Витамините и фитнеса

Публикувано от Лидия Костова 08/07/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Напоследък темите за витамините и за тяхното благотворно влияние са силно лансирани и все повече се говори за различните ползи от тях и за необходимостта от използването им с цел преодоляване на стресовото ни ежедневие и вредния начин на живот, който водим.

Колко са полезни витамините?

Витамини за тонизиране, антистресови витамини, витамини за красива кожа и коса, здрави нокти ...Безспорно е, че витамините са много важни за здравето ни и най-добрият им прием се осъществява естествено чрез консумацията на повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.  Но за всички занимаващи се в по-малка или по-голяма степен  с фитнес трябва да се знае, че витамините е необходимо да се приемат самостоятелно като витаминни комплекси или като допълнение към различните хранителни добавки.Витамините са органични съединения, от които много малка част се синтезират в организма, а по-голямата част се набавят чрез храната или по алтернативен път. Витамините са от особена важност за човек, като влияят върху цялостното състояние на организма и върху редица жизнени процеси и функции.

Най-общо различните витамини се разделят в три основни групи – мастноразтворими (A, D, E и K), водноразтворими (C, P, Н, витамините от групата В) и витаминоподобни вещества (В4, В8, В13, В15, Н1, N6, U). Витамините се явяват катализатор на обменните процеси в организма като тяхната липса при спортуващите може да доведе до сериозен спад във физическата издръжливост.

За всички навлизащи във фитнеса или активно трениращи е важно да се знае, че след интензивни фитнес тренировки за възстановяването на организма се изисква приемането на множество витамини и минерали, които участват  в синтеза на нови клетки и тъкани. За да се предотврати нарушаването на баланса между натрупването и освобождаването от свободните радикали в скелетните мускули чрез прекалено продължителни и интензивни фитнес тренировки е препоръчителен приема на витамини с антиоксидантно действие като такива са витамин Е и витамин С и провитамин А (бетакаротин).

За доброто възстановянане на организма след фитнес натоваранията е важен и приема на още витамини и минерали като: витамин B6, Ниацин, Цинк, Магнезий, Селен, които правят по-лесно създаването на ендогенни противовъзпалителни съединения.

Независимо, че за разлика от хранителните добавки витамините не спомагат за бързия процес на топене на мазнини или натрупването на мускулна маса, не ги подценявайте и по-важното - не ги изключвайте, особено, ако сте решили сериозно да се занимавате с фитнес. Приемането на витамини ще ви помогне да постигнете  целите, които сте си поставили в своята фитнес програма, да бъдете по-силни, по-тонизирани и да развиете мускулната маса, към която се стремите като снабди организма ви с всички необходими за него вещества. Обикновено приемането на витамини следва да бъде ежедневно сутрин и веднага след тренировка.

Важно е да знаете, че липсата на дори само един от основните витамини и минерали може да наруши процесът на хиляди химични и ензимни процеси в тялото ни, а от тук значително би се влошила вашата физическа форма, издръжливост и  цялостни фитнес резултати.  Разбира се освен допълнителния прием на необходимите ви витамини към хранителните добавки ние ви препоръчваме и здравословния хранителен режим, който ще ви помогне да си набавите много от полезните вещества чрез храната.

Приемайте витамини за сила, издръжливост и имунитет от естествени източници. Ако нямате възможност - приемайте добавки от време на време, за да поддържате организма си в тонус.

Напишете вашия коментар