Значението на аминокиселините

Публикувано от Лидия Костова 22/05/2012 0 Коментари Фитнес добавки,

Аминокиселини. Каква роля играят в изграждане на мускулите, загубата на тегло и фитнеса? Научете какво са аминокиселините и как те влияят на тялото ви.

Защо по-голямата част от хората, които ходят на фитнес, за изграждане на мускули знаят толкова малко за аминокиселини и протеини, както и тяхното значение за постигането на нашата цел за изграждане на мускулите? Какво е тяхното значение? Наистина ли имаме нужда от тях?

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, а също и мускулната тъкан. Те също играят важна роля във физиологичните процеси, свързани с нашата енергия, възстановяване, настроението, мозъчната функция, увеличаването на мускулната маса и сила, а също и в стремежа ни за загуба на мазнини.

аминокиселини

Има 23 аминокиселини и 9 от тези, които се класифицират като съществени или незаменими аминокиселини (IAA), трябва да бъдат получени от нашия хранителен прием. Останалите се наричат несъществени аминокиселини, защото тялото може само да ги произвежда.

Когато ядете храна, ние не обръщаме много внимание на съдържанието и баланса на аминокиселините. Съдържанието на аминокиселини в нашето хранене е важно за подкрепата на максимален растеж, ние също трябва да вземем друг фактор в сметка, който е до каква степен тези аминокиселини са действително предадени на тъканите, когато те са необходими, което ни отвежда до проблеми на храносмилането, усвояването и бионаличността.

Какво е Бионаличност?

Яденето на нашите протеини от чисти източници като месо и обезмаслени млечни продукти, или от нашите протеинови шейкове са най-честите начини, чрез които набавяме нашите аминокиселини, ние също можем да получим аминокиселини и от зеленчуци и бобови растения. Можем също да използваме протеинови напитки и аминокиселинни добавки, които са удобно средство за допълване на нашите хранителни нужди.

Причината, поради която ние използваме тези добавки е бионаличността на аминокиселините. Бионаличността е мярка за ефективността на доставяне и колко от това, което се поглъща се използва за предвижданата му употреба от организма. Има фактори, които определят бионаличността на аминокиселините. Един от тях е колко мазнини се съдържа в източника на протеини и продължителността на времето, необходимо за аминокиселините да бъдат на разположение за употреба от организма.

Готвенето също влияе на аминокиселините, някои от тях са повече или по-малко чувствителни към топлина и готвенето може да доведе до разлагане на някои аминокиселини. Физическата природа на храната също е фактор, независимо дали е твърда, течна, на прах, или дори таблетка. Състоянието на храносмилателната ни система също може да имат ефект върху храносмилането на аминокиселината - генетика, възраст, здраве, специфични заболявания, всички имат влияние върху нашето храносмилането.

 

Аминокиселините и бодибилдинга

Упражнения, хормони и хранителни вещества, всички те ще предизвикат мускулен растеж. Също така добавки от аминокиселини с разклонени вериги като левцин, изолевцин и валин също ще предизвикат растеж. Най-доброто време за да получите вашите аминокиселини е веднага след тренировка, когато мускулите е особено възприемчива към хранителни вещества, както и притока на кръв към тренираните мускули, който все още остава висок. Решение за оптимизиране на нашето възстановяване и растеж след тренировка е храната, съставена от протеин с прости, а също така и някои сложни въглехидрати. Това е времето, когато в идеалния случай ние изискваме бързо усвоими протеини като суроватъчен протеин.

 

Добавки от аминокиселини

Популярността на аминокиселинните добавки се е увеличила драстично. Комплексни и възстановяващи напитки, които съдържат хидролизирани (предварително разградени) протеини и често някои аминокиселини в свободна форма могат да бъдат намерени в повечето фитнес зали. Също така тубите на прах или капсулираните аминокиселини увеличават популярността си при билдерите. Хубавото на тези добавки е, че те не изискват храносмилането както при храната. Терминът "свободна форма“ означава, че те са без химични връзки с други молекули и така те бързо преминават през стомаха в тънките черва, където много бързо се абсорбират в кръвния поток. Когато се поглъщат, аминокиселините се преработват от черния дроб. При приемането на 3-4г аминокиселини те бързо ще се усвоят и ще надминат капацитета на черния дроб, което ще доведе то пренасочване на аминокиселините към мускулните тъкани, като по този начин ги възстановява от тренировката.

