Жълтъци от Яйца - има ли проблем с тях?

Публикувано от Лидия Костова 06/03/2011 0 Коментари Хранене,

Като цяло хората винаги са имали едно на ум , благодарение на доктори и на медици , към Холестерола. Една от най-големите изкупителни жертви е яйцето или по точно – яйчните жълтъци. Златния център всъщност е заровено сакровище от храна а не както медицината твърди , потанал в холестерол демон . Исторически погледнато яйцето е било необходима съставка към другите източници на протеин, като месото , в нашата всеядна диета.

Днешната наука срещу История и Изследвания

Индустрията по Здравеопазване като цяло се развива в убеждението си, че съдържание на холестерол в яйчни жълтъци, е твърде висока за хората да консумират всеки ден, без да създават значителни рискове за здравето с течение на времето. Холестеролът може да се събира около вътрешността на артериите и някои изследвания предполагат, че това е отговора на тялото да предпази стените на артериите. Каквато и да е причина , прекалено много холестерол е обикновено проблем , който причинява запушване на кръвния поток и следователно високо кръвно.

Холестеролът също е свързан с народната медицина за общото влошаване на състоянието на стените на кръвоносните съдове, които допринасят за инсулти и сърдечни заболявания. Обърнете внимание, че високото ниво на холестерола не е самата болест, а по-скоро условие, с което здравните работници свързват  болестите на сърцето.

Вярно е, че когато се сравняват яйчни жълтъци, към други храни, те са с относително високо съдържание на холестерол, тъй като средната стойност на яйцето съдържа някъде между 190 и 215 милиграма. Холестеролът е нещо, за което много хора трябва да се притесняват, но не толкова по отношение на яйцата. Проучванията показват, че редовно ядене на яйца може действително да намалите ниската плътност на липиди (това е "лош" холестерол за нас обикновените хора), и поставя висока плътност на липидите.

Проучванията показват, че редовно хранене с яйца може да намали лошия холестерол и да предизвика добър холестерол .

Опасностите от високо-холестеролна диета може да са били преувеличени в медиите, тъй като някои проучвания са доказали, че хората, които поддържат, диета с ниско съдържание на холестерол може все пак да имат повишени нива на холестерол. Това е така, защото холестеролът всъщност служи за няколко важни функции в организма, и когато те не получават достатъчно, организма си прави свой собствен. Всъщност черният дроб произвежда около две трети от холестерола в организма, с хранителен прием и има много малко влияние върху цялостното ниво. Ползите от холестерол, особено от естествен източник като яйчен жълтък, са почти неспоменати, докато рисковете,са преувеличени многократно.

Ограничаване приема на холестерол е важно, но истинската опасност идва от наситени мазнини и транс мазнини. Тези две са с много  по-високи коефициенти за  повишаване на холестерола от всички типични приеми на яйчни жълтъци.Няма смисъл да се отделят жълтъците за да се избегне холестерол след като ядем дълбоко пържени храни, киселини, пица и други боклуци в една нормална западна диета. Месо с ниско съдържание на мазнини като риба и пилешки гърди са много по-предпочитана алтернатива сред водещите здравословен начин на живот хора. Дори в сравнение с тези източници на протеин яйчния жълтък съдържа по-високо хранително отколкото висококалорично съотношение.Един яйчен жълтък, може да има малко по-висока масленост и съдържание на холестерол, отколкото казват, той също така  съдържа повече витамини и мастни киселини.

Американската асоциация за сърдечни заболява препоръчва, че здрави хора не трябва да превишат 300 милиграма на ден и всяко физическо лице, с тежки сърдечни заболявания и други свързани с кръвообращението проблеми трябва да ограничат приема до 200 милиграма или по-малко. Това е стандарт, установен преди няколко години и може би е време за преразглеждане, или най-малкото разширяване на насоките.

