Цинк и цитрусови плодове против настинка

Публикувано от Лидия Костова 14/12/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Консумацията на цинк и витамин С в цитрусовите плодове  може да се засили имунната ви система и евентуално да предотвратите досадната настинка. Тези хранителни вещества също може да подобри симптомите ви, след като вече сте болни.

цинк и витамин С против настинка

Ефикасност на цинка


Витамин С в цитрусовите плодове и сокове, както и цинк също увеличават броя на белите кръвни клетки и може да помогне за предотвратяване от нахлуването на вируси в тялото ви. Макар че не може да бъде в състояние да ви предпази от настинка, те могат да съкратят времето за оздравяване, когато вече сте болни, ако започнете да ядете цитрусови плодове веднага щом се появят симптоми.

 

Прием на цинк


Дневната доза за цинк е 8 мг за жените и 11 мг за мъжете, които можете да си ги набавите всеки ден чрез консумирането на храни, като стриди, сирене, миди, боб и тиквени семки. Можете да се консумират цитрусови плодове и сокове, като портокали и грейпфрути, за да получите витамин C, докато сте болни, като е добре в тези случай да си набавяте 500-1000 мг дневно.
 

Предпазни мерки


Въпреки че обикновено e  безопасен в умерени дози, поглъщането на повече от 40 мг цинк на ден може да предизвика нежелани странични ефекти, като гадене, стомашно разстройство, главоболие и сънливост. Много високи дози всъщност може да отслаби имунната Ви система и да ви направи по-податливи към настинки. Не използвайте спрей за нос с цинк, защото от него съществува риска да си загубите обонянието за дълго време. Високите дози витамин С под формата на цитрусови  не носи никакъв риск, тъй като тялото не може да съхранява този витамин. Въпреки това, повече от 2000 мг витамин С на ден, може да предизвика диария и други видове  стомашно неразположение.

 

Напишете вашия коментар