Високо фруктозния царевичен сироп – обществен враг номер едно?

Публикувано от Лидия Костова 13/05/2013 0 Коментари Хранене,
 Изглежда  че на всеки няколко години, нашето общество “открива“ някоя  нова полезна  храна, която след това се обвинява за всяко възможно заболяване и природно  бедствие.  През 1980 г. бяха хранителните мазнини, след тях въглехидратите. Напоследък, транс-мазнините  са почти извън закона, червеното месо ще Ви  убие след една хапка, а сега и високо фруктозния  царевичен сироп е под обстрел. Фруктозния царевичен сироп представлява течен микс от фруктоза и глюкоза, който се използва като подсладител в храни и безалкохолни напитки от 1970 г. Причината е проста – той е доста по-стабилен и евтин от захарната  тръстика. Всъщност, по състав той не се отличава много от захарта и меда!

високо фруктозен царевичен сироп

И все пак, по някаква причина, високо фруктозен царевичен сироп е обвиняван за  затлъстяването, диабета и други болести и състояния.  Макар да е вярно, че фруктозата, ако се консумира в големи количества, може да предизвика стомашни проблеми, тя няма да “унищожи“ вашето тяло. В действителност, плодовете в диетата са  изключително ценни, тъй като фруктозата  се складира  предимно  в черния дроб, което  играе роля в регулирането на чувството на  глад.

Фруктозния царевичен сироп и спорта


 Друго  погрешното убеждение по отношение на високо фруктозния  царевичен сироп е, че той  не може да бъде правилно метаболизиран  в тялото, и се превръща в някакъв  вреден компонент, който пречи на възстановяването на спортистите, и дори може да “изсмуче“ мускулите им. Това просто не е вярно! Както вече споменахме, големи количества фруктоза могат  да предизвикат  стомашни проблеми, но високо фруктозния  царевичен сироп съдържа по-малко фруктоза от  захарта  или меда. Високо фруктозния  царевичен сироп се усвоява както захарта, сладък е като нея, и съдържа същото количество калории.

Фруктозния сироп и диетите


 В действителност, поради тази истерия по отношение на високо фруктозния  царевичен сироп, се консумират по – малки количества от него. Но обществото продължава да дебелее, диабетно болните се повишават, и всичко онова за което фруктозния царевичен сироп се обвинява, продължава да е факт. По отношение на калориите, бъдете спокойни – високо фруктозния царевичен сироп няма да навреди на вашата диета, а по – скоро онова което консумирате заедно с него.  Просто запомнете че това което има значение са калориите. Ако сте приели повече калории, отколкото сте изразходвали  за един ден, ще качвате килограми.

Много пъти сме го казвали, но пак ще го повторим – за да сваляте килограми, трябва да влезете в калориен дефицит. Ако вашият основен метаболизъм е 2000 калории, а Вие приемате и 3000 калории, получени от здравословни и органични храни, пак ще пълнеете. Ако пък приемате 1500 калории, получени от желирани мечета например, представете си – ще отслабнете. Не, в никакъв случай не намекваме, че трябва да ядете само желирани мечета. Просто не е необходимо да изключвате нито високо фруктозния сироп, нито друг вид храна от вашата диета, стига да приемате по – малко калории отколкото изразходвате.

 

 

Напишете вашия коментар