Вълшебният плод Акай Бери

Публикувано от Лидия Костова 09/01/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Последните няколко години,  светът е завладян от невероятната  Акай мания, започнала  от Холивудските звезди, преминала през  цяла Америка,  и обхванала   Европа и Азия. И  по-рано е имало потребителска  истерия след появата на  някой нов „вълшебен продукт”, но  е отминавала в рамките на няколко месеца или година. Но при  Акай бери, това не е така. Продажбите на добавки  съдържащи Акай бери, не само че не спадат, но се увеличават  в пъти с всяка изминала година. Тази статия ще Ви представи някои факти, свързани с Акай бери – на Вас оставяме да решите, дали това е един наистина вълшебен плод, или е поредната измама.

Какво  представлява  Акай Бери (Acai Berry)?


 Акай бери е малък лилав плод, който расте в дъждовните гори на Амазония, на палмови дървета от рода на Евтерпа (Euterpe oleracea). Макар че плодът е  непознат за нас, местното население  издига този малък плод в култ, наричайки  го „Фонтанът на живота” и от  векове го използва заради чудните му лечебни качества.  Брането и обработката на плода Акай, изисква специална  техника и отнема много време.

Само около 10% от плодовете са годни и трябва да бъдат отделени от семената. Акай бери също така е изключително нетраен плод. Издържа максимално 2-3 часа след откъсването, ако не е обработен. И вероятно по тази причина е останал непознат за света. Всъщност, точно тук идва проблема с добавките с Акай бери. Не са много компаниите, които спазват тези правила, и успяват да съхранят и обработят плода така, че да се запазят неговите полезни качества.
 

 Феномен ли е Акай, или  поредната измама?


  От една страна, в сравнение с  много продукти, на които незаслужено  са преписвани магически свойства, Акай бери  е предмет на редица изследвания на най- авторитетните изследователски институти и учени в световен мащаб, като всяко едно изследване показва безпрецедентните  ползи за здравето от приема му.

От друга страна, заради невероятния успех на продуктите Акай бери, за съжаление плода   се превърна във феномен, и  стана обект на некоректни измамни маркетингови стратегии в световен мащаб. Въпреки спецификата на плода, и необходимостта от специална технология за неговата правилна обработка, се наблюдава масово предлагане на Акай продукти. Можете дори да останете с впечетлението, че този рядък плод едва ли не расте във всеки заден двор.

Интересното  е, че  въпросните измамни  добавки съдържат едни и същи нискокачествени и евтини суровини като синтетичен кофеин, зелен чай, соя, ориз или други.  Към тях се прибавя незначително количество екстракт от Акай или сушен плод, които сами по себе си нямат никаква стойност, но въпреки това продукта носи името Акай бери.

 

 

 

Какви реални ползи можете да очаквате от приема на Акай бери?


 Ако намерите добавка, която съдържа наистина Акай бери, и то обработен с правилната технология, може да сте сигурни че този плод ще промени живота Ви. Акай бери се отличава с изключително богато съдържание на антоцианини (мощни антиоксиданти). Благодарение на това, плодът  подобрява цялостното здравословно състояние на организма, и намалява риска от различни видове рак. Освен това, Акай бери нормализира  кръвното налягане, и предпазва от сърдечно-съдови заболявания.

Плодът  подобрява зрението, ефикасен е при безсъние и има положителен  ефект върху потентността. Акай бери е също така богат на омега-9 мастни киселини, като именно с това допринася за профилактиката на сърдечно – съдовите заболявания, а също така за поддържане на нормалните граници на холестерола в кръвта.

Aкай бери  съдържа изключително  ценните  фитостероли.  Стеролите  представляват компоненти на клетъчните мембрани, които оказват  многобройни ползи за човешкия организъм, като например успешното намаляване  на плазмените нива на холестерол в кръвта . Стеролите се използват  още за лечение на симптомите, свързани с ДХП (доброкачествена простатна хиперплазия) . Редица проведени изледвания, единодушно доказват, че бета-ситостерина (преобладаващия стерол в плода Акай) може да помогне за предотвратяване на имунната слабост в резултат на тежък физически стрес.

Акай бери също така е  отличен източник на фибри (40% от плода). Фибрите както знаете, са от ключово значение  за правилното функциониране на храносмилателната система. Освен това се смята, че фобрите  допринасят  за превенция на рак и сърдечни заболявания. Разтворимите фибри могат да спомогнат за намаляване на холестерола в кръвта, а неразтворимите намаляват риска от развитие на някои видове рак. Не на последно място, Акай бери притежава невероятен коктейл от важни витамини и минерали: B-витамини, Бета-каротин, Калций, Хром, Мед, Фолиева киселина, Желязо, Магнезий,  Манган, Калий, Витамин С, Витамин D, Витамин Е, Цинк.

 

 

Напишете вашия коментар