Защо е нужен Витамин Е

Публикувано от Лидия Костова 27/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Витамин Е, или как да сте в добра форма?


 За ползите от витамините, сигурно Ви говорят още  от детството Ви. Без витамините, на практика Вие няма да можете да водите нормален живот – да,  те са жизненоважни! По принцип, би трябвало нужните витамини да се набавят чрез храната и предимно чрез консумацията на пресни плодове и зеленчуци. В наши дни обаче, много малко хора са способни да се хранят така, че да си набавят всички необходими витамини. Тази статия сме посветили на един от мастноразтворимите витамини, а именно витамин Е, като се надяваме да помогнем на тези от Вас, които обмислят неговия допълнителен прием.

витамин е таблетки

Витамин Е е  признат като мощен антиоксидант, който  помага на организма за борбата с преждевременното остаряване и вредното влияние върху него, от  страна на свободните радикали. Приемайки витамин Е под формата на добавка, Вие ще останете  по-дълго време в добра форма. Редица изследвания доказват,че ниското ниво на витамин Е е признак за не добро хранене. Точно това причинява  спад на физическите сили.  Именно такива антиоксиданти като витамин Е имат основна роля в предпазването от този спад на силите, а и  имат превантивен ефект по отношение на мускулните щети.

Защо липсата на витамин Е зоди до спад в жизнеността?

 Учените познават  поне три механизма,които обясняват  защо недостигът  на витамин Е играе отрицателна  роля за физическото състояние на човек.  Основно се приема, че дефицита  на витамин Е и съответно на ефекта му на антиоксидант, може да доведе до увеличение на оксидативния стрес с отрицателни последствия както  за мускулите, така  и за ДНК. Тази липса може да спомогне и за развитието на невродегенериращи заболявания.

Ползи от витамин Е – защо е толкова важен?

 От витамин Е зависят репродуктивните способности на организма. Ако е налице недостатък на този витамин,  настъпва инфертилитет, т.е. дори да настъпи бременност, което е изключение, тя се губи. Витамин Е участва в процесите на овулация и зачатие, а също е свързан и с мъжкия инфертилитет, тъй като променя епителните тъкани на тестисите. Като цяло, витамин Е подобрява цикрулацията на кръвта, от ключово значение  е за регенерация на тъканите, а също има положителен ефект при предменструалния синдром. Витамин Е спомага за нормалното кръвосъсирване и зарастване на раните и значително  намалява вероятността от оформянето на белег.

Полезен е за  хипертониците, защото понижава кръвното налягане. Витамин Е е голям “помощник“ и за спортистите! Той повишава атлетическите постижения, понижава конвулсиите на краката, поддържа здравето на нервите и мускулите. Витамина също така заздравява  стените на капилярите и предпазва от анемия. Витамин Е, както вече споменахме, се смята  за най-мощният антиоксидант. Той  предпазва клетките от увреждане, забавя окисляването на липидите и ограничава натрупването  на свободни радикали в организма. Важно е да се отбележи, че този витамин  предпазва другите мастноразтворими витамини от окисляване, като спомага и за  усвояването на витамин А. Витамин Е взема участие  в биосинтеза на белтъците и укрепва имунната система.

Тук е мястото да кажем, че витамин Е не лекува вече наличните заболявания, а само предотвратява тяхното настъпване – тоест, той може да се взима като профилактично средство. Ако трябва да обобщим, Витамин Е има следните защитни функции за вашето тяло: защитава клетъчните структури от  пагубното действие на свободните радикали, възпрепятства образуването на тромби, взема активно участие в синтеза на хормони, поддържа и подсилва  имунитета, има антиканцерогенен ефект, осигурява нормалното функциониране на мускулатурата.

 Всички видове Витамин Е може да разгледате тук.

Напишете вашия коментар