Яжте мазнини за да сте здрави, релефни и красиви

Публикувано от Лидия Костова 22/01/2013 0 Коментари Хранене,

Мазнините винаги са били отричани, и набеждавани като главна причина за инфарктите, високия холестерол и хипертонията. Около  70% от населението на развитите  страни умира от болести, като на първо място са  сърдечносъдовите заболявания (43.8%), раковите заболявания (22.4% ) и диабета (1.8%). Приблизително  50% от това население, страда от наднормено тегло, и мазнините допринасят за тези проблеми.

Едва през последните години, някои проучвания установяват, че въглехидратите са още по – голяма опасност от мазнините, и имат  не по-малка вина за поява на болести от тях.  Вече е доказано, че комбинацията от тези вещества е изключително опасна. Причината за това е, че количеството и видът на мазнините и въглехидратите са от решаващо значение за физическото ни здраве, сила, жизненост и стройна фигура, а когато с тях се прекалява, рискът от заболявания значително се повишава.

полезни мазнини

 

 

Може ли да се живее без мазнини?


Мазнините основно са  енергиен доставчик. Но тъй като съвременният  начин на живот почти не изисква  енергия, те се натрупват като излишна  телесна мазнина във вашия организъм. В никакъв случай обаче не се отказвайте от мазнините, защото  те са съставна част на мембраните на почти всички телесни клетки, и основен компонент в нервните и мозъчните клетки.

Също така, мазнините участват в изграждането на хормони, за улесняване на кръвопотока, за защита на вътрешните органи, за половите органи и за безброй важни функции на организма. Мазнините са жизненоважни  за здравето, растежа, дееспособността, и за живота като цяло, но  трябва да приемате  точното количество от тях, както и подходящия вид.

 

 

 

Видове мазнини и тяхното значение


Линоловата киселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленовата киселина (омега-3 мастна киселина) са незаменими мастни киселини, т.е. трябва да се набавят задължително с храната. От тях организмът  Ви може сам да синтезира всички останали мастни киселини, нужни за поддържане на здравето. Много интересен факт е, че  няма почти нито един хранителен продукт, в които да се съдържат само споменатите незаменими мастни киселини.

Това означава, че организма Ви  синтезира  нужните му ненаситени мастни киселини от  мононенаситената (омега-9), диненаситената (жизненоважна) линоловата (омега-6) и  алфа-линоленовата (омега-3) мастни киселини. Друг парадокс е, че критикуваните наситени мастни киселини, всъщност  оптимизират обмяната на веществата (въпреки че не са жизненоважни). Тоест, вместо да водят до наднормено тегло, те спомагат за отслабването

 

 

От колко мазнини на ден имате нужда?


Ако имате нормална обмяна на веществата, трябва да приемате 30% мазнини, 30% протеини и 40% въглехидрати.Това отговаря на около 80 грама мазнини дневно при мъжете и 65 г при жените. Ако обаче сте склонни  към затлъстяване, трябва да осигурявате  12,5-15% от ежедневния  си калориен прием с полиненаситени омега-3 мастни киселини.

Повишаването на приема  на омега-3 мастни киселини, Ви осигурява  ендогенния синтез на простагландините, които помагат на бъбреците да изхвърлят излишните тъканни течности. Ако приемате  25-35 г омега-3 мастни киселини дневно,  темпът на обмяна на веществата  и изгарянето на калории под формата на мазнини и въглехидрати, ще се повишат толкова, че ще  изразходвате  повече калории, отколкото сте приели с тези мастни киселини.

Липсата на определени мазнини  предизвиква глад и силно повишен  апетит, което може да доведе до приемане на повече храна и съответно калории.  Освен това се забавя обмяната на веществата, което пък води до изразходване на по-малко калории и в крайна сметка до наднормено тегло. Спортистите  имат същите нужди от протеин, мазнини и въглехидрати, но техните дневни калорийни нужди са малко по-високи.

Най-голяма роля за подобряване на спортните постижения, играят   късо-верижните, средно-верижните и полиненаситените мастни киселини. Дълго-верижните и ненаситените мастни киселини,  забавят тези процеси, а мононенаситените мастни киселини нямат пряко отношение към спортните постижения, но  са важен източник на енергия и имат значение за образуването на хормони.

Приемът на  мастни киселини, съобразено със спецификата на атлета, повишава  оптималната обмяна на веществата, увеличава  производителността,  повишава способностите за възстановяването и мускулното изграждане. Освен това, увеличава  и тъканните хормони (простагландините), които са важни за справянето с мускулното натоварване. Чрез тях се избягват възпаленията, разширяването  на кръвоносните съдове, възпрепятстването  на кръвната коагулация.

Това означава, че приемът на подходящите мастни киселини, в подходящите количества,  намалява  склонността към тромбоза, и осигурява по-добро кръвообращение, стабилизира сърдечния ритъм, а също така съдейства за  по-добро оросяване на капилярите и други. Сами си направете какво е значението на мазнините за сърдечносъдовите заболявания, диабета, кожните проблеми, алергиите, артрита, астмата, менталните проблеми, хроничната умора, рака, СПИН, смущения в автоимунната система, антиейджинг и т.н.

 

 

Напишете вашия коментар