Витамин Е - мощен антиоксидант

Публикувано от Лидия Костова 16/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Витамин Е се нарича витамин чудо, поради своите положителни ефекти, които са  само в полза на по-добро здраве.

 

Витамин Е

 

 

 

И така, какво е Витамин Е?


Витамин Е е от съществено значение витамин, което означава, че организмът не може да го произвежда, така че трябва да се получава от  хранителни източници. Витамин Е е мастно-разтворим витамин. Терминът "витамин Е" е общ термин за група на сложни химически вещества, посочени като токотриеноли и токофероли, включително алфа-, бета, гама и делта токоферол, с алфа-токоферол.

Как действа Витамин Е?

Първото, и най-важното е, че витамин Е  действа като антиоксидант. Свободните радикали са токсични съединения, които  естествено се образуват в организма като страничен продукт на метаболитните окисление. Свободните радикали се образуват  когато отрицателно заредени електрони и   губят  от тяхната химична структура. Резултатът е нестабилен  ренегат, който унищожава тъканта в търсене на свободен електрон.

В излишък, те могат да бъдат изключително вредни, защото те имат способността да привличат електрони от мембраните на клетките в тялото в резултат на разрушителния ефект, както и неспособността на  клетката за  адекватна функция. Свободните радикали се произвеждат в прекомерни количества при излагане на замърсени  въздух или вода, токсични химикали или цигарен дим.

Най-ефикасният начин да се противодейства на вредните ефекти на свободните радикали е да се "стабилизират" или "неутрализират". Антиоксиданти като витамин Е, спират   вредните действия на свободните радикали, преди те да имат шанс да атакуват клетките на организма и да окажат  вредните ефекти върху тялото.

Vitamin E
Втората функция на витамин Е е способността му да  намаля  тежестта на възпалителните  заболявания като ревматоиден артрит, както и предменструален синдром и  нередностите пру кръвообръщението.
На трето място, витамин Е има способността да спре превръщането на нитрити, намерени в пушени, мариновани и осолени храни, на нитрозамини в стомаха.

На последно място, витамин Е е доказан, че забавя растежа на гладките мускулни клетки, които участват в развитието на атеросклероза..

 

Витамин Е и сърдечно-съдови заболявания


Атеросклерозата е процес, при който холестеролът се натрупва, за да образува восъчна плака в стените на артериите. Въпросният холестерола в LDL (липопротеин с ниска плътност) е известен също като "лош холестерол".

Витамин Е може да защити LDLs от окисление, както и последващото отлагане в стените на артериите. В допълнение, витамин Е  също помага  за прекомерното образуване на мускулни клетки в увредените артерии, съсирването на кръвта и предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания.

 

Естествен или синтетичен витамин Е


За да отговорим на този въпрос, трябва първо да разберем разликата между двете форми. С повечето витамини, тялото е трудно да направи разлика между естествени и синтетични форми. При витамин Е, обаче, има  голяма  химическа разлика между двете и тялото може да ги различи. През последните изследвания, при натуралния витамин Е   е установено, че се абсорбира по-добре, в сравнение със синтетичната си форма.


Важно е да се отбележи, че по-голяма доза на синтетичен витамин Е трябва да се консумира, за да бъде равна на една и съща потентност, предлагана от натурален витамин Е.

 Референтен хранителен прием


Препоръчителният  прием  е 10 мг за мъжете и 8 мг за жените. Въпреки това е важно да се отбележи, че този  препоръчан прием  е  въз основа на хранителните навици.
Много културисти, щангисти  и като цяло спортисти  приемат много повече витамин Е от препоръчителната доза. Дори и във високи дози витамин Е се понася добре и не произвежда значителни странични ефекти при нормални, здрави индивиди.

В обобщение на всичко казано до тук.

Ефектите на витамин Е играят важна роля в предотвратяването на  някои болести, както и мускулни загуби.Тези последствия  са важни за  вдигането на тежести, от хора,  които се опитват да поддържат мускулна маса и диета без мазнини. Няма негативни странични ефекти върху хора, приемащи високи дози на витамин Е.
 

Напишете вашия коментар