Високо въгхлехидратна диета за мускулна маса

Публикувано от Лидия Костова 28/02/2013 0 Коментари Хранене,

Какво представлява високо-въглехидратната диета?

Всички бодибилдъри са чували за високо-въглехидратната диета, но сега ще Ви запознаем с нея по – подробно.Високо-въглехидратната диета  представлява хранителен режим, при който човешкото тяло  си набавя нужната  енергия предимно  от въглехидратите за сметка на мазнините, които се cвеждат до  минимум. Това между другото  е типичният начин на хранене на средностатистическия българин, защото е евтин и лесно достъпен. За да се превърне обаче начинът на хранене в хранителен режим (диета), трябва да се въведат някои  правила, които ще Ви гарантират  постигането на вашата цел, независимо дали е покачване на мускулна маса, поддържане на  тегло, а дори и отслабване.

високо въглехидратна диета

За кого е предназначена високо-въглехидратната диета?

Високо-въглехидратната диета може да помогне на всеки, който желае да:

Покачи мускулната си маса: Колкото и да не Ви се вярва, консумирайки повече  въглехидрати можете  да натрупаме мускулна маса.

Период на покачване на телесно тегло при бодибилдерите: Като  част от цикъла качване-чистене. Можете  да качите  мускулна маса, но  и голямо количество подкожни мазнини.

Поддържане на телесното тегло: Ако изразходвате  и консумирате  едно и също количество калории, ще можете да поддържате  същите килограми при условие обаче, че не страдате от заболяване на метаболизма.

Отслабване: При понижен калориен прием с   тази диета, можете  да отслабвате трайно без да спазвате мъчителни диети, които могат да бъдат вредни и за вашето здраве.

Ефективна ли е високо-въглехидратната диета и защо?

Ако целта Ви е покачване на мускулната маса, този диетичен режим е наистина ефикасен.За покачване на мускулна маса диетата наистина работи! Високо-въглехидратната диета осигурява  постеянен приток на енергия към мускулите, по време на тренировка, и дълго след това, спомагайки по този начин за  съхраняването на  мускулните фибри. Благодарение на това се предотвратяват се катаболитните процеси  в мускулната тъкан. Също така, високите нива на инсулин през целия ден подпомагат бързото възстановяване след интензивна  тренировка в залата.

Инсулинът  притежава и друго свойство -  води  до засилване на анаболните процеси и помага на вашето тяло да изгради  мускулна тъкан. Също така, високият прием на въглехидрати и нормалният прием на белтъчини се свързват с покачване на нивата на серотонин в кръвта и засилване на метаболизма. Това води  до занижени нужди на спортистите от белтък.  На пръв поглед това не е чак толкова голямо предимство, но тук е мястото та отбележим чевбелтъчините в големи дози са токсични за нашите бъбреци и черен дроб. Метаболизма на протеините в нашия организъм води до появата на някои вредни продукти на обмяната.

Как  високо-въглехидратната  диета влияе на фитнеса?

Сравнително високите нива на кръвна захар и големият запас от въглехидрати в мускулите и черния дроб, които тази диета Ви осигурява, позволяват повишаване на обема на вашите тренировки на  60 - 90 минути. В такъв случай обаче, трябва да помислите за удължаване на времето за възстановяване на енергията на мускулните клетки. Почивките в рамките на 2 до 3 минути, ще помогнат на кръвта да транспортира  глюкоза от гликогенното депо в черния дроб до всяка отделна мускулна клетка.

Как  високо-въглехидратната диета ще се отрази на вашето здраве?

Диетата не представлява сериозен риск за вашето здраве. В някои случаи, този хранителен режим е посочван от редица „експерти”, като причина  за прекомерното омазняване при спортистите и големия процент затлъстели хора в България. Истината обаче е, че не високо-въглехидратният режим е главният виновник за тези проблеми, а допускането на системни грешки, консумирането на голям брой калории и преяждането, и всичко това в комбинация с минималното или никакво движение.

FitnesHrani.com препоръчва да добавите гейнъри за мускулна маса за по-бърз ефект.

Напишете вашия коментар