Важни условия за провеждането на качествена силова тренировка

Публикувано от Лидия Костова 20/02/2013 0 Коментари Фитнес,
За да сте успешен бодибилдър, и за да трупате мускулна маса непрекъснато, Ви трябва нещо повече от просто тренировка. Силовите тренировки са  задължителна част от програмата Ви, ако искате да постигнете целите си. За да постигнете  една добра силова тренировка обаче, е необходимо  много повече от  желание просто да потренирате.  Нужна  Ви е  предварителна подготовка, подходяща  цел и  специален план.  Точно тези елементи ще Ви разграничат от стандартната, рутинна тренировка и тренировката, която реално трябва да бъде направена.

тежка тренировка


Доброто хранене през деня е от изключителна важност

 Ако искате перфектната тренировка, дори и не си помисляйте да влезете в залата, ако не сте се хранили правилно през деня. Както казахме, добрата силова тренировка трябва да се основава на всички фитнес елементи, които от своя страна трябва да са изпълнени качествено. В конкретния случай това се отнася и за приема на храна, през целия ден преди  тренировката. Бодибилдър, който не се е хранил достатъчно или пък се е хранил некачествено, никога няма да стигне предела на възможностите си. Дори напротив – неправилното хранене,  или липсата на  прием на храна преди влизане във фитнес залата,  само ще Ви върне назад.

Уверете се, че сте отпочинали  

Друго важно условие за добрата силова тренировка, е пълноценната почивка. Ето защо, трябва така  да организирате плана си, че да сте достатъчно отпочинали  преди силовата  си тренировка.  Ако влезете във фитнес залата, неотпочинали, недоспали, или пък недостатъчно възстановени  от предишната си  тренировка,  или ако дори сте   натоварен от друго физическо действие, бъдете сигурни че Ви грози провал! Просто в случая  е безсмислено да тренирате, ако целта Ви е силова тренировка на предела. Причината за това е, че в такова състояние Вие  по никакъв начин няма да успеете да стигнете върха на възможностите си, а освен това  вероятността да претренирате, или да се контузите,  е близка до  100%.

Загрявайте добре преди силова тренировка

 Да предположим, че до тук сте изпълнили всички условия – хранили сте се пълноценно през деня, отпочинали сте и сте организирани. Време е да влезете във фитнез залата, за вашата силова тренировка. Тук идва ред на следващият фитнес елемент – загрявката. Правилната загрявка  ще Ви помогне да приведете  тялото си в един работен режим, който ще Ви даде възможността  да използвате по-голяма част от възможностите си. Загрявката е основен  метод в помощ на хипертрофията, но освен това играе важна роля и в превенцията на контузии и проблеми.

Набележете си постижима  цел

 Ако влезете във фитнес залата  подготвени, нахъсани, но без реална представа какво да правите,  е меко казано глупаво. Трябва да си поставите  вашата цел преди да влезете  в залата.  Целта Ви може да е различна – от увеличение на работни килограми за дадена мускулна група, до концентриране и наблягане на дадена част от мускулатурата. Независимо каква е тази цел за вас, то трябва да я има. Една такава цел (и постигането и) е и мерило, за това дали тренировката е била според очакванията ви или не. Но имайте предвид, че целта Ви трябва да е постижима – ако преследвате труднопостижима цел, това само ще Ви разочарова и дори откаже от бодибилдинга.

Прогресът изисква  нови техники

 Това е много важно условие за една добра силова тренировка, защото се отнася до адаптацията на тялото Ви, към досегашния тренировъчен режим. Когато тялото  Ви свикне с тренировките, то просто спира да расте и да трупа мускули. Тренировките стават безмислени, а вашето желание да тренирате намалява все повече. Не се ограничавайте до това, което досега сте правили. Ако искате прогрес и положителна  промяна, ще трябва да направите нещо ново. Няма значение,  дали това ще са техники за напреднали, или просто промяна на дадено упражнение.  Промяната е един  стрес за тялото Ви, а стресът предизвиква борба и мускулен растеж.

 

Напишете вашия коментар