Яжте фибри за по-бързо отслабване

Публикувано от Лидия Костова 21/01/2013 0 Коментари Хранене,

Какво представляват фибрите?


Редица проведени изследвания, са доказали ползите на фибрите за нашето здраве.Те ще са Ви от огромна полза, ако страдате от наднормено тегло, или имате проблеми със стомаха. Фибрите  се съдържат в много храни – плодове, зеленчуци, паста, супи, салати и др. Когато ги консумирате, Вие се засищате и не чувствате глад, като същевременно не приемате много калории, защото фибрите са нискокалорична храна. Тук е мястото да отбележим, че пресните плодове и зеленчуци съдържат по – голямо количество фибри, отколкото обработените.

Фибрите (влакната, влакнините, нишките),  представляват важна  част от храната  която консумирате, и която не може да бъде асимилирана от организма Ви. Повечето  растителни продукти съдържат   фибри, за разлика от  млечните и животинските храни (мляко, яйца, месо, риба и пр.), които  не съдържат никакви. Храните, които са богати на мазнини съдържат много ниски  количества фибри, и обратно - храните с високо съдържание на фибри,  са лишени от мазнини.

 

 

Защо да  консумирате фибри?


Фибрите се разграждат частично в дебелото Ви черво, като образуват  много важни за нормалната чревна функция мастни киселини. Фибрите заемат голям обем и свързват излишната вода. Благодарение на това, те предпазват от  развитие на запек, хемороиди, дивертикули на колона, както и на рак на дебелото черво. Храните съдържащи голямо количество  фибри са изключително полезни при профилактиката на сърдечно-съдовите  заболявания.

Освен това, те се разграждат много бавно, като по този начин осигуряват  по-бавно повишение на кръвната захар. Това ги прави изключително  полезни и за болните от диабет. Ако включите повече фибри в ежедневният си хранителен режим, успешно ще се предпазите от така характерното за хората преяждане. Процеса на отслабване е немислим без фибрите. Това е така, защото фибрите притъпяват чувството на глад, което ще Ви помогне да приемате по – малко калории.

 

 

Видове фибри


Неразтворими фибри

Неразтворимите фибри вземат активно участие  в поддържането на растителните структури. Наричат се неразтворими, защото не се разтварят във вода. Неразтворимите фибри са по – устойчиви  на процесите на храносмилане и могат да бъдат открити в началния си вид в долните отдели на дебелото черво. На това място, те  се подлагат на ферментиращото действие на бактерии, с образуване на специфични мастни киселини (бутирова киселина). Неразтворимите фибри, можете да си набавите чрез консумацията на пълнозърнести  храни. Те са много важни за правилното функциониране на храносмилателната система, като подпомагат перисталтиката на червата.

Разтворими фибри

Разтворимите фибри са под формата на  лепкава субстанция под формата на гел или гума и се разтварят във вода. Тези фибри съдействат за намаляването на лошия холестерол в кръвта, и поддържане на добрия. Разтворимите фибри можете да си осигурите от пресните плодове и зеленчуци, както и от някои житни растения - например овеса. В по-големи количества, разтворими фибри  се съдържат в изсушения грах, боба и лещата.

Когато започвате диета,  не увеличавайте драстично  количеството фибри още от първият ден. Ако сте с по – чувствителен стомах, многото фибри могат да предизвикат  подуване и газове. Когато приемате по – голямо количество фибри, не приемайте други течности освен водата, защото те само ще засилят чувствителността на стомаха Ви. Добра идея е да включите в диетичния си режим сушени плодове. Сушените плодове също съдържат голямо количество фибри, и въпреки че някои диетолози ги отричат, те всъщност ще Ви бъдат от полза за отслабването.

Добавете също така и  пшенични трици към тестените продукти, които приготвяте. Пшеничните трици може да добавяте дори и към сместа от която приготвяте кюфтета. Консумирайте нискомаслени млечни продукти, като може да ги комбинирате с плодове, трици семена. Мюслита са също много богати на фибри, макар че обикновено съдържат и добавена захар. Консумирайте много  зеленчуци като  домати, лук, грах, боб, моркови, зеле, броколи, тиквички, картофи (най-вече пресни и необелени).  Много диетолози твърдят че от плодовете се пълнее, но това е абсолютна измислица. Така че не се отказвайте от плодовете.

 

 

Напишете вашия коментар