Ускоряване на метаболизма - 9 съвета

Публикувано от Лидия Костова 26/10/2011 0 Коментари Фитнес,

Метаболизмът е нещо, което има свое собствено мислене и виждане за нашите тела. Прочете статията , за да откриете какво наистина е вашия метаболизъм и научете девет техники за да го преборите и да достигнете своя потенциал за изгаряне на мазнини!

 

Какво е метаболизъм?


Думата метаболизъм се отнася за това колко енергия тялото ви използва през деня или колко калории изгаряте на ден.
Чували сте как хората се оплакват през цялото време, че техният бавен метаболизъм е виновен за неуспеха им и злощастните резултати в залата. Основното правила е : Вие не трябва да бъдете изкупителна жертва на вашият "бавен" метаболизъм. Има няколко неща, които може лесно да направите и да достигнете до максимум потенциала на вашия метаболизъм. Прочетете надолу, за да разберете как!

бърз метаболизъм

9 Съвета за ускоряване на метаболизма

 

 

1. Правете HIIT кардио (Високо интензивни интервални тренировки)


Нормалното кардио повишава метаболизма Ви, докато го правите, но веднъж щом приключите, вашият метаболизъм се връща в нормалното си състояние. За разлика от това, HIIT повишава обмяната на веществата в продължение на часове след това.

HIIT се извършва чрез редуване на високо интензивна сесии в продължение на 30 секунди до една минута ("високо  интензивни" - не по-малко от 85% от максималния сърдечен ритъм) след което следва сесия от 1-2 минути с бавно темпо за възстановяване на пулса.

HIIT повишава вашия метаболизъм след тренировката (докато сте в покой), защото тялото Ви е толкова изтощено, че се нуждае от допълнително време за да се възстанови.

 

 

2. Тренирайте с големи тежести


тренировка с тежести за бърз метаболизъм

Както HIIT, тренировката с тежести повишава метаболизма Ви дълго след като сте приключили. Експерти изчисляват, че вашият метаболизъм остава ускорен до 39 часа след тренировка! Отново, това е така, защото  тялото Ви е толкова много изморено, че се нуждае от допълнително време за да се възстанови.

 

 

3. Изградете мускулна маса


Чували ли сте какви глупости говорят някои хора, когато говорят за "превръщането" на мазнини в мускули? Ние също сме чували за тези безмислици, защото както знаете, мускулите и мазнините са различни тъкани и не може мазнините да се превърнат в мускули или обратно.

Може би най-важната разлика между двете е, че мускулите са много по-метаболитно активни, отколкото мазнините. Точно колко по-активни са е предмет на няколко дебата.

Някои експерти смятат, че с всеки допълнителен килограм мускули ще спечелите изгаряне на 30-50 допълнителни калории на ден, докато други са изчислили, че един килограм мускули изгаря 6 калории в покой, в сравнение с 2 изгорени калории от половин килограм мазнини.

 

 

4. Яжте протеин


Разбира се, че знаете, че протеина изгражда мускулите Ви, но знаете ли, че протеина има по-голям термогенен ефект, отколкото другите  макроелементи? Термогенен ефект на храната (TEF) е мярка за енергията, която тялото ви се нуждае, за да смели храната.

Протеинът е по-трудно смилаем за тялото и по този начин отнема повече енергия, отколкото мазнините или въглехидратите. TEF на протеина е 25%, което означава 25% от калориите на всеки грам протеин се израходва от енергията нужна за храносмилането му, като  TEF на въглехидратите е 5% и е само 2% за мазнините.

 

 

5 . Яжте 5-6 малки хранения на ден


Честото хранене забързва обмяната на веществата - не говорим за преяждане! Както току що споменахме, смилането на храната отнема енергия, както и различно количество енергия се изисква за всяко едно от храненията. Така че яденето на 5-6 хранения , за разлика от три  на ден, ще повиши метаболизма Ви много повече.

 

 

6. Яжте истинска храна


Когато казваме "истинска храна" имаме предвид храна, най-бликзо до естествената си форма: органични зеленчуци, органични плодове, пълнозърнести храни и органични месо и яйца.

Процесът на смилане започва в устата Ви с един храносмилателен ензим, наречен слюнчена амилаза, съдържащ се в слюнката ви. Тогава храносмилателната система продължава да разгражда храната,  като преценява дали да я използва за енергиен източник, или да я съхрани като енергия, която да използвате по-късно (мазнини).Храносмилателния процес е като една добре смазана машина с всички части, които работят в тандем. Преработените храни не са полезни за метаболизма и храносмилането Ви.

 

 

7. Пийте вода

 

 

пиене на вода


Водата е от първостепенно значение за развиването на здрава, изчистена мускулатура. Не само, че е средство за промиване на мазнините от вашата система, но тя също е от решаващо значение за правилното функциониране на вашето тяло. Пиенето на вода действително може да повиши вашия метаболизъм.

 

 

8. Пийте зелен чай


Пиенето на зелен чай е един от най-лесните начини да пришпорите  метаболизма си. Проучване, публикувано в американския вестник по култура на храненето,  доказва, че  екстракт от зелен чай  повишава метаболизма с 4% за период от 24 часа.

Три до пет чаши на ден от зелен чай може да ви помогнат да изгорите допълнително 70 калории на ден, което води до 3 кг годишно, 15 кг  за пет години и 30 килограма мазнини за 10 години.

 

 

9. Не се стресирайте


Пещерните хора са били стресирани, защото храната е била оскъдна. За тях, чувствайки се стресирани е било полезно, защото се задейства механизъм за оцеляване - забавя се  техния метаболизъм, за да спасят своите ценни запаси от телесни мазнини.
Нашите тела са същите като на пещерните хора, с изключение че в наши дни ние се стресираме зарази забиващи компютри, загубени мобилни телефони, заети графици с работа, или просто с ежедневните дейности. Добавки против стрес като 5-HTP могат да ви помогнат за облекчаване на стреса.

 

Напишете вашия коментар