Въглехидрати - информация, видове, употреба

Публикувано от Лидия Костова 02/07/2020 0 Коментари Хранене,

Въглехидратът е враг номер едно на нисковъглехидратните и кето-диетите. В последните години, тези два ограничителя на нормалното ядене станаха изключително популярни и някак си всички започнаха да мразят въглехидратите.

Защо? Дали заради инсулина, дали заради масовото схващане, че въглехидратите задължително ще ни направят толкова дебели, че няма да можем да се погледнем?

Обща информация за въглехидратите

Както за много други неща, българинът си мисли, че разбира достатъчно много, за да започне да плюе и по тази тема. Поздравления за това, че първо се опитвате да прочетете повече по темата за това кой е въглехидратът в храненето и какво може да направи.

Съветът на FitnesHrani.com е да се замислите не върху това какво може да ви отнеме въглехидратът, а за какво може да допринесе. Първо, вижте строежа на този вид вещество.

Всичко, което похапвате, (от сладолед, през чипс, та до най-здравословното ястие) съдържа в себе си три основни макронутриента: мазнини, въглехидрати и белтъчини (протеини). Кое прави чипсът по-вреден от пържолата?

Тайната се крие в различното съотношение на тези три основни съставки между чипса и пилешката пържола. Другият тънък момент е грамажа, който поглъщате.

Следващият път, когато сте в магазина и се спрете замислени и озадачени пред рафтовете с чипса, погледнете в таблицата със стойностите, изобразена на гърба на опаковката. Там най-често са посочени съотношенията между една нормална порция от 30 или 100 гр., а до тях са изобразени цифрите за целия пакет.

След това се вгледайте във въглехидратите за 30 гр. и ако разликата между числото срещу въглехидрати и например това на белтъчините не е прекалено голяма в полза на „карбса“, то хапнете спокойно. Ако, обаче, въглехидратите имат солидно надмощие, то по-добре оставете продукта ако не сте достатъчно активен – изяденото ще се „лепне“ по коремчето и бедрата ви.

По-добре изяжте една пилешка пържола – там протеините бият всичко останало, така че няма опасно за състоянието на корема и вътрешната част на бедрата.

Видове въглехидрати

След простия пример от ежедневието на всеки, сега нека видим какви видове въглехидрати съществуват. Тук вече вдигаме нивото на знания, така че се съсредоточете съвсем сериозно върху материята – става въпрос за вашето здраве.

Двете най-главни таблици, в които се вместват видовете въглехидрати са: монозахариди и олигозахариди. Няма да навлизаме в сериозната химия, а ще споменем, че съветът на FitnesHrani.com е да приемате възможно по-прости въглехидрати.

Колкото по-сложни са въглехидратите, които приемате, толкова по-бавно ще се реабсорбират те от тънките черва. Под реабсорбация се има предвид усвояване и храносмилане от тялото.

Защо да се стремим да приемаме прости въглехидрати? Колкото по-прости са въглехидратите, толкова по-бързо ще се покачат нивата на кръвна захар и инсулин в тялото поради бързото храносмилане.

Ето защо веднага след тренировка един банан (прост, бърз въглехидрат) върши страхотна работа, за да се запълнят не толкова депата на използвания гликоген в мускулите, но възстановява чернодробния гликоген.

Употреба на въглехидратите

Това не е проста задача. Тази основна хранителна съставка може да бъде най-мощния приятел на трениращия човек, но може неусетно да се превърне в най-непобедимия враг в заседналия начин на живот.

Всичко зависи изцяло от това как вкарвате въглехидратите вътре в организма си и чрез какви храни. Не ставайте жертва на онези хора, които робуват на мнението, че с дюнери се правят мускули – не, светът за жалост не работи така.

Напишете вашия коментар