Гуарана - синоним на жизненост и енергия

Публикувано от Лидия Костова 13/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Понякога, без определена причина чувстваме умора. Това е доста неприятно и определено пречи да водите нормален живот. В този случай е добре да помислите за някаква хранителна добавка, която може да възвърне вашия тонус и жизненост. Хранителните добавки с Гуарана, са подходящото решение за Вас. Плодовете Гуарана са жизненост и енергия – естествена храна, предпазват от неизправности на сърдечно-съдови, стомашно-чревни проблеми и стареене.

гуарана цена

Гуарана представлява плод, лиана с комбинирани листа и цветове в гроздовете. Той е малък, червен, съдържащ семе, приличащо на очи, а като се обели, като че ли е с вид на лешник. Гуарана действа като кафето, но за разлика от него не Ви прави нервни, а действа като съживяване и освежаване на тялото и ума. Кофеиновият компонент, наречен гуаранин с високото си съдържание на танин и фибри, се абсорбира бавно и плавно през тялото. Неговото стимулиращо действие продължава 4-6 часа и е без странични ефекти.

Грешно е да се твърди, че гуаранин има напълно различен ефект от кофеина. Гуаранин е старото име на кофеин. Плодът гуарана има висок процент на кофеин – 3,5% при 100 грама гуарана на прах. Трябва да се обърне внимание на факта, че 1 грам прах на прием, съдържа само 40 мг кофеин, а чаша кафе е 80 мг. Или, всичко зависи от приетото количество. Препоръчваната оптимална доза за еднократен прием на денонощие е кофеин от 300 мг. Гуарана ъдържа доста висок процент на скорбяла (60%), проантоцианидини, катехини, смола, между 3 и 5 % кофеин, теофилин, теобромин, анетол, естрагол и др.

 

Полезни ефекти на Гуарана


Накратко, полезните свойства на Гуараната са следните: стимулира централната нервна система; премахва умората и депресията; увеличава устойчивостта на физическите дейности; стимулира рефлексите и паметта; облекчава мускулните болки и главоболието; забавя стареенето; предпазва от атеросклероза; има стягащо действие; премахва треската; осигурява помощ за правилното функциониране на сърцето. регулира чревната дейност; дава голяма подкрепа за възстановяване след боледуване.

Гуарана е директен стимулатор на централната нервна система. Това е възможно благодарение на кофеина в нея. Неговото съдържание се свързва с аденозин рецепторите в мозъка. Какво означава това? Повишава се периода на будно състояние и има ергогеннен ефект ( капацитета на физическата работа се увеличава ), произвежда сърдечна стимулация ( инотропен ефект ), периферна вазодилатация ( разширяване на съдовете ) и вазоконстрикция ( свиване на кръвоносните съдове ). Стимулира скелетните мускули и центъра на дишането, увеличава секрецията на стомашната киселина и диурезата.Гуараната има по-висок процент кофеин от кафето или какаовите зърна. Поради тази причина тя често се използва в енергийните и безалкохолните напитки.

Билката е полезна и при сърдечно-съдови заболявания. Тя укрепва и балансира работата на сърцето. Използва се и за прочистване на кръвта и действа против образуването на съсиреци.Гуараната има полза като средство за предотвратяване на топлинен удар и други заболявания, причинени от топлината. Понижава телесната температура и поддържа нормалния обмен на електролитите в организма.Благодарение на нея вие може да повишите своята умствена острота. Билката е много добра в контрола на умствените способности е с положителен ефект при стимулиране на централната нервна система. Гуараната има много добър аналгетичен (обезболяващ), ефект и е ненадмината в борбата с наднорменото тегло.

Напишете вашия коментар