Всичко за ZMA

Публикувано от Лидия Костова 26/02/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Какво представлява ZMA и защо Ви е необходим?


 Почти всеки ден Вие тренирате интензивно и се  потите обилно. А знаете ли, че с потта изхвърляте важни вещества и микроелементи? Бодибилдърите  често страдат от недостиг на цинк, магнезий и витамин В6, които отделя в големи количества с потта. Помислете за някаква добавка, която може да възстанови тези липси. Такъв суплемнт е ZMA . ZMA представлява оптимална комбинация от цинк, магнезий и витамин B6.  

Цинкът, магнезият и витамин B6 (ZMA) са необходими  на всеки, а за активно спортуващите бодибилдъри като Вас,  са просто задължителни.  Те са от жизненоважно значение  за нормалното протичане на повечето процеси в организма,и е недопустимо да се стига до техния дефицит. Цинкът регулира производството на тестостерон, така че цинков дефицит (при около 30% от атлетите) води до спад в нивото на тестостерон в кръвта.

zma

 Какво знаете за минералите цинк и магнезий?

 Цинкът е безспорно изключително  важен за организма Ви. Неговият дефицит  води до множество проблеми, сред които намален апетит, понижена имунна защита и намалено тегло.  Цинкът взема активно участие  при синтеза на протеините, а също така има и антиоксидантно действие. Начинът, по който цинкът оказва влияние върху тестостерона в тялото все още не е достатъчно изяснен, но според повечето изследвания,  той ускорява превръщането на андростенедиона в тестостерон, намалява скороста на отделяне на последния през черния дроб и забавя преработването на тестостерона от черния дроб в дихидротестостерон.

Магнезия пък  има антикатаболичен ефект – намалява  нивото на кортизола ("стресовия" хормон) и в определени случаи има ергогеничен ефект. Магнезият също така е  важен елемент в състава на костите и неговото наличие е важно за силни и здрави кости. Също така подобрява и функционирането на сърцето, и подобво на  цинка, участва в синтеза на белтъчините. При интензивна физическа дейност е задължително да се взема в по-големи количества, тъй като се отделя от тялото чрез потене. Витамин B6  който също влиза в състава на  ZMA е важен фактор при поддържането на стабилни нива на хемоглобина, подхранва клетките с енергия и също така има катализиращо действие спрямо аминокиселините.

Какво се получава, от комбинацията на двата минерала?

Получава се ZMA  - мощен нестероиден натурален суплемент, стимулиращ отделянето на анаболните хормони в организма - тестостерона и инсулиноподобният фактор на растежа. Това е една комбинация, която спомага за повишаване  на силата и за бързото и пълноценно  възстановяване. Осигурявайки това,  ZMA  редуцира и опасността от травми. Комбинацията  ZMA  е създадена специално за повишаване на издръжливостта, оздравителните процеси и растежа. При по-продължителна тренировка недостигът на цинк намалява мускулната сила и издръжливост, а недостигът на магнезий намалява достъпа на кислород до мускулите. Приемът на  ZMA  може да повиши производството на собствен тестостерон с 30%.

ZMA повишава значително нивото на тестостерон, което улеснява и подсилва растежа на мускулите. Важно е да знаете, че комбинирането на ZMA с продукти, съдържащи високи нива на цинк, магнезий и витамин B6, е силно непрепоръчително. Също така комбинирането на ZMA с продукти, богати на калций, намалява ефекта от действието му, тъй като взаимно се неутрализират. ZMA  е много полезен не само за активни спортисти, но въобще за всеки, който е предразположен към някое от гореизброените състояния.

Всички продукти ZMA вижте тук - https://www.fitneshrani.com/hranitelni-dobavki/sportni-dobavki/testosteron-stimulatori/zma-testosteron-stimulatori

Напишете вашия коментар