Зелен Чай - ползите за Фитнеса

Публикувано от Лидия Костова 30/06/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Зеленият чай може да бъде чудесно допълнение към арсенала на фитнес ентусиастите. Не е чудно, че блиц медиите говорят за него като една от  най-новите и ефикасни хранителни добавки.Разберете защо!

В момента на пазара почти всеки продукт за отслабване, съдържа екстракт от зелен чай .Наистина ефект има, но неговото ползване не трябва да се ограничава само в тази насока, тъй като той действително има огромен потенциал!зелен чай
 

Ползите от зеления чай

Зеленият чай съдържа:

Танин - група от прости и сложни феноли, полифеноли, флавоноиди и съединения. Произведен от растенията,  танина е относително устойчив на храносмиланe.

Какво означава това за вас?

Чаша зелен чай след хранене може да помогне за храносмилането. Този метод за подпомагане на хранисмилането се прилага вече от хиляди години в Азия.

Катехините - Катехините са категория полифеноли. В зеления чай, катехини са налични в значителни количества, по-конкретно: епигалокатехин (СИР),  галат (ЕКГ) и епигалокатехин галат (EGCG). EGCG съставлява около 10-50% от общото съдържание на катехин и се явява най-мощният на катехини - с антиоксидантна активност около 25-100 пъти по-мощен от витамините С и Е.
Една чаша  зелен чай ви осигурява 10-40mg  полифеноли и има антиоксидантно действие по-голямо от порция  броколи, спанак, моркови или ягоди.

Зелен Чай е добър избор преди тренировка

Какво означава това за вас?

Наличието на  силен антиоксидант в системата ви, след тежка тренировка е точно това, което ви трябва, за да ограничите вредата от свободните радикали.

Флавоноиди - флавоноидите са растителни пигменти ,които са ярко оцветени химични съставки .Намират се в повечето пресни плодове и зеленчуци. Те  помогат в защитата срещу инфекции, но недостатък им е,че преразполагат към по-лесно нараняване.

Какво означава това за вас?

Очевидно тренировките ви ще пострадат, ако сте болни.
Теанин - аминокиселина, която има успокояващо въздействие върху мозъка. Представлява  уникална аминокиселина, намираща се в листата сенча. Теанина е доста различен от полифенолни антиоксиданти и катехин, заради които зеленият чай обикновено се консумира.

Какво означаватова за вас?

Лично можем да ви обещаем ,че ще се чувствате много по-добре след няколко чаши зелен чай . Ще ви остави с чувството за спокойствие и отпусналост, без това  да рефлектира върху физическата и умствена ви дейност.

Ползите във Фитнеса

Преди тренировка - Зеленият чай е чудесна алтернатива на стака ЕСА. Да знаем , нищо не може да бие стака ЕСА и все пак има  хора, които не харесват как стака ЕСА им влияе и ги  кара да се чувстват.Това за тях би било чудесно алтернатива .

NOW Green Tea

За тези които се нервират  лесно, Зеленият чай е страхотен, защото той има съдържа кофеин и теанин,които  наистина ви отпуска психически, но не ви дава чувство за умора и не пречи на физическата ви дейност.

Изследванията показват, че приема на зелен чай може да повиши работата на метаболизма ви с 3%. За да получите това приемущество обаче, ше трябва да са зареждате с около 3 чаши на ден. Ако имате РП от 2000 калории, това означава, че получавате  60 допълнителни калории на ден.

Защо според вас са толкова малко азиатците с наднормено тегло. Тайната не се крие в кунг-футо, а в зеления чай!

Всичко за чаят

Всички чайове идват от един и същ източник. Чаят( растението) е член на семейството Камелия (Camellia sinensis). Черният чай, зеления чай и всички други, са производни на това растение.

Според начина , по който се приготвя чайят, се  определя и цвета му . След като чаят (растението)   ферментира до определена степен ,  той  се нагрява, за да се спре процеса на ферментация. Именно този процес на ферментация е отговорен за кофеина в съдържанието на чая.

Колкото по-дълго е ферментирал ,толкова повече кофеин ще има чаят .Зеленият чай има най-нискота съдържание на кофеин , в сравнение с останалите чайове, защото той ферментира по-малко.Това и е причината, поради която зеления чай има най-много ползи за здравето , защото по-дълъгия процес на ферментация унищожава много от полезните вещества в чая .

Качествата на чая

Има огромна разлика в качеството на чая. Чаят се  сравнява с виното, когато става въпрос за оценяване. Това което ще получите, когато си купувате пакет от чай в супермаркета и чайят, които можете да получите в насипно състояние, има огромна разлика, освен във вкус и в качество. При селектирането на чая, той  се поставя в торбички, за да се  разпространява по-лесно в търговската мрежа. Естествено производителите избират най-евтините и с най-ниско качество. Листата се начупват и пакетирани в малки торбички чай. Начупването на листата ,освен че  понижава вкуса - елиминира и някои от здравословените макроелементи.
Опитайте се да получите по биологичен път зелен чай ,за максимална полза.

Ако не ви харесва вкуса на зеления чай, овкусяването винаги е възможно. Приемайте зелен чай, за да отслабвате по-бързо и качествено. Но все пак внимавайте с употребата му!

Напишете вашия коментар