Всичко за разделното хранене

Публикувано от Лидия Костова 28/02/2013 0 Коментари Хранене,
Голямото  желание на даден човек  да отслабне, обикновено го  мотивира да чете  книги и публикации, свързани с различните диетични режими. Сигурно сте чували за разделното хранене, а може би сте чували все хубави неща. В тази статия ще разгледаме по – подробно този хранителен режим, за да могат тези от Вас които желаят да отслабнат с него, да бъдат максимално информирани.

Какво представлява  “разделното  хранене”?

 

разделно хранене

 

Какво трябва да знаете за петте  вида хранителни вещества

Въглехидратите се делят на две групи – захари и скорбяла. Захари – биват млечни и растителни. Млечните захари се съдържат в млякото, а растителните са рафинирана захар, мед, сладка, конфитюри, сиропи, шоколад, сушени плодове, и т.н. Скорбялата включва  картофи, царевица, жито, ориз, ечемик, ръж, бобови храни, соя, хляб, сладкарски изделия, макаронени изделия и други. Белтъчините  биват животински, млечни и растителни. Животинските включват месо, яйца, риба. Млечните белтъчини включват мляко, сирене, кашкавал. Към растителните белтъчини спадат ядки, семена, зърна, кълнове и др.

Мазнините се делят на  животински, млечни и растителни. Животинските  са топената свинска мас, мазина от черен дроб от треска, бекон. Млечните мазнини са масло, сметана, топените сирена. Растителните мазнини включват различни растителни масла – царевично, соево, палмово, фъстъчено, лелено, сусамово,  маслини, зехтин и авокадо и др. Киселините включват различните оцети  – винен, ябълков, бирена мая, газирани напитки и др. Бобовите храни  са боб, леща, нахут и др. По принцип те  се считат  за самостоятелна група, но за опростяване на принципите на разделното хранене те се причисляват към  храните, съдържащи скорбяла.

Подходящи  комбинации при разделното хранене

Белтъчини и мазнини: Мазнините забавят функциите на стомаха, като по този начин остава повече време за по-пълноценното разграждане и усвояване на белтъчините. Хранителните режими, при които се консумира само месо (на едно ядене) са пример за подобна комбинация, при която.

Скорбяла и мазнини: Например  хляб с масло, задушени картофи, задушен ориз, чипс и др.

Мазнини и киселини: Киселините оказват благотворно  въздействие върху мазнините, които с тяхна помощ  се разграждат по-бързо. Примери за подобни комбинации са по-мазна риба с лимонов сок, ядки или сирене с кисел плод, сирене с домат и др.

Захари и киселини: Пример за това е  едновременната консумация на сладки и кисели плодове, киселото мляко с мед, кисело мляко със сладък плод, кисело-сладък сос и др.

Различни видове скорбяла: Едновременното приемане на различни видове храни, които съдържат различен вид скорбяла не натоварва храносмилателната система, поради което  се счита, че подобна комбинация е добра.

Неподходящи  комбинации при разделното хранене

Белтъчини и скорбяла: Сред най-разпространените примери за подобна комбинация спадат хляб със сирене, месо с картофи, пиле с ориз, кюфтета с пържени картофи и др.

Скорбяла и захари:  Примери за това  са хляб с конфитюр, хляб с мед, хляб с течен шоколад, различни видове сладкиши, пасти, торти, кексове, понички, вафли и др.

Скорбяла и киселини: При тази комбинация не се осъществява предварително храносмилане на скорбялата от слюнката в устата, което причинява  храносмилателни затруднения. Примери за това  са хляб с домати, ориз с мариновани зеленчуци, картофи и кисели краставички и др.

Белтъчини и киселини: Примери за комбинация от белтъчини и киселини са месо с кисело зеле, ориз със сос, пиле с ананас, наденица с кисело зеле, маринована херинга, риба и лук, мариновани в оцет.

Мазнини и захари: И тази комбинация е неблагоприятна за храносмилането. Примери за подобни комбинации са ядки със сладък плод, сирене с конфитюр, шоколад, марципан.

Белтъчини и захари: Това по принцип е рядко срещана комбинация, като примери за нея са месо със сладък плод, риба с плодове, сладък десерт след белтъчна храна.

 

Напишете вашия коментар