Всичко за рибата - ползите за фитнеса и здравето

Публикувано от Лидия Костова 15/01/2013 0 Коментари Хранене,

Рибата и нейното значение за бодибилдинга


Много малко хора знаят това, но рибата е една от най-важните и пълноценни храни за всеки бодибилдър. Причината за това е, че рибата се отличава с балансиран аминокиселинен състав, и с висока усвояемост. Също така е богата на мазнини, с изключителна  хранителна и енергийна стойност. Да не споменаваме богатият комплекс  от минерални вещества и важни  витамини.

По принцип белтъците които  изграждат  месото на рибата, имат много добър аминокиселинен състав, също толкова балансиран, колкото в белтъците на другите видове меса. С тази разлика, че белтъците на рибата са със значително по – ниско съдържание на съединителна тъкан, което обяснява лесното смилане на месото от риба, а също така и неговото бързо усвояване. Точно това прави рибата незаменим източник на белтъци за бодибилдърите и всички спортуващи хора.

риба ползи за фитнеса

Месото на почти всички видове риби, съдържа голямо количество  протеини, и есенциални мастни киселини. От друга страна е бедно на наститени мастни киселини  и холестерол. Рибата е чудесно допълнение към храненето през втората половина на деня, както и през първата половина  на нощта. Причината за това е, че рибата практически  не съдържа въглехидрати. Това означава че тя е подходяща за всеки който е на диета или има проблем със задържането на подкожни мазнини.

 

Съдържание на мазнини в рибата


Мазнините в месото на различните видове  риба, са равномерно разпределени в мускулната тъкан. Рибата съдържа предимно полинаситени мастни киселини, а именно омега-3. Тези мастни киселини  се определят като есенциални (незаменими) за човешкото тяло, защото то  не е  в състояние да ги произвежда, и трябва да си ги набавя чрез храната. Широко известен е факта, че точно есенциалните мастни киселини са в основата на намаляването на риска от сърдечно – съдови заболявания.

 Есенциалните мастни киселини освен че са важна  съставна част на клетъчната мембрана, представляват  и прекурсори на ейкозаноидите. Приемът на тези мастни киселини чрез рибата, е изключително важен за бодибилдърите, тъй като оказва влияние на някои мембранни функции, свързани с хормонната, ензимната и транспортна функции. Както казахме, есенциалните мазнини имат благотворно действие върху сърдечната дейност, което е много важно за бодибилдърите и атлетите – техните сърца бият пъти повече от тези на неспортуващите хора.

Освен това, омега-3  имат ясно изразени  противовъзпалителни и антидепресивни свойства, както и стимулират имунната, ендокринната, храносмилателната, половата и централната нервна системи. Според количеството мазнина, рибите се разделят на три групи:  постни - съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва); полутлъсти - съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен);  тлъсти - с мазнини над 10% (сардина). Рибните мазнини образумат в тялото  простагландини (вещества с хормоноподобно действие), които дилатират  кръвоносните съдове и  намаляват слепването на тромбоцитите. Точно това  предполага техният предпазващ ефект върху сърдечно – съдовата система.

 

 

Каква риба да предпочетем?


Ако избирате от гледна точка на омега – 3 мастните киселини, редно е да предпочетете  пастървата, тъй като тя е изключително богата на тези мазнини. Най – голямо съдържание на ейкозапентаенова и декозахексаенова мастни киселина, имат  скумрията, сьомгата, тонът, сардините, херингата, леферът, рибата-меч, мекерел и “кралската“ (розовата на цвят) пъстърва.

Всеки от Вас  сам може да направи преценката си, като знае всички тези факти за рибата. По принцип, нашият съвет към бодибилдърите е, да въртят консумацията на няколко вида риба през ден. Например, когато тренирате за  релеф,най – подходящи за консумация  са Треската, Бялата риба и Мерлузата, както и всички хищни риби с под 6% масленост в състава си, а тогава когато трупате маса, яжте  Паламуд, Херинга, Лефер и Щука.

Каквато и риба да предпочетете, правите правилен избор по отношение на ползите за вашето здраве. Както вече споменахме, рибата има изключително богата бленда от минерали и витамини, а освен това има големи количества йод и флуор. И тук обаче има едно “но“. Имайте предвид, че консумирането на големи количества от някои видове риба, за които е известно, че съдържат много живак, може да предизвика нарушаване на мозъчните функции при хора, консумиращи ги системно. Експерти на европейската Администрация по хранене и здравеопазване, съветват населението да ограничат, дори да избягват, консумирането на акула, риба – меч и скумрия.

 

 

Напишете вашия коментар