Какво най-много здравните специалисти не биха разкрили на хората е, че има множество ползи за хранене яйчни жълтъци, стига да е в умерени количества.По-лесно е (и по-изгодно), за лекар, да предпише хапчета на хората, които трябва да бъдат вземани до края на живота им. Много често симптома се лекува, вместо истинския проблем.Запазете яйцата, и загубете дълбоко пържени мазнини и червени меса; това трябва да е важното съобщение, отнасяйки се  до химия ако е необходимо.

Дали Вашият доктор е достатъчно бърз да изпише лечение за вашия здравословен проблем?

Яйчни жълтъци всъщност съдържа всички здрави, мастни киселини, които се съдържат в яйцето. Това е ядрото на здравословността, която е предоставила на нашите предци храна, още преди да проходят изправени. Когато се лишите от на яйчен жълтък и се храните само с белтък, вие сте напълно лишени от предимствата на тези мастни киселини като омега-3 мазнини.

Яйчните жълтъци съдържат над 80% от общите витамини и минерали, които могат да се намеят в яйцето като цяло. Фактите сочат към извода, че яйцата трябва да се консумират без да се разделят. В процеса на отстраняване на холестерола чрез преливането на яйчни жълтъци, губите по-голямата част от витамините и минералите, като например:

Желязо
Калий
Фолиева киселина
Селен
Витамин А
Витамин Е
Витамин B
Витамин D
Биотин
Холин

Има граница, която разделя много хора за това дали яйчни жълтъци, са безопасни за ядене, най-вече заради проблеми с холестерола. Факт е, че по-голямата част от храната в едно яйце е от жълтъка (в това число 1 / 5 от общото количество протеин). Логиката би наложила,че ако сте човек, който има проблем с холестерола, не трябва да ядете яйца на никога, но ако това стане трябва да се яде цялото.

Проблемът с холестерола е напално незначителен и последните проучвания направени от Университета на науките са доказали, че другите хранителни вещества в яйцето могат в деиствителност да подпомогнат за усвояването на приема на холестерола. Витамин В (особено Рибофлавин) е известен при понижаване на нивата на холестерола и Лецитина в яйцето предотвратява голяма част от холестерола дори да се абсорбира от храносмилателния тракт. Има и някои предварителни изследвания направени с Lutien антиоксидант, който може да намали възпаление в организма, което е много по-смъртоносен проблем в битката с болестите на сърцето.


избягвайте да ядете яйца с пукнати черупки

Да Летиш или Да Не Летиш

В продължение на години щангистите приемат сурови яйца като средство за извличане на наи- много от самото яйце и неговите своиства и съдържание. Сготвянето на яйцата води някои химични промени, които увреждат някои от съставките, но не прекалено много. Също така някои хора, с алергии към яйца,разбират че те могат да ядат сурови яйца, без никаква абсолютно никаква реакция. Сурови яйца са много лесни за храносмилателната система. Не е рядко явление, обаче, че се получава стомашен дискомфорт когато се започва нова диета със сурови яйца. Хранителните експерти, които съветват това поведение настояват, че това почистване и болки са само временни и в крайна сметка води до много издръжлива човек-машина.

Най-добрият начин да се консумират сурови яйца е да го отворите в чаша и я погълнете цялата. Това може да бъде отблъскващо за вас, но е навик, с който повечето хора могат да свикнат. Ако имате проблем гълтането на жълтъка цял, може да искате да го срежете на две с нож. Разбъркване на яйцето не се препоръчва, освен ако не е разбито с малко прясно мляко или сметана. Има хранителни вещества, които окисляват и стават ненужни за тялото, освен ако нямат нещо към което да се свържат и което млякото по принцип осигурява

Обикновено Салмонелата се сравнява с микро организъм, който понякога се намира на повърхността суровите яйца. Тази инфекция причинява поредица от стомашно-чревни проблеми, и обикновено е лечима с пробиотици. В много редки случаи, когато жертвите вече страдат от имунно дефицитна система или източника е с необичайно високо ниво на замърсяване, хората могат да умрат от отравяне със Салмонела.

