Йога в домашни условия

Публикувано от Лидия Костова 19/07/2018 0 Коментари Здраве и красота,


Ехооо, здравейте йогисти, йогини, ентусиасти и обикновени хорица, интересуващи се от йогата! В статията ще попишем за това, как можете да започнете да я практикувате, защо да я практикувате, какви видове има и други неща, като например упражнения, с които можете да започнете.

И без повече интро, да започваме направо с това какви са
 

Предимствата на йогатаЙогата е вид упражнение, което до голяма степен включва медитация, за която писахме наскоро и можете да видите повече за нея, като цъкнете ТУК. Тя е не само упражнение, а и наука, която може да Ви развие до състояние на съвършенство.

С практикуването ѝ Вие можете да отключите в себе си пълен контрол над тялото, ума и емоциите си! Което няма да доведе до нищо друго освен позитиви в живота Ви. Ще Ви помогне да намерите ИСТИНАТА. Всичко разбира се зависи от самите Вас.

Друг плюс е този, че можете да се свържете с мислите си и да ги превърнете в желания и след това в действия! По този начин ще постигнете ПОБЕДА над съдбата си и Вие сами ще я начертаете да Ви бъде добре. С нейна помощ, Вие ще се опознаете и ще знаете винаги, кое е най-доброто решение за Вас.

Физическата полза от йогата е това, че ставате по-подвижни, по-гъвкави и по-будни за действие. Чувствате се значимо по-добре и сте заредени с енергия, която може да Ви придружи през целия ден, изпълнен със задачи.

Ако прилагате йогата към ежедневието си, Вие със сигурност можете да получите много и без да вярвате в тези „свръхестествени“ неща, които Ви говорим. Сами ще се уверите с времето, че нещата се получават само и единствено от отдадеността Ви към нея и постоянството.
 

Видове йога и как да започнем
За да може това, което правите да бъде полезно за тялото, ума и духа Ви, препоръчваме, не, не Ви препоръчваме, ами направо Ви казваме, че трябва да отидете първо на няколко курса или в студио за йога, за да изградите там основата и след това вече да си я практикувате вкъщи.

Внимавайте все пак, ако решите да опитате сами да правите нещо, защото можете да се контузите или по-вероятното, което може да стане е това, да се откажете, защото „нищо не става“. То със сигурност става, но не и така, както го правите Вие.

Има различни техники, които трябва да научите първо преди да се заемете с йогата:

 1. Да дишате правилно – това е първото и най-важно упражнение, което трябва да научите. То трябва да бъде дълбоко и равномерно, като можете да вдишвате през носа и да издишвате през устата.
   
 2. Правилната нагласа – преди да започнете с всичко, трябва да промените мисленето си към позитивно. Много добре знаете, че за каквото си мислите, това се случва. Ако мислите за това, как ще се провалите на някой изпит, е има голяма вероятност това да стане. За това трябва винаги да мислите позитивно!
   
 3. Релакс – трябва да знаете, че колкото повече се напрягате и ядосвате за нещо, толкова повече нервната Ви система се срива. С повечко търпение и отпускане на мускулите, като тренирате, Вие ще постигнете вътрешен мир.
   
 4. Правилно хранене – предполагаме, че знаете че каквото ядем се отразява както на физиката, така и на психиката ни. За това винаги внимавайте с какво се храните. При практикуване се препоръчва използването на вегетарианска храна за по-добри резултати.
   
 5. Правилни упражнения – телата ни са създадени за движение! Ако работата Ви е такава да седите по цял ден, то скоро време могат да се проявят болести и болки в ставите и мускулите. В йогата се правят движения, които са приятни за практикуващите я.


Разбира се, след като навлезете вече в нещата, със сигурност ще искате да опитате и някое ново упражнение, което пък може да Ви поизпоти доста. А много добре знаят всички какво става, когато се потим! Губим килограми и отслабваме, а кой не иска бъде със стегнато, гъвкаво и оформено тяло?!


Да кажем и някой друг вид йога, поне ако го чуете и да се сетите за нас. За да не се повтаряме и да пишем „йога“ след всеки вид, ще пишем само името ѝ. Така, четете внимателно, защото няма да повтаряме:

 • Ин;
 • Ащанга;
 • Бхакти;
 • Хатха;
 • Карма;
 • Гяна;
 • Раджа;
 • Ащанга виняса;
 • Тантра и още куп други видове..


Както сами видяхте, има много различни видове и зависи от самите Вас, дали искате повече физическа активност или нещо по-лесно, релаксиращо и свързано с повече медитация. Посещаване на различни йога класове и съответно на различни учители Ви дава възможност за по-голямо разнообразие от пози.

