести ечемик, мюсли, овесени ядки, просо и пшеничен зародиш. Рафинираните зърнени продукти, като бял хляб, бял ориз и повечето тестени изделия, съдържат по-малко хранителни вещества. За по-богатите на хранителни вещества зърнени продукти като хляб и тестени изделия, потърсете терминът "пълнозърнести храни" на етикета.

 

Зеленчуци, плодове и бобови растения


Бобовите растения и зелени зеленчуци, заедно с някои плодове и ядки, са богати на биотин и витамин Б5, или пантотенова киселина. Богати източници на витамин Б2 или рибофлавин, включват броколите, спанакът, брюкселското зеле, гъбите, бадемите и соята. Цвеклото и фъстъците са добри източници на ниацин или витамин Б3. Цитрусовите плодове като портокали и грейпфрут съдържат значителни количества фолиева киселина. За витамин Б6, или пиридоксин, яжте спанак, моркови, боб, леща и слънчоглед.

 

Месо, яйца и млечни продукти


Яйцата и месото, включително рибата, мидите и домашните птици, са добър източник на биотин, тиамин или витамин Б1, витамини Б3, Б5, Б6 и Б12. Млякото и другите млечни продукти като сиренето и маслото осигуряват витамини Б2, Б5, Б6 и Б12. Черният дроб, мидите и пъстървата са особено богати на витамин Б12. Тъй като животинските продукти са най-честите източници на витамин Б12, веганите могат да имат риск от недостиг. Яденето на обогатени храни или приемането на хранителни добавки, могат да намалят този риск

 

Функция


Всички витамини помагат от своя страна на тялото да превърне въглехидратите в глюкоза, от която тялото се нуждае за енергия. Освен това,  те имат различни функции в организма. Витамин Б6 , както и фолиевата киселина, насърчават образуването на червените кръвни клетки. Витамини Б1 и Б12 подкрепят нервната система, както и витамин Б3 помага да запазите нервите здрави. Витамини Б2 и Б3 насърчават здравето на кожата. Витамини Б1 и Б3 са важни за нормалния апетит.
 

Признаци на дефицит

 

Недостигът на достатъчно храни, богати на Б витамини , може да доведе до дефицит. Тъй като различните витамини поемат различни роли в организма, симптомите на дефицит варират в зависимост от това кой витамин ви липсва. Недостигът на витамини Б2, Б3 и Б6 може да доведе до кожни проблеми, като дерматит. Твърде малко от витамини Б1 и Б3 може да доведе до мускулна слабост и умствено объркване. Липсата на достатъчно Б12 може да доведе до неврологични проблеми, а на Б6 или фолиева киселина може да предизвика анемия.

 

Вижте тук какви хранителни добавки Витамин Б предлагаме в нашият онлайн магазин.
 

1 Коментари

васил:
06/12/2012, 09:47:54 PM
Отговор

Витамините от групата на Б комплекс са наистина от голямо значение за здравето. Но при заболяване от рак тези витамини не трябва да се приемат, моля за компетентно мнение на специалист, какви храни да се ползват които да не усложняват развитието на раковото заболяване. благодаря за вашето мнение С уважение Петров :tongue: :biggrin:

Напишете вашия коментар