Витамин Д - неоцененият герой

Публикувано от Лидия Костова 21/05/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Витамин Д – важен, но неоценен


Съществува едно почти магическо съединение, което е свързвано  с предпазването от  рака, от сърдечните заболявания, туберкулозата и диабета. То не е скъпо, а може да бъде набавено за минути и се задържа в тялото за няколко месеца. . Кое е то? Това е  Витамин Д, който се образува, когато кожата се изложи на слънчева светлина. Въпреки това, повечето от  нас не  получават достатъчни дози от него. Специалистите  препоръчват между 5 и 25 микрограма на ден! Като не получаваме достатъчно от него, ние не само не успяваме да се пазим от смъртоносни болести, но и се излагаме на опасността да се разболеем от болести като рахит например.

витамин д

В сравнение с почестите, които  се отдава на витамините А, С и Е, витамин Д е доста  подценяван. Вероятно  това се дължи на факта, че за разлика от тези витамини, които си набавяме директно от храната, витамин Д може да се произвежда и като се излагаме на слънце. За разлика от витамин С, той може да остане в тялото в продължение на няколко месеца, тъй като е разтворим в мазнините. Освен това, учените тепърва започват да откриват многобройните  ползи  от него. Трябва да знаете, че децата имат голяма нужда от този витамин, защото стоят на закрито, дори при слънчево време. По-възрастните хора също са заплашени от недостиг.

Същото  може да се каже  и за бременните жени, които ако нямат  достатъчно високи нива на витамин Д, излагат на опасност  изграждането на костите на детето си. Някои учени смятат, че витамин Д не е получил заслуженото  уважение и признание, защото  в него няма пари. Един прост пример - Една инжекция с витамин Д, която действа в продължение на шест месеца, струва 10 паунда, а хората могат да си набавят витамина и директно  от слънцето. Ето защо се е появило мнението, че този витамин   досега той е бил игнориран,  защото няма комерсиална стойност.

 

Защо е нужен витамин Д?


Витамин Д  е изключително важен за нормалните функции на  имунната система. Недостигът му се свързва с повишен риск от инфекции, кародиологични заболявания, множествена склероза, ревматичен артрит и диабет. Този витамин също така поддържа нормалната чревна флора, като и помага да запази и възстанови храносмилателната система. Витамин Д съдейства на  добрите бактерии в организма да се грижат за унищожаването на лошите. Без достатъчно Витамин Д, тялото лесно се поддава на  инфекции и по-трудно се бори с възпаленията.

Една от най-важните роли на Витамин D е да осигурява нормалния баланса на калция в костите, като подпомага правилното и пълноценното му усвояване чрез хранителната система. Дефицитът на Витамин Д води до заболявания на костите и отслабване на мускулите. На повечето хора е известна  ролята на минерала калций, тъй като всеки ден виждаме много реклами, подтикващи хората да приемат повече калций. Има обаче една важна подробност, която малко хора знаят -  калцият не може да свърши добре своята работа, ако нивото на Витамин Д в организма е ниско. Двете съединения  действат синергично и при недостиг  на някое  от тях, се получава остеопороза и фрактура на костите и други.

Някои нови изследвания, доказват способността на витамин Д да предпазва от ракови образувания. Смята се, че ниското ниво на Витамин Д е свързано с  развитието на рак на простатата. Други  проучвания пък установяват,  че хората с достатъчно  ниво на Витамин Д имат два пъти по нисък риск от развитие на карцином на дебелото черво, в сравнение с тези имащи ниски нива. Недостигът  на Витамин Д води до отслабване на имунната система и до повишен риск от развитието на така наречените автоимунни заболявания, като Диабет тип 1 и Мултипленна склероза.

 

 

Напишете вашия коментар