Zinc - важен минерал за спортиста

Публикувано от Лидия Костова 24/03/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Какво е Zinc?

 

Zinc е класифициран като основен минерал, и с право. Много храни, богати на микроелементи съдържат цинк, включително мляко, стриди, червено месо, спанак, орехи, овес и фасул.


Кой има нужда от Zinc? И кои са някои симптоми на дефицит?

В търсене на огромна и чиста мускулна маса, културистите често се оповават на различни известни хранителни добавки. Имена като HMB, креатин монохидрат, L-глутамин и аминоркиселини, са първите, които идват на ум. Въпреки това, няколко хранителни добавки са показали, че постигат резултати, които не са били широко рекламирани. Цинкът е една от тях. Много експерти казват, че дефицитът на цинк е широк разпространен.

Уверете се ,че получавате достатъчно zinc за да гарантирате сигурен и уравновесен растеж на мускулите. Културистите, най-вече се нуждаят от zinc! Тъй като много от тях не получават достатъчно цинк в хранителния си режим, това означава също, че имунната им система няма да бъде толкова силна! Недостатъците също ще доведат до бавно заздравяване на рани, заради ролята на цинка в областта на клетъчния ремонт.

Уверете се, че получават достатъчно zinc! От друга страна, добавянето с този минерал води до увеличено производство на хормона тестостерон в организма. Добри новини! Хората с дефицит от цинк могат да повишат техните нива и ще имаа голяма полза от добавката!

Какво прави Zinc? И какви научни изследвания дават показания в подкрепа на това?

Цинкът допринася доста за тялото. На първо място, той е от решаващо значение за здравето, тъй като укрепва имунната система. Също така е важен за клетъчното деление, растежа и възстановяването на клетките.

Цинк играе важна роля за детоксикацията на алкохол в черния дроб, помага в храносмилането, както и увеличава производството на протеин.

На второ място, той участва в над 200 ензимни реакции, както и помощ на тялото в действията на няколко хормони, като хормона на растежа- тестостерон, инсулина и естрогена. Той също така поддържа нормалните нива на холестерола в кръвта в тялото. Недостатъчното снабдяване на тялото с цинк може да увреди половите хормони и да доведе до мускулна атрофия, защото синтеза на протеини няма да бъде оптимизиран в тялото ви (според изследванията при плъхове). Последните проучвания показват, че хората, които работят, и тренират, е по-вероятно да са в Цинков дефицит и, следователно, се нуждаят от повече цинк.


Колко Цинк трябва да се приема ? И има ли някакви странични ефекти?

Препоръчителната доза е 15 мг / дневно за мъжете и 12 мг / ден за жени. Изследванията показват, че допълването с този минерал благоприятства за тялото и културизма. Приемането на твърде много цинк (25-100 мг / ден) може да доведе до липсата на усвояване на другите минерали като желязо и мед. Така че, придържайте се към препоръките и ще бъде добре за стремежа ви за по-голямо и по-здравословни тяло!

FitnesHrani.com препоръчва:

Puritan's Pride Zinc

Biotech Calcium Zinc Magnesium

Източник: Блог за Фитнес

Напишете вашия коментар