Тренировка тип "Обратна Пирамида"

Публикувано от Лидия Костова 26/02/2013 0 Коментари Тренировки,

В  тази статия ще Ви запознаем, с една  сравнително малко позната тренировъчна методика, която е подходяща за всеки зает бодибилдър, който иска да бележи прогрес, като това не му коства безкрайни часове в залата. Става въпрос за тренировъчния стил  Обратна Пирамида.

Защо да изберете Обратната пирамида ?


 Много често можете да срещнете един проблем в света на бодибилдинга, а именно  постоянният стремеж, простите неща да бъдат направени сложни. Този тренировъчен принцип е отличен заради ствоята простота, позволявайки на трениращия да записва и следи прогреса си, да бъде системен в тренировките и да не прекарва безкрайни часове в залата. Обратната пирамида е за всеки, който иска да покачи силата и активното си тегло, за сметка на подкожните мазнини. Дали можете да правите и други упражнения? Разбира се че да – най – малкото   от което има нужда един бодибилдър  е, да чувства тренировката като задължение.

тренировка обратна пирамида

 

В какво се състои самият тренировъчен принцип?


 Основен фокус в метода Обратна Пирамида  е „Топ серията”, в която  трябва  или да увеличавате тежестта, или броя повторенията. Необходимо е да прибавите  допълнителна тежест, когато стигнете горната граница на диапазона от повторения, в който предпочитате да работите. Ще Ви дадем пример с  Мъртвата тяга. Ако „Топ серията” от последната Ви тренировка е била 3 х 160кг, то следващата тренировка  не е нужно да добавяте още   тежест, а  увеличете  броя повторенията, докато не  стигнете  5.

Когато в 2 последователни тренировки  правите  5 х 160, на следващата тренировка може да сложите още  2.5 кг тежест. Запомнете, че с техниката на „Топ серията”  не се допускат компромиси! Главното и неуспоримо   правило при тренировките ,независимо коя система използвате, е спазването на стриктна техника. Ако за да издърпате 200кг тяга от пода е необходимо да се прегънете на 2, то това просто не е вашата тежест.

 

 

Какъв сплит трябва  да използвам, когато  тренирам?


 Всъщност не съществува  най-добър сплит или такова  разпределение на упражненията, което ще Ви превърне в звяр за ден-два. В основата на Обратната Пирамида,  лежи постепенния и постоянен прогрес. За да постигнете това обаче, трябва във  всяка тренировка да сте способни да дадете всичко от себе си. Ако  не сте професионален спортист, при който всичко е планирано предварително, със сигурност ежедневието  Ви предоставя най-различни предизвикателства, които влиаят на физическото и психическото Ви състояние. Ето защо, ние Ви съветваме  да сте в залата, само и единствено, когато се чуствате напълно говоти да дадете 100% от себе си. Едновременно с това, трябва да имате предвид, че да тренирате  тялото си до състояние на пълно изтощение, също  не е добър индикатор за успех. Единственият начин наистина да постигнете  успех в тренировките, е чисто и просто да следите дали правите силов прогрес или не от тренировка на тренировка. Със сигурност няма да станете  по-силни, имайки по-малко активна маса.

Някои основни препоръки

 Преди да пристъпите към тренировката, винаги загрявайте! Абсолютно задължително е също така, да изпълнявате  вработващи серии за даденото упражнение, независимо колкото добре сте загряли преди това. Вработващата серия ще подготви нервната  Ви система и двигателния апарат за предстоящото натоварване. Колко повторения ще правите  е въпрос на личен избор и предпочитания. Ако решите да тренирате бицепс, трицепс и прасци директно, то се стремете към по-висок брой повторения.

Задължително почивайте най – малко  2-3 минути между сериите.Това важи особено след „Топ серията”.  Когато изпълнявате клек и тяга, почивката задължително трябва да е по-дълга. Тъй като натоварването върху нервната система е доста голямо, поради  максималното усилие при „Топ серията”, Ви препоръчваме най – малко  1 пълен ден почивка между отделните тренировки, и не повече от 3 тренировки седмично. За да вземете най – доброто от всяка тренировка, препоръчваме Ви да обмислите приема на някои добавки с таурин, магнезий и б-комплекс.

 

 

Напишете вашия коментар