А не само от пози, а и по този начин можете да намерите това, от което се нуждае тялото Ви и да започнете да го практикувате. Йога стиловете в днешно време са много, затова сега ще Ви представим едни от най-популярните и тези, с които могат да започнете, независимо дали сте начинаещ или напреднал.
 

Хатха йога (Hatha yoga)


Този вид практика е най-подходяща за начинаещи и тепърва навлизащи в опознаването на тялото. Характерното за този стил е, че движенията се извършват с равномерно вдишване и издишване и съответната поза се задържа за няколко вдишвания и издишвания. За много студиа, хатха йога се смята за по-лесният вариант на йога. Самата дума Хатха (hatha) определя всички видове йога, които са свързани с движението на тялото.
 

Виняса йога (Vinyasa yoga)


Това е една много динамична практика, която свързва движението и дишането в позата, която е също много популярна. В повечето класове, няма да задържате дълго съответната поза, защото темпото на тази практика е сравнително бързо. Този вид със сигурност би се харесал на постоянно трениращите и тези, които са във форма. Както казахме, движенията се извършват бързо.
 

Ащанга йога (Ashtanga yoga)


Ако вече сте навлезли в йога практиката и търсите нещо по-предизвикателно, то Ащанга йога е цяло предизвикателство. Състояща се от 6 (шест) последователни и специфични серии, вие ще се движите и дишате във всяка поза, за да изградите вътрешна топлина. Ще изпълнявате едни и същи пози в една и съща последователност.

В някои студиа учителят ще казва имената на позите и вие ще трябва да ги изпълнявате. Ащанга йога е практика с динамичност в движенията и даваща сила на тялото, може да се изпълнява от хора, които навлизат в йогата, а също и от по-напреднали.
 

Бикрам йога (Bikram yoga)


Бикрам е практика състояща се от специфични серии от 26 пози и 2 вида дишане, които се практикуват в стая с температура около 40 градуса целзий и 40% влажност на въздуха. Всички Бикрам йога студиа практикуват 90 минути, едни и същи движения с една и съща последователност.

Запомнете: Интензивната практика, комбинирана с топлина може да Ви накара да се чувствате замаяни и да повиши сърдечния ритъм. Ако тепърва навлизате в Бикрам йогата, започнете много бавно, почивайте когато усетите напрежение в тялото и бъдете сигурни, че пиете достатъчно вода по време на практиката. Не се препоръчва за хора с проблеми със сърцето!

Ин йога (Yin yoga)


Ако искате практика, която да е балансирана и повече спокойствие за тялото и душата, то в този тип йога Вие ще намерите своят Ин. Това е противоположност на бързата практика – Ащанга. В ин йогата позите се задържат по няколко минути и помагат за еластичността на тялото.

Дишането е с равномерни вдишвания и издишвания, като насочвате дишането към мястото, което разтягате и го приемате като лек масаж. В този тип йога, може да се използват йога блокчета и ластици, но се старайте да не се преразтегнете по време на практиката. Винаги се разтягайте в присъствието на йога учител.
 

Възстановителна йога (Restorative yoga)


Ако имате от тези дни, в които се чувствате, сякаш не искате да правите много неща, но въпреки всичко искате да отпуснете душата и тялото,то възстановителната йога е точно за Вас. Бавните движения и дългите задържания позволяват на тялото да се отпусне.

В тази йога можете да използвате аксесоари, като йога блокчета, постелки, фоумролери и босу топки, за да може да се отпуснете напълно и да усетите ползата от този вид практика. Подходяща е за всеки тип хора, особено за тези, които имат проблеми със съня, безпокойство и особено за атлети, които възстановяват тялото си от травми.
 

Практикуване и аксесоари за йогаАко искате да Ви бъде комфортно на земята и да нямате наранявания и синини след упражненията, ние можем да Ви предложим най-добрите постелки за йога на най добрите цени! Разполагаме още и с гимнастически топки, ако искате да се разтегнете допълнително, вижте ТУК.

Знаете ли, че е дори препоръчително да практикувате йога по време на бременност? Тогава тялото Ви много по-добре понася промените в организма Ви и можете да имате по-лека бременност, благодарение само на няколко упражнения.

Независимо, дали сте мъж, жена или дете, Вие можете да практикувате йогата и да получите всички нейни предимства! Със сигурност няма да Ви бъде лесно отначало, но след известно време ще влезете във форма и ще се чувствате по-добре от всякога.

Пожелаваме Ви прекрасен ден или прекрасна вечер и ако имате нещо за допълване, моля коментирайте, за да научим и ние нещо ново! Ако статията Ви е харесала все пак, молим да я споделите с близки и приятели!

Поздрави,
Екипът на FitnesHrani.com