Жълт кантарион за емоционална стабилност

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2013 0 Коментари Здраве и красота,

В съвременното натоварено и проблемно  ежедневие, леките депресии и стреса са нещо съвсем нормално.  Депресията обикновено  започва със смущение в областта на мозъка, която отговаря за вашето настроение.  Ако  чувствате че душевната Ви кондиция е разстроена, ако имате нарушения в храненето, ако изпитвате чувство на постоянен глад или имате  понижен апетит, ако желанието Ви за консумация на алкохол или нужда за пушене са повишени, може би и Вие страдате от лека форма на  депресия. Разбира се, това в никакъв случай на означава, че трябва да пиете антидепресанти – не Ви го препоръчваме!

жълт кантарион

За щастие, природата се е погрижила да има лек почти за всяка болест, и нервните нарушения не правят изключение. В тази статия ще Ви запознаем с жълтият кантарион (Hypericum perforatum), който  се използва от векове  при лечението  на депресии и болести на централната нервна система. Доказано е, че това растение има способността да  намалява безпокойството, да действа против смущения в  съня, против метаболичен и  емоционален стрес, и при други неприятни състояния.

Жълтия кантарион е по – добър от антидепресантите?


Много научни изследвания са доказали, че жълтия  кантарион е полезен като антидепресант, но билката не се смята за ефективна при  всички видове депресия. Тежестта на депресия се смята  за основният определящ фактор за ефикасността на билката. Повечето проучвания установяват, че жълтия кантарион  може да е полезен  за лечение на лека до умерена депресия,  и  е по-ефективен от плацебото  за лечение на тежки депресивни симптоми. По-важното  обаче е, че много проучвания доказват, че билката може да бъде също толкова ефективна, колкото традиционните антидепресанти, да осигурява ползите които осигуряват и те, но без характерните за тях отрицателни  странични ефекти.

Жълтият кантарион има положителна роля при  повечето  депресивни състояния, свързани с безсъние (инсомния), хронична умора, главоболие, нарушения от психичен характер като безпокойство,  влошаване на паметта, намалена концентрация, а също и при повишено телесно тегло, вследствие от емоционален стрес, свързано с  консумиране на  храна извън нормите. Изобщо, жълтия кантарион може да Ви помогне да посрещнете спокойни многобройните проблеми, резултат от  предизвикателствата на съвременния живот.

 

Как действа жълтия кантарион?


 Може би не знаете, но главна роля  за вашето настроение изпълнява  хормонът серотонин. Неговото производство се стимулира от съдържащия се в жълтия кантарион хиперицин. Хиперицинът е вещество, което успешно се справя с  депресии, смущения в съня, тревожност, безпокойства. Тоест, хиперацинът може да лекува  леки и умерени депресии. Проучванията показват, че жълтият кантарион има значителни количества  хиперфорин, който съдейства за  повишеното  освобождаване  на невротрансмитерите  допамин, норадреналин и серотонин. Именно те осъществяват  мозъчните  сигнали между клетките и играят важна роля за нормалното  функциониране  на вашата нервна система.

В резултат на  тази полезна  съставка, жълтия кантарион  може да породи  чувство за благосъстояние, което е добре при лека до умерена депресия, промени в настроението, зимна тъга, ниски нива на енергия, както и хронична умора. Билката обаче не действа само при нервни смущения. От нея се повлияват много  добре възпалителни заболявания и смущения на храносмилателните органи – язвена болест на стомаха и дванайсетопръстника, остри и хронични гастрити, лошо храносмилане,  и др.

Флавоноидните съставки в жълтия кантарион съдействат за нормалната  сърдечна  дейност, като разширяват кръвоносните съдове на сърцето и  засилват съкращенията му. Тези вещества също така  леко повишават  квърното налягане и действат диуретично. Жълтия кантарион можете да срещнете освен като самостоятелна хранителна добавка, и в състава на  много препарати за лечение на сърдечно-съдови заболявания, като  атеросклероза, нарушения на кръвообращението, а също и за  изгаряния, възпаление на пикочния мехур, ревматизъм и др.

 

 

Напишете вашия коментар