Всичко за Гинко Билоба

Публикувано от Лидия Костова 26/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Сигурно сте чували за растението Гинко Билоба, но може би не знаете, колко много полезни лечебни свойства притежава то. Често наричана еликсир на дълголетието, Гинко Билобата може да Ви осигури жизненоважни съставки, които е невъзможно да си набавите с вашия нормален хранителен режим. Гинко Билобата е най – известна  с това, че значително подобрява паметта и умствената острота, като едновременно с това намалява силата на влошаването на функционирането  на мозъка, в следствие на процеса на стареене.

гинко билоба 1

Кои са съставките, на които Гинко Билоба дължи своите качества?

 Както вече казахме, тази билка съдържа вещества, които обикновено не достигат в нормалната храна. На първо място това са биофлавоноидите. Приемайки  Гинко билоба под някаква форма, Вие ще си осигурите тези ценни вещества, които подпомагат здравата кръв и притока на кислород, за захранването на много части от тялото Ви, включително мозъка, очите, ушите, сърдечния мускул и крайниците.

Не може да не споменем и също така ценните флавонови гликозиди и терпенови лактони (гинколиди, билобалиди). Флавоноидите придават на Гинко Билобата мощни  антиоксидантните  свойства, от които може да се възползва всеки от Вас. Както знаете, свободните радикали не прощават, а приемайки тази билка Вие може да се защитите от тях. Флавоноидите също така   намаляват  слепването на кръвните плочици, което може да Ви предпази от   болести на кръвообращението като атеросклероза например. Уникалните за Гинко Билоба терпенови лактони  спомагат  за увеличаване на кръвообръщението в мозъка и други части на тялото Ви, а също  имат защитна роля за нервните клетки.

Лечебни свойства на Гинко Билоба

 Екстрактът от Гинко Билоба увеличава притока на кръв към мозъка и крайниците. Казано с по – прости думи – подобрява  кръвообращението, като го прави  по-ефективно. Това се отнася както за големите кръвоносни съдове, така и за по-малките (капилярите).  Много изследвания доказват, че Гинко Билоба има антиоксидантно действие, както вече споменахме. То е най – ясно изразено  в мозъка, ретината на окото, сърдечно-съдовата система. Това е наистина от голямо значение, за предпазването от  заболявания на окото като катаракта, дегенерация на макулата, диабетна ретинопатия и други.

Пациентите, диагностицирани с лек стадий на депресия, могат да постигнат значително подобрение приемайки Гинко Билоба. Разбира се, Вие самите можете да се предпазите от депресивни състояния, благодарение на тази билка. Много често можете да чуете по – възрастни хора да се оплакват от така наречения шум в ушите. Доказано е, че Гинко Билоба помага при този симптом….питайте вашите баби и дядовци – те може да го потвърдят. Всъщност  все още е неясно как точно тази билка допринася за това, но се вярва, че подобрява притока на кислород към ушите.

Гинко Билоба е отлично  помощно средство е за всички заболявания на нервната система. Използва се от болни от Алцхаймер, но около  това  действие но билката  има много противоречиви твърдения от страна на учените. Според  някои от тях, Гинко Билоба  е безценен помощник при борбата с болестта,а  според други  не оказва никакво влияние. По същия начин стои и употребата му при болни от множествена склероза  Единственото благоприятно действие, което не се подлага под съмнение от учените, и което е многократно доказано, е  подобряването на концентрацията и паметта.

Много специалисти са силно обнадеждени по отношение на откриване на лек срещу болестта Алцхаймер и множествена склероза, заради безспорната способност на Гинко Билоба,  да допринася положително, увеличавайки притока на кръв към мозъка, подобрявайки  невронните предаватели,  и забавяйки  дегенерацията на мозъчни клетки.  Билката може да е полезна на всеки от Вас, защото увеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд и на спортистите.

Напишете вашия коментар