ТОП 5 Тренировъчни грешки и начина да ги коригирате

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2012 1 Коментари Фитнес,
Не е чудно, че толкова много от нас не успяват да намерят подходящата интензивност в тренировките. Интензитетът е една от най-неразбраните  концепции в бодибилдинга. За паурлифтърите и други силови атлети, това означава тежко трениране. За други, това означава бързо трениране. А някои смятат, че това е тест за един праг на болката. Всички те могат да бъдат компоненти, но интензитетът е всъщност една мярка за това колко тежко тренираме, особено по отношение на тренирането до отказ и даже след отказа.

грешки във фитнеса

Грешка #1 Нетренирането до отказ


Нека започнем с определението. Отказ е точката в серията, до която стигаме, когато не можем да направим нито едно повторение повече в правилната форма. Не всяка тренировъчна серия трябва да стига до отказ, но много бодибилдъри се отказват далеч преди стигането до отказ. Често, това е защото те си поставят цел за определен брой повторения, достигат я и приключват със серията.

Решението е да си водите тренировъчен дневник, в който си записвате постиженията и да се стараете да ги подобрявате с всяка следваща тренировка. За тренирането до отказ при упражненията като повдигане от лег и клек имате нужда от спотър (тренировъчен партньор).

Грешка #2 Чийтване прекалено рано


Чийтването е доста голямо изкушение, особено при по-големите тежести.Ако се използва правилно, чийтването може да подобри интензивността на сета, но твърде често и твърде скоро използване на чийт вместо правилното изпълнение, ще намалят интензивността. Много бодибилдъри използват чийт (лоша форма на изпълнение на упражнението) и по този начин пренасочват стреса извън целевата мускулна група.

Решението е да се научите как да правите всяко упражнение в правилна форма и да се упражнявате, докато не го усвоите изцяло. Загрявайте и правете по-леките серии в пирамида, така ще се научите да правите и тежките серии правилно.

Грешка #3 Почивате прекалено много


Интензитетът е не само отражение на тренирането в серията до отказ и над него. Като мярка за това колко тежко тренирате, друг компонент е скоростта на тренировката. Има трениращи с висока интензивност и лежарно трениращи, които почиват повече от две минути преди техните максимални серии. Но, като цяло, по-бавна тренировка е по-малко интензивна тренировка, особено ако си отвличате вниманието между сериите.

Решението е да правите по-малки почивки между сериите. Намалете ги до 20-30 секунди и правете суперсерии.Избягвайте приказките с другите трениращи и оставете телефона в колата, за да сте максимално концентрирани.

фитнес съвети

Грешка #4 Не продължавате след повторението до отказ


Не е достатъчно просто да достигнете до отказ за едно цяло повторение. Напънете се за още няколко повторения след отказа. Използвайте техники като - дроп-серия, негативно повторение, чийтинг, форсирано повторение и статично контракции.

Решението е да използвате спотър, който да ви помогне безопасно да използвате някое от горе-посочените техники и да надминете потенциала си.

Грешка #5 Трениране без мотивация


Почти всеки от нас e минал през период, когато тренировъчната интензивност избледнява. Грешка е да се опитвате да преминете този период, като правите повече и едно и също. Вместо това, трябва да се възстановите физически и психически. За да достигне целта си в най-бързо време, понякога трябва да забавите темпото или да спрете  и "заредите с гориво" за нови и вълнуващи тренировки.

 

Екипа на Фитнес Храни