Яйца - вредна или полезна храна?

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2011 1 Коментари Хранене,

Помагат или вредят яйцата?

Търсите нещо за ядене? Ами спрете тършувате във вашия празен хладилник или шкафовете и вземете едно яйце. Да, тези малки неща съдържат толкова много протеини, витамини, минерали, антиоксиданти и добри мазнини, че не е чудно защо толкова много професионални културисти обръщат към тях за едно бързо решение.

И следователно мотивите трябва да са същите като Вашите. Но чакайте, не са ли лоша храна яйцата? Обща заблуда е да вярваме, че с всичкия  холестерол и мазнини, яйцата задължително оказват влияние върху организма по някое време, да речем под формата на инфаркт. Но това не е така!

яйца - страхотен източник на протеин

Какво ще кажем за холестерола?

С инфаркт и други сърдечно-съдови нарушения заплашващи живота на много хора, холестерола не трябва почти да присъства в храненето ни. Хранително-вкусови компании маркират продуктите си с печат ‘’ Без холестерол ‘’  за да могат да гарантират по-високи продажби. Здраво-словно хранещите се потребители се запасяват с такива продукти като хляб и вода при природно бедствие.

Сега, въоръжени с модерната наука и изследвания, потребителите се  променят и бавно обръщат гръб на наситени мазнини. Например има проведени статистически анализи на 224 хранителни изследвания, проведени през последните 25 години, изследвали връзката между храненето и нивата на холестерола в кръвта в над 8000 човека в САЩ.

Изследването:

Това, което е открито е, че наситените мазнини в храната, е това, което най – силно влияе за нивото на холестерол в кръвта. Фактори, които до-принасят за сърдечно-съдови проблеми са:. тютюнопушенето, контрол на кръвното налягане, поддържане на холестерола в кръвта ниво под 200 мг/дл, редовни упражнения, фамилна анамнеза за сърдечно-съдови заболявания, генетика и затлъстяване.

Преди да сме определи дали яйцата са лоши и решим да ги хвърлим по нечия къща, трябва да знаем за холестерола и неговата роля в рамките на телата ни. Има два вида холестерол: хранителен холестерол (холестеро-ла консумиран в храната) и холестерола в кръвта (холестерол в кръвта, известен още като серумен холестерол).

не мислете за холестерола в яйцата

Диети

Хранителният холестерол се съдържа в храни като месо, птиче месо, морска храна, яйца и млечни продукти. Хранителният холестерол не се превръща автоматично в холестерола в кръвта, който се произвежда в черния дроб, когато се храним. Тялото ви произвежда повечето от холе-стерола в кръвта.

Холестерола в кръвта може да бъде разделен на две основни части: HDL или липопротеините с висока плътност и LDL, липопротеините с ниска плътност. HDL, известен като добър холестерол, помага за потока на холестерола обратно към черния дроб за изваждане от кръвния поток. LDL, или  "лошия" холестерол, помага на холестерола да залепне кум артериалните стени.

Хората се различават по това колко холестерол произвежда тялото им. Той е необходим за много телесни функции и служи за изолиране на  нервните влакна, поддържа клетъчните стени и произвежда витамин D, както и различни хормони и храносмилателни сокове. Колкото повече HDL присъства в тялото, толкова по-добре.

Въпреки това, колкото по-наситени мазнини приемате, толкова повече LDL холестерол се произвежда. И по-знайте какво? Яйцата съдържат само 1.5 грама наситени мазнини и не се учудвайте, защото повечето от протеинови прахове може да съдържа най-малко 1 грам наситени мазнини!

Положителните страни на яйцето

Сега, когато знаем за  т. нар. "лоши" страни на яйцето, да преминем към преобладаващите положителни от страни на яйцето. Ако пилетата се хранят със зърнена и обогатена храна, можеби и Вие увеличавате храни-телните качества на вашата храна. Благодарение на съвременните техно-логични и интелигентни земеделски техники, стойността на Омега-3 мастни киселини е била разбрана.

Животни хранени с трева и свежа растителност, съдържат повече омега-3 мастни киселини, отколкото тези, които се хранят с промишлени сухи фуражи.Според храните за животни и науката: "Когато пилетата се отглеждат на закрито и са лишен от зелени-на, тяхното месо и яйца също стават изкуствени с ниско съдържание на омега-3 мастни киселини. Яйца и месо от кокошки хранени на открито със свежа растителност могат да съдържа около 20 пъти повече омега-3 мастни киселини от тези на изкуствено отгледаните. Въпреки това яйцата съдържат много повече витамини и хранителни вещества, необходими за всяка бодибилдинг диета. Единственият витамин не присъстващ в яйцата е витамин С. Биологично, пилетата, за разлика от хората, могат да произвежда свои собствени витамин С и не трябва да го получат от храната.

Витамини

Витамините, които се съдържат в яйцата са: A, D, Е, В1 (който помага за правилното освобождаване на енергия от въглехидратите), В2 (който помага да се освободи енергия от протеините и мазнините), В6 (който насърчава обмяната на белтъчините) и В12 (известен със същественото си значение за формирането на нервни влакна и кръвни клетки). В допълнение, минерали, които присъстват в яйцата са желязо, цинк, калций, йод и селений. Яйченият  протеин с толкова високо хранително качество, че е практически несравними с други източници на протеин. Например, яйцата имат биологична стойност от 93.7% в сравнение с 84,5% за мляко, 76% за риба, и 74.3% за говеждо месо. И поради тяхното изобилие, яйцата наистина са най-добрят протеин, който можете да си купите. Единствената храна, която се нарежда по-високо от яйца с биологична стойност е майчината кърма.

Яйцата могат да се приготвят по много начини. Препоръчително е яйцата да са варени или пържени,но не и сурови, защото може да съдържат салмонела. Едно на всеки десет хиляди яйца съдържа салмонела. Правилното съхранение и приготвяне на яйца и яйчена храна значително намалява възможността от заразяване. Въпреки ,че изглежда доста мъжкарско, не се опитвай да подражавате на Роки, като пиете сурови яйца, но яжте, яжте и пак яжте сготвени, ако желаете сериозни резултати.

Внимавайте с консумацията на храна, използвайте ги разционално за хранене и ще получите перфектен резултат!

1 Коментари

Жельо:
16/08/2011, 06:42:50 PM
Отговор

Доста убедително .. :) продължавайте така има много интересни неща при вас и както се казва най-отдоло и аз така правех преди пиех яйцата точно заради роки :biggrin:

Напишете вашия коментар