Витамин C - задължителният Витамин

Публикувано от Лидия Костова 12/04/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Никой друг витамин изглежда да има толкова много благоприятно въздействие върху организма, колкото това невероятно хапче - Витамин C.


витамин C

Витамин С не се съхранява в тялото и следователно трябва да се попълва всеки ден. Мисля, че друга важна причина да приемате допълнително витамин С е така, защото повечето хора не получават достатъчно в ежедневната си храна.

Защо е толкова важен Витамин Ц?

Всъщност, получаването на достатъчно витамини и минерали, като цяло е голям проблем със здравето на повечето хора. Защо е така? Ами, защото голяма част от почвата, в която се отглежда храната ни днес е лишена от своите ценни витамини и минерали, оставяйки нашата храна с много по-малко хранителни свойства, отколкото, са се съдържали преди двадесет години.Днес, вие ще трябва да ядете много по-големи порции храна, за да се извлече правилната хранителна стойност, която телата ни търсят. Ако те не получават достатъчно количество витамин С вашето здраве започва да страда много.

Какво прави Витамин C ?

Вашето тяло се използват големи количества витамин C за борба с инфекции, настинки и болести.

Витамин С се използва и от тялото си във всички видове лечебни ситуации, като например предотвратяване на рак, зарастващи рани, както и намаляване на щетите от замърсители като наркотици и цигарения дим.

Тестовете показват, че витамин С помага за облекчаване на горните дихателни инфекции, намаляване на бронхиална ограничение, и увредено дишане с алергии и астма. Най-важното е, допълнително подобрява C здрави имунната система. Проучването показва, че създава здравословното функциониране на кръвоносните съдове и помага да артериалните стени чисти от запушване - което от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания.

Високите нива на витамин С, също подтискат освобождаването на кортизол в организма. Кортизолът е хормон, който се освобождава от тялото ви всеки път, когато сте под стрес. В крайна сметка намалява нивата на тестостерон и хвърля тялото в катаболно състояние (тялото ви започва да използва мускулите за гориво).

Би било чудесно, ако само витамин С помагаше за излекуването на здравословните ни проблеми , но истината е, че витамин С взаимодейства с хиляди други хранителни вещества, за да извършват тези лечебни функции. Например, за да могат големи дози витамин С да бъдат ефективни за предотвратяване на настинка, той трябва първо да си взаимодействат с големи дози витамин B6, витамин B12, цинк, фолиева киселина и холин.

Не забравяйте, че една хранителна добавка никога не действа от самосебе си - това е сложно взаимодействие на много хранителни вещества, които позволяват на тялото ви да работи най-ефективно, за да се поддържа оптимално здраве.

Ето защо всеки ден трябва да приемате мултивитамини, а и мулти-минерален пакет също е много добра идея.

Какво количество трябва да се приемат от Витамин C?

И има ли някакви странични ефекти ?

Вярно е, че голяма част от литературата за витамин С е много благоприятна, въпреки това, едно скорошно изследване покразва, че може да има и негативно влияние над организма. Предполага се, че добавки съдържащи витамин С може да доведат до разширяване на сънно-артериалната стена, и следователно да насърчи бъдещи сърдечно-съдови проблеми.

Но това остава само теория засега, защото много по-дълги и задълбочени проучвания и изследвания са доказали, че витамин С намалява риска от хронични заболявания, включително и сърдечно-съдовите.

Дозирането с витамин С зависи от това колко свободни радикали, тялото ви  генерира. От всичката литература, която съм прочел изглежда, че спортистите и пушачите трябва да приемат 4-10 грама допълнителен витамин С на ден.Бих казал, че най-нормалние хора, които живеят здравословен начин на живот и имат интерес да извлекат полза от витамин С се нуждаят от повече от 1 - 3 грама на ден. Няма проучвания, които да показват токсичност с висок прием на витамин С, обаче, тялото ви ще достигне до точката, в която високите нива може да предизвикат диария. В такива случаи просто намалете дозата на витамин С до удачните за вас дози.

Има и много различни видове добавки с витамин С, шипков витамин С, калциев аскорбат, натриев аскорбат - всички твърдят, че са по-използваеми от тялото, но истината е, че всички те са ефективни форми на витамин С.

Повечето плодове и зеленчуци са добър източник на витамин С. Например, един малък портокал съдържа около 65 мг витамин С, и всякакъв вид киви или гуава са отличен източник, съдържащи до 180 мг в едно средно парче. Ако решите да получите дневен прием на плодове бъдат внимателни и наблюдавайте приема си на захар.

Употребявайте този витамин, набавяйте го в организма си натурално и бъдете здрави и усмихнати!

Напишете вашия коментар