ZMA - комбинация от цинк, магнезий и Витамин B6

Публикувано от Лидия Костова 10/03/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

ZMA е синергична смес от два минерала, цинк и магнезий, както и витамин Е, витамин В-6 или пиридоксин. Всички три от тези съединения са изключително важни за биологичние процеси, и USDA изследвания са показали, че по-малко от 70% от хората получават достатъчно цинк, и по-малко от 40% получават достатъчно магнезий.


ZMA
 

Какво е ZMA?

 

Скорошно проучване показва, че цинк под формата на цинков аспартат monomethionine комбиниран с магнезиев аспартат и витамин B-6 (пиридоксин), когато се дава на трениращи спортисти води до 43,7% по-високи нива на тестостерон и 25% по-голям IGF-1 ниво, както и 2,5 пъти по-голямо силово увеличение в групата на плацебо. Това означава, че приемането на тази хранителна добавка за период от осем седмици е дала на лицата по-високи нива на тестостерон и увеличаване по-голяма сила, отколкото на хората, които не взимат ZMA.

Също така е доказано, че усилените упражнения могат да доведат до загуба на витамини и минерали. Цинкът е особено важен от гледна точка на бодибилдинга поради ролята му в производството на тестостерон. Старата история за стридите като афродизиак вероятно е свързана с факта, че те са богати на цинк. Ниските нива на цинк и магнезий, имат силно неблагоприятно въздействие върху растежа на мускулите.

Така че, очевидно е, че хората се нуждаят от тези минерали и витамини. Това, което прави различно ZMA е под формата на цинка и за съотношението, в което се комбинира с магнезий и пиридоксин.

Тъй като ZMA съдържа минерали, които не получавате достатъчно така или иначе, и определено се нуждаете от тях, тя изглежда е печеливша добавка. Важно е да се отбележи е, че цинка и магнезия трябва да бъдат в аспартат форма, а не хелат, сулфат или цитрат форма често се срещат в мултивитамини. Съотношението е също изключително важно.

Не трябва да има 11 мг витамин В-6, 30 мг от аспартат цинк monomethionine, и 450 мг магнезий на аспартат за една доза. (Това е защото трябва да си купите добавка ZMA вместо отделните магнезий и цинк добавки.) Тази добавка никога не трябва да се приема с калций, като калция блокира усвояването, както и всички ZMA с калций трябва да се избягват.

ZMA следва да се вземат преди лягане на празен стомах.

Аз в момента приемам тази добавка, и въпреки, че това не е чудотворна добавка, резултатите ми харесват . Единствените странични ефекти, които съм забелязал е увеличаване на акне.

В крайна сметка, ZMA e добра добавка. Вие получавате синергична смес от витамини и минерали, която трябва така или иначе. Доказано е увеличаване на нивата на тестостерон и силата.

Другото, което е - СПЯ КАТО ЧУК :) И всяка нощ сънувам интересни сънища.

Като цяло, аз определено препоръчвам ZMA!

Автор: Александър Маринов

И не забравяйте - употребявайте според инструкциите и под наблюдение и връзка със специалист!

Напишете вашия коментар