Всичко за билката Жълт Кантарион St Johns Wort

Публикувано от Лидия Костова 17/11/2011 1 Коментари Фитнес добавки,

 Какво е жълт кантарион и откъде идва?

 

Жълт кантарион (Hypericum Perforatum) е билка, която е широко разпространена и използвана като средство за изцеление на различни болести вече над 400 години.

жълт кантарион

Името идва от две различни наименования. Има древна легенда, която свързва билката с Йоан Кръстител. Първо, цветът на растението цъфти около 24 юни, който е ден на Св. Йоан. Второ, при изстискване на пъпките на цветята, червената пигментирани течност е символ на кръвта на св. Йоан. "Жълт" произлиза от стара английска дума, която означава "корен". Билката се отглежда по целия свят: Калифорния , Австралия, Северна Африка, Западна Азия и Европа. Жълт кантарион е многогодишно растение с жълти цветя и много стъбла. Исторически погледнато, билката е била използвана срещу треска и помагала на воиниците като им давала много сила.

 

2. Какво прави растението и какви научни изследвания дават доказателства в подкрепа на това?


Напоследък много научни изследвания, доказват изобилието от положителни ефекти, когато се приема като добавка. Жълтия кантарион се използва широко за подпомагане на чувство на тревожност, депресия, херпес, инфекция и леки наранявания, както и ушни инфекции. Едно проучване от 23 клинични проучвания, проведени във Великобритания показа, че жълтият кантарион е по-ефективен от плацебо лекарства против депресия. Проучванията също така показват, че жълтият кантарион служи в борба срещу вируси. Жълт кантарион е изключително ефективен в намаляването на теглото. Учените теоретизират, че билката работи като засяга нивата на сератонин в мозъка, което кара човек да се чувства по-малко гладен.

 

 

 

 

3. Кой има нужда и какви са някои от симптомите на дефицит?


Всеки, който изпитва безпокойство или лека до умерена депресия може да се възползва от жълт кантарион. За атлети, културисти или всеки, който иска да получи регулирано тегло и да изглежда добре, може да пробва прием на тази чудодейна билка.

 

 

4. Колко трябва да се приема от жълтият кантарион? Има ли някакви странични ефекти?


Жълт кантарион може да се приема в равномерни количества: 300 мг три пъти на ден. Единствените известни странични ефекти е фототоксичност, което означава, че тези от вас със светла кожа трябва да избягват солариумите и дълги излагания на слънце, когато се приема жълт кантарион.

 

1 Коментари

stanislav:
09/01/2015, 12:28:48 AM
Отговор

цветове от жълт кантарион ,накиснати в зехтин ,40 дни на слънце могат да лекуват кожни екземи и изгаряния. аз съм заварчик и съм го изпитал .пробвайте!!! :smile:

Напишете вашия коментар