Закуска с месо и ядки

Публикувано от Лидия Костова 17/09/2013 0 Коментари Хранене,
Всички сме чували хората да казват, че закуската е най-важното хранене за деня. Това, което липсва в тази проста поговорка, обаче е какво точно да има в чинията или в купата Ви, за да бъде това правилната закуска. "Правилно", разбира се, зависи от Вашите цели, но аз ще предположа, че те са да се чувствате най-добре и търсите най-добрата си форма.
Защо месото и ядките за закуска са толкова ефективни? Тъй като тази закуска съдържа само два елемента, то е лесно да я анализираме подробно и да отговорим на този въпрос точка по точка.

закуска с месо и ядки
Месо за запазване на мощта.

Тайната е, че месото, поради високото съдържание на протеин, създава постепенно увеличаване на кръвната захар през целия ден. Захарта и другите прости въглехидрати могат да Ви дадат бърз тласък, но липсата на протеини в тях означава, че доброто усещане няма да продължи дълго. Статия, публикувана през 2001г. в специализиран вестник за затлъстяване разглежда този феномен с изучаване на две групи мъжете със затлъстяване: едната яде богата на протеини храна, а другата консумират нормална протеинова диета. Обектите на изследването в първата протеинова група съобщили, че чувстват по-малко остър пристъп на глад, по-малко фиксация върху храните и са намалили леката закуска късно вечер.

Няколко проучвания също са фокусирани върху продуктивността на служителите и моделите за внимание на децата по отношение на сутрешните им хранителни навици. Те са заключили, че енергийните и психическите фокус ползи от богатата на протеини закуска са не само почувствани сутринта, но също така се простират и през следобедните часове.

Ядки за стабилна кръвна захар.

Ядките са прекрасни източници на здравословни мазнини, които помагат на тялото Ви да поддържа кръвната захар в стабилни нива за дълги периоди. Едно проучване е публикувано в средата на 2011 г. сравнява една кифла и аналогична по калоричност купичка с ядки. То се провежда над 3 групи диабетици.

Първата група прибавят 75 грама ядки на ден към диетата си. Втората прибавя протеиново обогатена пълнозърнеста кифла, а третата добавя половината от всяка порция към диетата си. След три месеца първата група показа драматични подобрения в тяхното LDL („лош” холестерол) и по-здравословни съотношения на общия холестерол в сравнение с другите две групи. Същата група показва значително подобрение на HbA1c теста за контрол на кръвната захар.

Това е убедителен вот на подкрепа за способността на ядките да помогнат не само на здравето на сърцето, но и на баланса на кръвната Ви захар. В реалността стабилните нива на кръвната захар означават последователна енергия и бодрост, вместо да се опитвате да ги набавите от хипогликемичен глазура с лесно снабдяване с въглехидрати.

Перфектната комбинация

Има много да се говори за хранителните алергии, но едно нещо, което рядко се споменава е рискът, предизвикан от прекалено простите, повтарящи се диети. Хранителните алергии често се раждат от многократното потребление на същия източник на протеини, като говеждо месо, суроватка, яйца , риба тон, казеин и всички други представители на типичното меню за културизъм.

Тестването за алергии е един добър начин да научите как различните храни могат да Ви засегнат, но ако това не е достъпно за Вас, то разнообразяването на Вашите източници на протеин е прост и често ефективен начин да се намали уязвимостта Ви. В случай, че развивате хранителна алергия, то не е необичайно тя да спре след 2-6 седмици, като в този случай може да имате възможност да въведе отново същия източник на протеини в умерени количества.

Разнообразието е ключово. Въртете различни месни източници на протеин. Така ще имате достъп и до някои по-екзотични видове.

 Можете ли да приемате протеинов шейк вместо месо?

Лесно е да се каже „да”, но на практика не е едно и също. Едно проучване от средата на 2001г. е открило разликите между двете. Отново участие са взели две групи, но този път участниците са били тинейджъри. Едната група е консумирала високопротеинови цели храни, а другата е употребявала протеинови напитки. След пет часа и двете групи са изяли богат обяд. И двете групи са заявили, че се чувстват заситени, но тези с протеиновите напитки са приели много повече калории спрямо другите.

 

Напишете вашия коментар