Аминокиселините и енергията

Съществуват много погрешни схващания за мускулна контракция и използването на енергийни субстрати по време на тежки високоинзтензивни тренировки. Когато тренирането ви се състои от повтарящи се силови програми значителна част от енергията ви идва от невъглехидратни източници. Когато мускулите ви се съкращават, те използват запасите от аденозин трифосфат (АТФ, вещество, което е от жизненоважно значение за енергийните процеси на всички живи клетки) за първите няколко секунди. Съединението, използвано за незабавно възвръщане на тези запаси е креатин фосфат (CP). Това е как добавката креатин, стана толкова популярен, при културисти и щангисти. Креатинът се състои от три аминокиселини: аргинин, метионин и глицин. За да се запазят нашите нива на креатин и АТФ високи, тези аминокиселини трябва да се съдържат във голямо количество в нашия кръвен поток. Аминокиселините в креатиновите добавки могат да бъдат доставени и от храните в нашата диета, но процеса на приемане на тези аминокиселини отнема голяма част от времето в храносмилането, а също така се придружават от мазнини и въглехидрати, което не винаги е желателно. Така че използването на аминокиселини в свободна форма, самостоятелно или в комбинация с креатинови добавки могат да предоставят пряк източник на енергия за мощ и сила.

Аминокиселините и загубата на мазнини


аминокиселини значение


При загубата на мазнини два основни процеса трябва да се появят (1) мобилизирането и циркулацията на съхранени мазнини в организма трябва да се увеличи, и (2) мазнините трябва да бъдат транспортирани и да се превърнат в енергия в митохондриите . Няколко хранителни вещества могат да помогнат в превръщането на мазнините в енергия, включително и аминокиселината метионин, която в достатъчно количество, може да помогне за подобряване на транспорта и метаболизма на мазнините. Когато се опитваме да запазим общия прием на калории, установени по време на диета, аминокиселинни добавки, включително аминокиселини с разклонена верига и глутамин могат да помогнат да запазим нашия прием на храна нисък, но все така да осигуряват подкрепа директно на мускулите, черния дроб и имунната ни система, които са от критично значение за оптимизиране на състава на нашето тяло.

 

Аминокиселините и мускулния катаболизъм

Нашето тяло има способността да разгражда нашата мускулна тъкан за да я използва като източник на енергия по време на тежки упражнения. Това е част от процес, наречен глюконеогенеза, което означава, произвеждане или генериране на глюкоза от не-въглехидратни източници. Частта от тази реакция, която е важна за нас бодибилдерите е известна като на глюкоза - аланин цикъла, в който аминокиселините са премахнати от мускулната тъкан и части от тях се конвертират на аминокиселината аланин киселина, която след това транспортира до черния дроб и се превръща в глюкоза. Ако ние консумираме допълнителни аминокиселини, тялото няма да има нужда да разгражда нашата мускулна тъкан, за да получи допълнителна енергия. Проучвания са показали, че използването на аминокиселини (до 4гр), по време и след тренировка може да доведе до значително намаляване на мускулния разпад по време на тренировка. Катаболизма на мускулите може да доведе до свиване на нашите мускули и мускулни болки и може също да доведе до нараняване.

 

Аминокиселините и анаболния ефект

Силовите тренировки като цяло стимулират синтезата на протеини, както и деградацията на протеин в тренираните мускулни влакна. Мускулната хипертрофия (растеж) се случва, когато има увеличение в производството на протеин в тялото, спрямо нормалното производство. Нормалната хормонална среда в периода след тренировка стимулира анаболните процеси в мускулните влакна, докато протеиновата деградация е намалена. Диетичните модификации, които повишават транспорта на аминокиселини в мускулите, повишават мускулния анаболизъм и/или намаляват катаболизма. Всеки от тези ефекти създава позитивен протеинов баланс за увеличение на мускулната маса и сила.

Напишете вашия коментар