Всичко за скейтбордовете

Публикувано от Лидия Костова 03/04/2014 0 Коментари Фитнес,

Карането на скейтборд  винаги е имало репутацията на опасно начинание, а за да бъдем честни, това определено не е един от най-безопасните спортове. Въпреки това, карането на скейтборд като цяло  не е изобщо лошо. Разбира се има своите опасности, особено ако лицето не е много опитно. Карането на скейтборд е вид спорт, а всеки спорт носи своя риск. В действителност, карането на скейтборд предоставя много ползи, особено ако Вие или детето Ви се занимава с него достатъчно дълго време. Така че, ако сте родител, който е притеснен за това дали скейтборда е добра идея за вашето дете, или пък искате да опитате карането, но все още се колебаете, информацията която ще Ви дадем може да се окаже доста полезна!
 

Ползи от карането на скейтборд


Здравословен метаболизъм

Както всички знаете, всеки вид спорт или физическа дейност са супер за вашия метаболизъм, а дейност като карането на скейтборд може да е дори по – полезна. Начинаещите разбира се,  няма да бъдат толкова активни като напредналите скейтбордисти, но това е въпрос на време и изграждане на умения. Карането на скейтборд предлага уникален вид движения, каквито тялото Ви не е извършвало, независимо с какъв спорт сте се занимавали. Една от причините за това е, че при карането скейтбордистите постоянно изпълняват различни движения  в широк диапазон и от различни позиции, като по този се ангажират много, и различни  мускули. Това не  е като карането на велосипед да речем, при което се използват едни и същи мускулни групи. Освен това, карането на скейтборд си е едно добро кардио, а Вие ще се чувствате все по – добре!

По – добра координация

Координацията е в основата на главния талант или умение, което се изисква, за да бъдете успешни в областта на който и да е спорт. Ако гледате професионалисти е очевидно, че техните координационни умения са невероятни. Дори и начинаещите в карането на скейтборд, развиват значително координацията си, а това ще Ви е от полза както в живота, така и ако започнете да практикувате някакъв спорт.

Облекчаване на стреса

Тази полза е особено актуална в наши дни, тъй като стреса е в изобилие. Когато почнете да карате скейтборда обаче, нямате друг избор освен да блокирате всичко в ума си и да се съсредоточите върху самото каране. Това просто изключва  стресиращи мисли. Всеки скейтбордист може да се съгласи, че ако карате и мислите за това, как гаджето току-що е скъсало  с Вас, или колко сте закъсали с плащането на сметките, няма да постигнете нищо друго, освен да прибавите още стрес, и някое и друго ожулване.

Развиване на концентрацията

Концентрацията е това, което поддържа ума на скейтъра насочен само към карането и далеч от стресиращи мисли, като споменатите по-горе. Като начинаещ, може да Ви е по – трудно да се концентрирате. Но когато напреднете и започнете да правите трикове, Вие постепенно ще развиете своята концентрация. Умението да се концентрирате е много полезно в ежедневието, а също при практикуването на различни спортове. Скейтбордиста не може да научи и изпълни нов трик, без да е достатъчно концентриран. Той трябва да се съсредоточи върху своята скорост, първоначалното положение, самото изпълнение и крайното приземяване.

Подобряване на баланса

Балансът е един от няколко по-важни аспекта на карането на скейтборд, заедно с координацията и концентрацията. Трябва поддържате баланс, за да бъдете в състояние да карате скейтборд, но не всеки се ражда с добър баланс, така че като при всяко друго умение, практиката в крайна сметка води до съвършенство. Балансът е от голяма полза за всяка дейност, не само за карането на скейтборд. Дори като начинаещи ще изградите добър баланс, просто защото карането ангажира много мускулни групи и развива тяхната сила. Това не можете да го постигнете с обикновените ежедневни дейности!

Има толкова много неща в карането на скейтборд, които подобряват баланса. Карането върху равен терен също изисква равновесие, но не може да се сравни с карането с висока скорост, или по наклон, или над препятствия. За капак на всичко това, триковете  също влизат в играта. Необходим е още повече баланс, за да можете да изпълнявате трикове. Освен това, има различни видове скейтборд рампи, които изискват огромно количество баланс, за да можете да ги използвате. Всичко това  несъмнено ще направи чудеса за баланса Ви, не само по отношение карането на скейтборд, но и за всички останали дейности в живота.

 

Видове скейтбордове


Скейтбордистите знаят, че за доброто каране, освен уменията  от съществено значение е типът скейтборд, който ползвате. За начинаещите, може би скейтбордовете изглеждат еднакви, но има няколко вида, като предимно  се различават по дължината на дъската. Има два основни вида  скейтбордове – дълги (Longboard) и къси (Sкateboard). Освен това, различните дължини могат да бъдат с различна форма. За изпълнението на трикове например,  дъската трябва да е вдлъбната (с издигнати нагоре нос и опашка). При късите дъски, скейтборда има ширина около 18- 27 см. и дължина приблизително 71-84 см. При дългите, дъската обикновено има дължина около 84-150 см. и ширина 23-25 см. По-големите размери означават по-голяма тежест, заради  което този вид  скейтборд не е подходящ за изпълнението на трикове.

 

В заключение


Карането на скейтборд  може да бъде вълнуваща и забавна дейност, както  за деца, така и за възрастни. Очевидно е,че има повече от няколко причини, които могат да направят карането положително преживяване. Когато се практикува правилно и безопасно, каране на скейтборд може да бъде средство за подобряване на доста аспекти от здравето. Самото каране за много хора се превръща в начин на живот! Положително качество на скейтбордите е относително ниската им цена, както и тази но скейтборд оборудването. Можете да карате на открито, или на закрито в по – големи помещения.  A скейтборда като се замислите, представлява  евтин и удобен източник на превоз.

 

 Магазин FitnesHrani.com предлага богат избор от скейтборди, вижте тук https://www.fitneshrani.com/sportni-stoki/na-otkrito/skeytbordi

Напишете вашия коментар