Тези ужасни истории са направили много щети на репутацията на яйцето, но истината е, че по-малко от едно на 30 000 е заразено. Повечето яйца са от различни и големи ферми производители. Пилетата се отглеждат в малки клетки, в които са предразположени към зарази. Органични, яйца, свободни от редица ферми са дори с много по-малка вероятност от заразяване, тъй като само болните пилета се снасят яйца със Салмонела. Разбира се едно яйце никога не трябва да се консумира, ако черупката е повредена.

От къде Ви идват яйцата?

Тъжната истина е, че повечето хора никога не са дори и държали много здрави яйца. В сравнение с едно яйце магазин за хранителни стоки, яйцето от фермата има много по-дебела черупка.Жълтъка на органичното яйце е много по-силно оранжев на цвят в сравнение с болнаво жълтото яйце от фабриката. Колкото повече човек научава за същността на яйцата, толкова повече започва да осъзнава, че ако искаме да приемаме в тялото си нещо, което е благотворно и добро за нас, трябва да произхожда от здрав източник. Някои хора смятат, че това е здрав разум, но твърде често удобството и печалбата застават пред правилата които би трябвало вече да знаем.

яйцата от свободни кокошки са най-добри

По принцип масовото производство на пилета, които са поставени в клетки, хранени с брашно и други добавки, произвеждат яйца с по-ниска хранителна стойност в сравнение със свободно отглежданите пилета биологично производство. Цената е висока, но в този случай можете да получавате това,за което плащате. Свободни кокошки консумират много по-естествена храна следователно произвеждат яйца с високо ниво Омега-3 и хранително съдържание, докато кокошките отглеждани във ферми снасят яйца с много по малко хранителни съставки и и повече Омега – 6 мастни киселини.

Баланса е от ключово значение

Яйцата и яйчните жълтъци, предоставят значителни ползи за здравето, когато се ядат правилно.Яйчен жълтък или цели яйца няколко пъти в седмицата няма съществено да издигнат  нивото на холестерола или да създадат излишната мазнина, която е непредотвратима. Важно е да запомните, че подходящ баланс е необходим, когато физическото здраве е вашата цел. Твърде много от всичко,каквото и да било не е добро за вас и същото важи и за яйчен жълтък. Яйцата са здравословна част от редовен режим на хранене, и изискват умереност също както и останалите неща, които консумираме.

Безспорно,няма значение какво ядеш ако не искаш да предизвикаш тялото си физически.Човек не може да очаква да реализира здраво тяло без режим на редовни физически упражнения. Това е част от балансирания живот,който отговаря на нуждите Ви. Силно сърце и бърз метаболизъм са вторични продукти на кардио тренировки. В комбинация със здравословния начин на хранене (включително цели яйца) тези мерки ще намалят шансовете да имате проблеми със сърдечни заболявания. Здравето е продукт на психическа и физическа дисциплина.


Няма значение какво ядеш ако не  предизвикваш тялото си физически

Яйцата не трябва да се консумират всеки ден. Въпреки че  холестерола е по-добре управляван с лецитин и витамин Б, все още може да се създаде излишък от холестерол, особено при индивиди, които вече имат повишени LDL и HDL нива. Правилната поддръжка на тялото и здравето идва от самите нас и това,от което тялото ни се нуждае  и как реагира на различните храни. Не всеки реагира по същия начин, на едни и същи храни.Яйчният жълтък, не е наш враг.

Той е невинен свидетел в една война която ще реши кое е добро за нас. Независими изследвания ни показват, че яйцето е добра и надеждна храна за поддържане на здравословен начин на живот, ако се консумира с една граница на разума и повече добра информация. Консумирайте яйца, но умерено и спазвайте изискванията, описани в статията.

Напишете вашия коментар