Дроп сетове за натрупване на маса

Публикувано от Лидия Костова 15/08/2013 0 Коментари Упражнения,
 Това е техника за преодоляване на застоя, когато натрупването на сила е стагнирало.

Дроп сетовете са начин да преодолеете неуспеха, но по-интересното е, че много голяма част от хората ги използват, без дори да го осъзнават. Това, което много хора естествено правят, когато не могат да извършат повече повторения, е в крайна сметка да „мамят”, като използват инерция или други трикове, за да постигнат още няколко повторения. Като се замислите това е точно същото като дроп сетовете – просто не е толкова безопасно. Това е използване на трикове, за да намалите натоварването над мускулите, които тренирате, по същия начин, който се постига чрез редуцирането на тежестта.Друг начин да правите дроп сетове е като използвате помощник (спотър) по време на тренировка. Ако той Ви помага да направите още няколко повторения, когато не можете повече, това е точно същото нещо като дроп сетовете – чрез тях последните повторения са по-лесни, като премахнете част от теглото на тежестта.

За мускула, който тренирате и трите описани техники са еднакви. Но използването на дроп сетове е по-безопасно, по-контролирано и не изисква да имате помощник. С колко да намалите тежестта? Опитайте се да я редуцирате, така че да можете да направите още 4-6 добри повторения; за повечето хора това е около 30% - 40% спад в тежестта.

А сега ето един бърз съвет за прилагане на дроп сетове в домашни условия. Повечето от нас, които тренираме вкъщи имаме само по един комплект дъмбели и докато успеем да развием закопчалките на тежестите, да свалим дисковете, както и да завием отново закопчалките, вече е прекалено късно. За да бъдат ефективни дроп сетовете трябва да се извършват без никаква почивка, затова ето един трик, който може да Ви помогне да правите бързи дроп сетове вкъщи, когато имате ограничено оборудване. Правете колкото можете повече повторения, след това пуснете единия дъмбел и хванете другия с две ръце и продължете.

Това не е оптимално, защото обикновено ще намалите теглото с около 40%, а не с 50%, но Вие не можете да откажете на скоростта и удобството на тази техника за дроп сетове.

Ако използвате щанга, ето какво можете да направите. Настройте лоста с избрани от Вас тежести и ги закопчайте, а в края му поставете допълнителните дискове. Направете колкото можете повече повторения, след което приплъзнете допълнителните дискове навън, за да паднат. Трябва да сте много внимателни, защото трябва да поддържате последните дискове необезопасени и те могат да паднат по всяко време, но тъй като те са по-леки в сравнение с обезопасените рискът от загуба на баланс е сравнително нисък.

Последно напомняне – това е техника за напреднали хора и не е за начинаещи.

Лесно можете да разтегнете мускул, ако прибегнете до тази техника прекалено рано в тренировъчната Ви кариера. Освен това тя е брутална техника, която не бива да бъде използвана прекалено често, поради което аз препоръчвам да прибягвате до нея само в една седмица от всеки месец.

Напишете вашия коментар